FONTOS


 

Pontozóként először az olimpián

Első hallásra talán félreértésnek tűnhet az, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség irodavezetője pontozhat műugróversenyeken az olimpián. Mégis így van, hiszen a szóban forgó irodavezető nem más, mint a BVSC egykori válogatott műugrója, Kelemen Ildikó.

- Az atlantai olimpia után kezdtem el a bírói munkát - tudtuk meg Kelemen Ildikótól, aki kiérdemelte sportágában az örökös bajnok címet, és többször megválasztották itthon az év műugrójának.- Két éve tagja vagyok az Európai Úszó Szövetség (LEN) műugró technikai bizottságának. Eddig egy világbajnokságon és három Európa-bajnokságon vettem részt pontozóként. A beilleszkedésben, a bírói munka végzésében előnyt jelentett, hogy versenyző voltam. Mint toronyugrót már jól ismertek. Pontozóként nagy elismerést jelent, hogy bekerültem a legjobb nyolc európai bíró közé az olimpián.

- A magyar versenyzők ugrásait értékelheti?

- Ha a sorsolás úgy hozza, akkor a selejtezőben és a középdöntőben pontozhatok, de a döntőben nem. A fináléban kizárólag semleges bírók ülhetnek a medence partján. Remélem, hogy nem kell a döntőben pontoznom azokban a versenyszámokban, ahol magyarok is neveztek. Ez ugyanis azt jelentené , hogy sikerült bekerülniük a fináléba.

- Mikor járt utoljára az olimpián?

- Legutóbb Szöülban, ahol még versenyeztem. Sikerült bekerülnöm a döntőbe, akárcsak a moszkvai olimpián.

- Hogyan ítéli meg versenyzőink esélyeit?

- Már önmagában az is elismerést érdemel, hogy négy versenyző, Lengyel Imre, Hajnal András , Barta Nóra és Pintér Orsolya kvalifikálta magát. Orsolyának régen az edzője voltam, de jól ismerem a többieket is. Ha mind a négyen bekerülnek a döntőbe, az már sikernek számít.

(borbély), A színes Sport 2000.09.11.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK