FONTOS


 

Janics Natasának már két ország himnuszát játszottak
Magyarnak érzi magát

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Imre Péter, Délmagyarország 2002.09.03
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar küldöttség 6 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett Sevillában a XXXII. síkvizi kajak-kenu világbajnokságon. A „terméshez" a szegediek három medállal járultak hozzá, választott hazája himnuszát Janics Natasa hallgathatta meg.

- Azt külön említenem sem kellene - nyilatkozta Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke -, hogy a hölgyekről csak a legszebbet lehet mondani.

A dicsért aranylányok - vb-elsőséget csak a „gyengébb nem" szerzett a sevillai világtalálkozón - közé tartozik a Démász-Szegedi VE 20 esztendős kiválósága, Janics Natasa is. A szegedi Eb-n szintén Paksy Tímeával, Szabó Szilviával és Bóta Kingával egy hajóban lapátolva a lélegzetnyi távon, 200 méteren ezüstérmet szerzett; míg egyesben és párosban a 4. hellyel kellett megelégednie. Sydneyben, az olimpián, még jugoszlávként 500 méteren lett 4., és úgy látszik, ehhez magyarként is ragaszkodik, mert a vasárnap véget ért világbajnokságon 200 egyesben is ezt a helyezést érte el.

- Itt ül mellettem egy rendkívül boldog tündéri kis csaj - konferálta fel a klub világbajnokát Petrovics Kálmán ügyvezető, akit mobilon a kocsiban, a reptérről már útban Szeged felé értünk utol tegnap este.

- Szerettük volna elsők lenni - vette át a készüléket és a szót Natasa -, a Szegeden vétett hibákat kijavítottuk, ennek érdekében Dunavarsányban sokat mentünk pályát. Edzőnk, Kati néni minden mozdulatunkat árgus szemekkel figyelte. Nem hiába dolgoztunk keményen, sikerült! A táv közben is lehetett érezni, hogy jól, gyorsan siklik a hajó; de akkor nem szabad nézelődni, mert szétesik az egység, a mozgásunk. Csak a végén „kíváncsiskodtunk", akkor széjjel is néztünk, és láttuk, mi vagyunk a világbajnokok. Nagyon örültünk, rendkívül boldogok voltunk - emlékezett az ifjú aranyérmes.

Elnöki öröm és bánat

Vass György, a Démász-Szegedi VE elnöke a következőképpen vélekedett a klub hattagú világbajnoki különítményéről:

- Natasa vb-aranya nagy öröm, bár ha hamarább megtalálja a számára ideális hajót, eredményesebben is szerepelhetett volna idén. De ne legyünk telhetetlenek, még csak 20 éves és a válogatottbeli trénere, Fábiánné Rozsnyói Katalin szerint is óriási tehetség. Fehérvári Vince a négyesben szerzett bronz dacára rendkívül elkeseredett, s a visszavonulását fontolgatja. Szeretnénk lebeszélni erről a butaságról, hiszen a mezőny kiegyenlítődött és minden éremnek nagy az értéke. Ez a megállapítás igaz Hegedűs Robira és Storcz Botondra is. A Fürdök, Hüttner duó - nincs mit szépíteni! - egyértelműen csalódást okozott. Komolyan el kell gondolkozni a folytatás különböző lehetőségeiről.
A Maty-éri kontinensviadalon babonából, kabalából festették a körmüket a magyar lányok; ezúttal ez a szertartás elmaradt. Ahogy Janics Natasa fogalmazott: most a komolyabb dolgokra koncentráltak. Lehet, hogy a jövőben a babona hiánya lesz a kabala? Natasa már állt a dobogó tetején, junior Európa-bajnokként a jugoszláv himnuszt, Sevillában pedig már választott hazája, Magyarország legszentebb énekét hallgathatta.

- Mindkettő fantasztikus volt, szeretném még sokszor átélni, most is azok az indulatok kavarogtak bennem, mint annak idején. Higgyék el, magyarnak éreztem, érzem magam... Rengetegen gratuláltak, és még az sem szomorított el, hogy egyesben negyedik lettem. Az olimpiai? Még nagyon messze van. Jövőre világbajnokság lesz, szeretnék 500 méteren egyesben vagy párosban bekerülni a válogatottba. Kovács Kati nagyszerű, klasszis versenyző, szinte lehetetlen legyőzni, én mégis vállalom ezt a kihívást. De az elkövetkező napokban más „feladat" vár rám: ünneplés a barátokkal, a családdal - hiszen mégiscsak ez az első felnőtt vb-aranyam.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Janics Natasa
  női kajak négyes