FONTOS


 

Barta és Pintér egymással is versenyez
Döntős remények

El tud bárki is nagyobb "doppingot" képzelni egy ifjúsági Eb-aranynál egy hónappal az olimpia előtt? A mindössze tizenhat évesen Sydneybe készülő Barta Nóra biztosan nem. Barta Nórának van már aranyérme az ifi vb-ről is. Az olimpiai kvalifikációt tavaly Rómában szerezte meg a Világkupa-versenyen elért ötödik helyezésével. Nem először fordul elő, hogy valaki ennyire fiatalon "merészkedik" a rutinos felnőttek közé a nemzetközi mezőnyben.


A sydneyi uszoda ismerős lesz Nórának

"A svéd Anna Lindberg tizenöt évesen bejutott a döntőbe Atlantában - elevenítette fel a múltat Barta. - Nekem is hasonló a célom, a legjobb tizenkettő közé kerülni. Nagyon várom már az olimpiát. A programom már több mint egy éve kész, most már nincs más hátra, mint tovább csiszolni, tökéletesíteni a mozgásomat edzőm, Ligárt Balázs segítségével."

Az ausztráliai helyszín nem lesz ismeretlen Nóra számára. Igaz, egyelőre túl kellemes emlékeket nem őriz a sydneyi uszodából. Januárban, az előolimpián három nappal a verseny előtt elcsúszott, és megrándult a bal bokája. Szerencsére a sérülés ma már nem több rossz emléknél. Már nem kell sokáig várni, hogy bebizonyítsa: Sydney is lesz olyan kedves város a számára, mint Róma.

Másik olimpikonunk a háromméteres műugrásban, Pintér Orsolya. A Swan Dive 25 éves versenyzője júniusban gondoskodott arról, hogy mindenkinek leessen az álla. Hongkongban edző nélkül érte el az olimpiai részvételhez szükséges pontszámot. Más sikertörténet az övé, mint Nóráé. Orsolya ősszel, a szülése után kezdett újra ugrani. Kevesen hittek abban, hogy ennyi idő alatt kivívja az olimpiai részvételt. Neki ez a második olimpiája.

"Atlantában nem sikerült úgy szerepelnem, ahogy elterveztem - emlékezett vissza. - Huszonötödik lettem, talán mondanom sem kell, hogy most előrébb szeretnék jutni. Nekem is a finálé a célom. A hosszú kihagyás után már önmagában azzal is meglepetést szereztem, hogy résztvevő leszek Sydneyben. De nem szeretném ennyivel beérni."

Nem tudják a víz alá nyomni őket
Hajnal és Lengyel a toronyban

Egy hónap múlva kezdődnek a férfi toronyugrók küzdelmei Sydneyben. A versenyben két magyar Hajnal András és Lengyel Imre is érdekelt. Kettőjük közül a tizennnyolc évesen első olimpiájára készülő Hajnalnak ez a fő versenyszáma, míg Lengyelnek inkább a háromméteres műugrásban van esélye arra, hogy kellemes meglepetéssel örvendeztesse meg a sportág híveit.


Lengyel Imre

"Hétvégén rendezik a toronyugró országos bajnokságot, ahol utoljára még lemérhetem, hogy milyen formában vagyok - mondta el a Szolnoki Honvéd SE fiatal toronyugrója, aki tavaly Rómában szerezte meg az olimpia kvótát. - A hivatalos elvárás az, hogy az olimpián az első tizennyolc között végezzek, de én nagyon szeretnék bejutni a tizenkét fős döntőbe. Ez az álmom.

A versenyző édesapja, Hajnal Attila szövetségi kapitány elmondta, hogy András korábban nyert junior Eb-t, van ezüst- és bronzérme az ifjúságiak kontinensviadaláról.

"András fiatal így bőven van még ideje arra, hogy tekintélyt szerezzen magának a felnőttek között - nyilatkozta a szakvezető. - Nagyon sokat számít az, hogy Kelemen Ildikó személyében magyar pontozó is lesz az olimpián. A műugrás pontozásos sportág, így óriási segítséget jelent egy honfitárs a zsűriben. Ha ez nem így lenne, könnyen előfordulhatna, hogy lepontozzák a magyarok ugrásait. De ebben az esetben nem tudnak a víz alá nyomni bennünket."

A műugró-válogatott a jövő hét csütörtökén utazik el Sydneybe.

(borbély), A színes Sport 2000.08.28-29.

Az utolsó felmérő

A jövő csütörtöki elutazás előtt még egyszer, utoljára versenykörülmények között mérhette le felkészülétségét Hajnal András és Lengyel Imre, akik toronyugrásban képviselik a színeinket az olimpián. (Lengyel indul a háromméteres műugrásban is.) A margitszigeti Hajós Alfréd uszodában megrendezett bajnokságnak különösebb tétje nem volt, ettől függetlenül sokakat érdekelt, hogy a két fiú közül ki végez az élen.

A presztízsküzdelem során tulajdonképpen fej fej mellett haladt a két versenyző, és a pályafutása második olimpiájára készülő Lengyel végül minimális különbséggel lett második. Az ifjú Hajnalnak a bajnoki győzelem kellő önbizalmat adhat az isztambuli ifjúsági Eb-n nyújtott sikertelen szereplése után.

Toronyugró országos bajnokság, Margitsziget. Férfiak. Bajnok: Hajnal András (SZHSE, edző: Hajnal Attila) 520.65, 2. Lengyel I. (LDC) 520.6

Nők. B: Déri Eszter (BVSC, e: Cserba Brigitta) 200.4, 2. Király (BVSC) 170.6, 3. Felhő (LDC) 170.4, 4. Gáll (SZHSE) 150.7

(borbély), A színes Sport 2000.09.04.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Barta Nóra
   Hajnal András
   Lengyel Imre
   Pintér Orsolya