FONTOS


 

Többfelvonásos történet, vélt és valós sérelmekről
Veszeli kontra szövetség

Veszeli Gábor megfogalmazása szerint, ez egy nagyon csúnya történet. A lényeg: a Magyar Műugró-szövetség volt elnökénél betelt a pohár. A továbbiakban nem tud mit kezdeni a "másik oldallal". A csúnya történet amúgy háromszereplős, és több felvonásos. A címszereplők: Veszeli, a felesége Pintér Orsolya, immár csak volt válogatott műugró, és a másik oldal, vagyis a műugró szövetség. Előzetesen csak annyit, Veszeli anno nem baráti viszonyban vált el a szövetség vezetőségétől, azóta is perli a testületet. Ezzel még nem is lenne gond, de Veszeli úgy látja, az ő peres ügye miatt a feleségén, Pintéren verik el a port.

- A jelek szerint a szövetségben képtelenek arra, hogy az én ügyemet különválasszák Orsi műugró karrierjétől, sajnos azt kell, hogy mondjam: őt büntetik a köztem és a szövetség között fenálló vélt, vagy valós problémák miatt. De ha gondolja, konkrétumokat is említhetek.

- Hallgatom...

- Kezdtem a legújabbal: kaptunk egy levelet a szövetségből, amelyben arról értesítenek bennünket, hogy Orsi nem lehet tagja az A-válogatott keretnek, mert nem teljesítette a tagsághoz szükséges feltételeket, vagyis nem volt nyolc között a tavalyi Európa-kupán, vagy az Eb-n, s nem került a legjobb tizenkettő közé az olimpián.

- Tudtommal Pintér Orsolya csak az olimpán szerepelt és ott is csak 25. lett, ez alapján pedig nehéz belekötni ebbe a levélbe. Másképp fogalmazva: hol itt a megkülönböztetés?

- Ennek az A-keretnek tudomásom szerint hárman tagjai, közülük viszont csak Lengyel Imre teljesítette a feltételeket. Mert azt nem feltételezem, hogy mindenki esetében más a válogatottság kritériuma. De nem szeretném belekeverni a többi versenyzőt, másról van itt szó. Amikor Orsi két éve a gyermekünk megszületése után visszatért, megmondták, milyen esetben lehet A-válogatott és milyen feltételekkel olimpiai kerettag (Az A-válogatottsághoz a Grand Prix 1-8. helyezés kellett, az olimpiai repülőjegyhez 260 pont). Akkor azt írták, ha teljesíti a feltételeket, a szövetség garanciát vállal arra, hogy ugyanolyan jogokat élvezhet, mint a többi válogatott versenyző. Hát nem egészen így történt. Csak néhány példát mondok. Az Európa-kupán - kvalifikációs verseny volt - saját költségen vett volna részt (erre korábban is többször volt példa), február 12-én meg is kértem a versenyengedélyt a szövetségtől. Április 13-án érkezett meg a válasz. A gond csak az, hogy a verseny addigra réges-régen lezajlott. Azt csak mellékesen mondom, hogy kikötötték, csak akkor lehet szó arról, hogy Grand Prix-versenyen indul, ha itthon a szakértő zsűri előtt kétszer egymás után "leugorja" a gyakorlatát. Sajátságos, hiszen nem egy kezdőről van szó, ha még nem mondtam volna, Orsi harmincszoros magyar bajnok, Európa-bajnoki nyolcadik. De elment, leugrotta.

- Ha jól emlékszem, a hongkongi GP-n aztán összejött az olimpiai kvalifikáció.

- Igen, saját pénzen mentünk ki, végül is hetedik lett, a kívánt pontszámot is elérte, örültünk, azt gondoltunk, most, hogy teljesítette a szintet, minden rendben lesz.

- Nem így történt?

- Persze, hogy nem. Annak ellenére , hogy a szövetségben azt mondták, az olimpiai kerettagok közül mindenki eldöntheti, indul-e a helsinki Eb-n, Orsi nem mehetett.

- Mi volt az indok?

- Nem mehetett, mert nem vett részt a hazai Európa-bajnoki válogatón.

- Pedig részt vett?

- Nem, mert pont akkor volt Hongkongban, ahol ugyebár megugrotta az olimpiai szintet. Láthatja, az Európa-kupán nem lehetett ott, az Európa-bajnokságon nem szerepelhetett, a Grand Prix-versenyeken pedig igen, de csak saját költségen. Ezek után én csodának tartom, hogy sikerült megugornia az olimpiai szintet.

- Sydneyben ellenben nem járt sikerrel.

- Nem, kétségtelen, huszonötödik lett három méteren. Nem hivatkozok semmire, így alakult, azt viszont álmomba sem gondoltam volna, hogy a kálvária Sydney után is folytatódik. Mert folytatódott, mint már említettem, Orsi jelenleg nem tagja a válogatott keretnek. És még nincs vége, a legfrissebb, hogy Orsi az Universiadén sem szerepelhet.

- Ott meg miért nem?

- Bár már hónapokkal korábban érdeklődtem a szövetségben, május kilencedikén kaptam egy levelet, amelyben leírják, ha április harmincadikáig befizetem a részvétel költségeit, akkor Orsi ott lehet az Universiadén. A határidő után érkezett meg a levél, aranyos, nem?

Haász Katalin cáfol

Haász Katalin, a műugró-szövetség szakmai testületének vezetője "élből" cáfolja Veszeli vádjait. Mint elmondta, az említett Európa-kupa-versenyen, valamint az Európa-bajnokságon azért nem indulhatott Pintér, mert nem teljesítette a feltételeket - pontosabban szólva, nem vett részt a válogatóversenyeken. Haásznak arra is van válasza, hogy Pintér jelenleg miért nem válogatott kerettag. Mint elmondta, Lengyel Imre 1999-es, isztambuli Eb-ezüstérmével váltotta meg tagságát - az eredmény a jövő évi, berlini Eb-ig válogatottságra jogosítja -, Barta Nóra és Hajnal András pedig az ifi világversenyeken nyújtottak alapján kerettag. Mint ismert, Barta kétezerben ifi Európa-bajnok lett, Hajnal pedig egy évvel korábban negyedik lett a vébén. Ez a helyezés Hajnal számára a júliusi vb-ig biztosítja a kerettagságot. Mivel Pintér nem rendelkezik az elvárt eredményekkel, nem is válogatott.

Haász végezetül elmondta, a szakmai testület - bár érdeklődött Pintéréknél - még most sem értesült arról, hogy a versenyő indulni akar az Universiadén. -

"Veszeli Gábor elnöke volt korábban a szövetségnek, nagyon jól tudja, hogy milyen kritériumok alapján folyik a válogatás. Nem értem tehát, miért lepődik meg az általa is ismert szabályokon."

(sal), Nemzeti Sport 2001.05.16.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Pintér Orsolya