FONTOS


 

Barta Nóra egyik kedvenc városa Pardubice
Ünneplés helyett a nagypapáját látogatja meg


+ Több szempontból is nagyon értékes a győzelmed. Egyrészt világbajnokságot nyerni minden esetben óriási teljesítmény, másrészt nem voltak túlságosan kedvezőek az előzmények.

- A két héttel ezelőtti ifi Európa-bajnokságon nem ugrottam jól. A tavalyi Európa-bajnokságon egy aranyat és egy ezüstöt nyertem, a mostanin be kellett érnem egy bronzzal. Már a vébén, a három méteren sem voltam tökéletes formában. Győzhettem volna, de rontogattam. Nem sokat, de ahhoz eleget, hogy ebben a nagyon erős mezőnyben csak a hatodik legyek.

+ Aztán egy méteren kárpótoltad magad. Elmondanád, pontosan hogyan is telt az a napod?

- A három méter után csalódott voltam, az edzőm, Ligárt Balázs, ahogy az Európa-bajnokságon után is, megint beszélt a fejemmel. Másnap szinte egy másik Barta Nóra ment le az uszodába. Tele voltam önbizalommal, és úgy kezdtem neki az edzésnek és később a versenynek is, hogy mindenképpen nyerni akarok. Délelőtt rendezték a verseny első felét, délután a másodikat. Folyamatosan mondtam magamnak, hogy minden rendben lesz. Nem néztem a többieket, úgy gondoltam, hogy az nem az én dolgom, nekem csak arra kell figyelnem, hogy én mit csinálok. Azt azért tudtam, hogy nagyon szoros a verseny. Az utolsó ugrásomnak nagyon magas a nehézségi foka, nem sikerült kiemelkedően, de megcsináltam. Hét tizeddel nyertem. Ez az érték műugrásban nagyon-nagyon kevés.

A magyar műugrás előrelépett

Ligárt Balázs, Barta Nóra edzője:
- Nóra megkoronázta B-korosztályos pályafutását, hiszen ifi Európa-bajnokságot már nyert. Jövőre az A-kategóriában fog versenyezni, ez a korosztály három évig tart, tehát ha az olimpia miatt kihagyja a jövő évi ifi Európa-bajnokságot, később akkor is lesz lehetősége bizonyítani. Ennek a világbajnoki győzelemnek, azontúl, hogy remek eredmény, abból a szempontból is nagy a jelentősége, hogy az európai után már a világszövetségben is számon tartanak egy magyar győztest, ami nagy előrelépés a magyar műugrás számára.dfrgujfkljlkhjgjh
+ Volt már ünneplés?

- Elmentünk fagyizni egyet.

+ Ennyi?

- Itthon sem lesz sokkal több. Inkább bemegyek a nagypapámhoz a kórházba. Nem tudtam vele beszélni a győzelmem óta, pedig ő biztos nagyon örült a sikeremnek.

+ Aztán pihensz?

- Nem sok időm marad a lazításra, mert huszonhatodikán matekvizsgám lesz, magántanuló vagyok, és ez az egy beszámolóm még hátra van. Szeptember hatodikától pedig már ismét edzek.

+ Valakitől hallottam egy nagyon jogos, de igazából költői kérdést: milyen sikereket érne el a magyar műugrás, ha nem egyetlen egy uszodában, megfelelő körülmények hiányában kellene tengődnie?

- Nekem még viszonylag szerencsém van, ugyanis a Hajós Alfréd uszoda fedett részén van lehetőség a három és egy méter gyakorlására is, de például Hajnal Andrásnak, aki most negyedik lett toronyugrásban, úgy kell készülnie, hogy télen nem tudja a toronyugrást gyakorolni, mert torony csak a szabadban van. és az sem kedvez nekünk, hogy nincs tornatermünk, míg külföldön szivacsgödörrel, gumiasztallal, szárazdeszkával felszerelt termekben készülnek. Nekünk erre nincs lehetőségünk.

+ Hogyan fogadták a sikeredet azok a külföldiek, akik ilyen körülmények között edzenek, és te mégis legyőzted őket?

- Nagyon örültek neki. Nem tudom, miért, de engem nagyon szeretnek, rengetegen gratuláltak.

+ Mikor indulsz legközelebb versenyen?

- Még az idén lesz egy ifiverseny, amelyen azért fontos elindulnom, mert azon már az új gyakorlataimmal fogok szerepelni. Aztán jövőre Világkupa-viadalt, és számos Grand Prix-versenyt rendeznek, de még bizonytalan, hogy melyikre megyünk. Ifi Európa-bajnokság is lesz, de egyelőre azzal kapcsolatban sem tudok semmit, hiszen a jövő év az olimpiáé, és mindent annak rendelünk alá.

+ Akkor a közeljövőben nem lesz megállás?

- Egy percig sem.

(tamás), Nemzeti Sport 1999. augusztus 24.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Barta Nóra