FONTOS


 

Paksy Tímea nem kertel, mindhárom számában aranyat vár a világbajnokságon
Kovács mellett nem hibázhat

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, PA, Nemzeti Sport 2002.08.28
--------------------------------------------------------------------------------

Egy évvel ezelőtt - nyolc Eb-arany után - a poznani vb-ről is nyolc elsőséggel tért haza a kajak-kenu válogatott. Júliusban a szegedi Európa-bajnokságon emelte a tétet Angyal Zoltán szövetségi kapitány csapata: lapátforgatóink immár tízet nyertek. Nem kajak-, hanem péklapátot érdemlő bolond az, aki ezek után csakis tíz első helyezést fogadna el a csütörtökön kezdődő sevillai világbajnokság magyar résztvevőitől. A mérce azonban vitathatatlanul a Duna közelmúltbéli vízállásánál is magasabbra került. Négyrészes sorozatunkban ezúttal a női kajak szakág esélyeit lajstromozzuk a 32. síkvízi vb előtt.


Paksy tavaly még ifista volt, ezúttal viszont már a felnőtteknél vállal három számot
Amit egy 19 éves sportoló elérhet, azt Paksy Tímea elérte. Az MTK ifjú kajakozója a júliusi szegedi Európa-bajnokságon szerzett arany- és ezüstérem után a zágrábi junior Eb-n újabb két első hellyel bővítette idei eredménylistáját. És még csak most jön a java: a világbajnokság, ahol három számban is rajthoz áll. Többek között a párosok 200 méteres futamában, amelynek során a világ jelenlegi legjobb női kajakozója, Kovács Katalin lesz a partnere.
"A zágrábi korosztályos Eb-t össze sem lehetett hasonlítani a szegedi kontinensbajnoksággal. Ég és föld volt a különbség. Itthon több tízezer ember szurkolt nekünk, ami teljesen szokatlan a kajak-kenu versenyeken. Ilyen eddig tényleg csak Szegeden fordult elő" - mondja Paksy Tímea. Az ifjú versenyző persze a hangos buzdítás hiányában is kiválóan szerepelt az U23-as Európa-bajnokságon, ahol - százszázalékos teljesítményt nyújtva - két olimpiai számban is nyerni tudott. Ötszáz méteren párosban Rasztótzky Eszterrel, a négyesben pedig Móni Katalinnal, Keresztesi Alexandrával és Szabó Ágnessel. A kérdésre, hogy a felnőttmezőnyben mikor veszi célba ezeket a felettébb értékes számokat, azt mondja: "Nagyon erős a csapatunk, ezért komolyan igyekezni kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön ezekbe az egységekbe. Ha olimpiai ciklusokban gondolkodunk, akkor azt mondom, Pekingben lehet valós esélyem arra, hogy indulhassak ezekben a számokban." A távokat illetően Paksy Tímea egyelőre mindenevő: 200, 500 és 1000 méteren is bizonyította már tehetségét, annyit azonban elárul, egészen a közelmúltig a sprintszámok voltak a kedvencei. "Kicsi vagyok, fürge vagyok, és ezek a futamok érnek véget a leghamarabb" - vallja be kissé önkritikusan, majd hozzáteszi, miután a szegedi Eb-n megnyerték a K-4 1000 méteres számot, az önbizalma a hosszabb távokon is nagyobb lett.
A sokat emlegetett júliusi Európa-bajnokságon még csupán két számban volt érdekelt, ám Sevillában három futamban is rajthoz áll, a már említett ezres kvarett és kétszázas páros mellett utóbbi távon négyesben is vízre száll. Partnere az a Kovács Katalin lesz, aki a szegedi viadalon - és az azt megelőző Világkupán - egyértelműen bebizonyította: jelenleg ő a világ legjobb kajakosa. "Nagy dolog számomra, hogy együtt versenyezhetek vele Spanyolországban, ezért különösen ügyelni fogok arra, hogy még véletlenül se hibázzak" - mondja Paksy, aki akárcsak az Eb előtt, most sem rejti véka alá, hogy milyen eredményt vár a vb-től: "Mindhárom számomban aranyérmet szeretnék nyerni. A legtöbben nem szeretnek az esélyekről beszélni, de én úgy vagyok vele, ha kimondom, hogy mit szeretnék elérni, az csak megerősíti az elhatározásomat. Így még egyszer átgondolom a céljaimat, s ha kicsit is bizonytalan vagyok, legfeljebb lemegyek a konditerembe, és erősítek még néhány órát."

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Paksy Tímea
  női kajak négyes