FONTOS


 

Az egység hiányzott a négyesből
A női szakág ezüstös szereplése

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: gadácsi, A Színes Sport 2000.10.07
--------------------------------------------------------------------------------

A női kajak négyes az olimpia előtti eszetendőben Kovács Katalin, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Kőbán Rita összeállításban visszaszerezte a világelsőséget, hatalmas csatában legyőzve az örök rivális német egységet a milánói világbajnokságon. Akkor kezdődött ennek az egységnek a tündöklése, a beteljesülést az olimpián várta a közvélemény és a szakma egyaránt.

Persze ez a várakozás azzal a kitétellel volt érvényes, hogy legalább kétesélyes a küzdelem. Angyal Zoltán szövetségi kapitány is az első két hely valamelyikét tűzte ki célul, amit ezüstérmükkel teljesítettek a mieink. Mindössze 41 századmásodperccel kerültek eléjük a legendás Birgit Fischer vezette németek.

A látszat ellenére nem volt könnyű összeállítani ezt a csapatot - vallja a szakvezető -, mert ugyan világbajnok volt a négyes, de ott volt még a másik két szám, az egyes és a páros is, amelyekben szintén jól akartunk szerepelni. A négyes esélyes volt az olimpiai bajnoki címre, de a várakozásnak megfelelően szerepelt az ezüstérmével. Ami benne volt a csapatban, az ki is jött, de a győzelemhez valami, úgy látszik, mégis hiányzott. Talán egy kis lelki pluszra lett volna még szükség, mert csakis teljes egységben tud tökéletesen menni egy hajó.


A dobogó második fokán

- Miben volt nézeteltérés lányok között?

- Nem nézeteltérésnek nevezném, inkább az a jó kifejezés, hogy - amúgy teljesen természetes - korosztályi különbségek voltak. A három, még huszonéveinek elején járó lány másképp látja a világot, mint az utolsó olimpiáján bizonyítani akaró Kőbán Rita. Ő volt az egyes olimpiai bajnoki cím védője, és mivel az Európa-bajnokságon is megnyerte ezt a számot, nyilván voltak ambíciói ebben a számban is.

- A csapatösszeállítás nehézségeivel erre utalt?

- Erre is, hiszen a négyes felállása adva volt, de okosan kellett kisakkozni a másik két számot is. Ezt a helyzetet még nehezítette Rita sérülése is, amely miatt végül elmaradt a szétlövés az egyesben való indulásért. Volt öt versenyző, mert rendelkezésre állt Bóta Kinga is, aki tartalékként el is utazott Sydneybe, és velük kellett kitölteni a három helyet. Rita azért élevezett előnyt az egyesben, mert jók voltak az eredményei, és aki még pályázhatott volna erre, Kovács Kati, inkább a csapathajókban érezte magát biztonságban. Ezt meg lehet érteni, hiszen még fiatal, első olimpiája volt, és eddigi sikereit is csapatban aratta. A másik ok, amely erre a döntésre vezetett, hogy valamennyiüket figyelembe véve Kovács Kati az egyetlen vezérevezős. Még ha meg is nyerte volna az egyes szétlövését, akkor nem indulhatott volna párosban a válogatási elvek szerint, és akkor nem tudtam volna kit tenni Szabó Szilvi elé a ketteshajóba. Ezért alakult így a felállás.

- A négyes megfelelően helytállt, a világbajnoki harmadik páros is szépen szerepelt az ezüstérmével, de Kőbán Rita egyese nem úgy alakult, ahogy azt mindenki szerette volna.

- Kevesebb ideje maradt a szükségesnél a bemelegítésre, ráadásul váratlanul az ő döntője került az amúgy is többször elhalasztott program elejére, mert a torlódás miatt minél távolabbra kellett tenni egymástól a két női finálét. A kanadai Brunet ugyanis mindkettőben szerepelt, ezért ezt figyelembe kellett venni.

- Csak a halasztás és a versenyszámok megcserélése miatt maradt el a jobb eredmény?

- Nem csak ezen múlott, az egyesben semmi sem sikerült Ritának, pedig nagyon szerette volna.

- Eldőlt már Rita további sorsa, folytatja még a versenyzést az újabb sikerekért?

- Szeretne még versenyezni, de egy újabb olimpiai ciklust biztosan nem vállal már. Azt nem tudom, hogy lesz-e az Atlanta utánihoz hasonló kihagyása, vagy ezúttal beéri kevesebb pihenéssel is. A többiek előtt viszont egyértelmű a cél, Athén.


Az ezüstnek is lehet örülni.Kovács Katalin (szemben) és Szabó Szilia őszintén örült is.

- Veszített Kőbán a nimbuszából azért, mert most gyengébben szerepelt a vártnál?

- Nem ezért vesztett. Azt senki sem rótta volna fel neki, hogy mindenét beleadva, ilyen körülmények között arany nélkül jött haza. Inkább az a szerencsétlen nyilatkozata tett neki rosszat, amelyben a társaira hárította a négyesbeli ezüst miatti felelősséget. Nyilván fájó volt számára a vereség, és abban a pillanatban ez jött ki belőle, ezt azóta tisztázhatta volna, de még nem tette meg.

- Igaza volt Ritának, tényleg győzhettek volna, ha elöl jobban húznak?

- Nem hiszem. Mindenki mindent megtett a sikerért, senkit sem lehet elmarasztalni. Akivel a versenyző együtt hal meg az edzéseken, azokra ilyet nem lehet mondani. Ez csapatmunka, a sikerből sem kap senki sem többet, a vereségért is együtt tartja mindenki a hátát. De ez nem volt kudarc. Rita van annyira profi, hogy tudja, mit csinál, bízom benne, hogy minden rendbe jön.

- Most nyilván hosszabb szünet következik, amely alatt fel lehet dolgozni a történteket.

- Legközelebb november közepén lesz edzés, azt hiszem, mindenkire ráfér a pihenés, és ennyi idő elég lehet a gondolatok rendezésére is. Megkönnyítheti ezt a helyzetet, hogy a sportág remekül szerepelt az olimpián.

A női kajak éremtáblázata

Arany Ezüst Bronz
1. Németország 2 - -
2. Olaszország 1 - -
3. Magyarország - 2 -
4. Kanada - 1 -
5. Ausztrália - - 1
5. Lengyelország - - 1
5. Románia - - 1

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  női kajak négyes