FONTOS


 








Az Év férfi sportolója: Csollány Szilveszter
Az élet egyszerű ...

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.12.20
----------------------------------------------------------------------

"Az élet egyszerű, nem kell túllelkizni, én azt vallom, tudok, amit tudok, és megteszem azt, amire képes vagyok. Higgye el, ha bonyolult ember lennék, nem biztos, hogy itt tartanék" - mondta a sydneyi olimpiát követően a mérhetetlenül boldog aranyérmes Csollány Szilveszter.


Két vasi óriás, Annus (balra) és Fazekas között egy óriási tornász: Csollány Szilveszter
Akkor könnyed volt és felszabadult, mosolygott a világra, és a világ visszamosolygott rá.
Aztán eltelt két esztendő, közelgett a debreceni szerenkénti világbajnokság, s Csollány számára kiderült, a dolgok mégsem olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak. Igenis léteznek lelki tényezők, igenis el kell fogadni, fel kell dolgozni egy egész ország reményét és szeretét, és igenis felelősséggel, bátran kell viselni és elviselni az esélyesség terhét.
Az idén Csollány Szilveszter számára talán ez volt a legnehezebb. Nem a kemény, vég nélküli edzések, nem az unos-untalan gyakorolt elemek, nem az edzőtáborokkal együttjáró magány, a családi szeretet, az otthon hiánya.
Szembe kellett néznie az esendőség lehetőségével, és ez a félelem nagyon emberivé tette őt.
Aztán elérkezett a döntő napja is. A debreceni Főnix-csarnokban ötezer ember nézte lélegzet-visszafojtva a hirtelenszőke erőember gyakorlatát, aki akkor nemcsak legnagyobb riválisát, Jordan Jovcsevet, de félelmeit is legyőzte, s öt ezüstérem után végre a kezébe vehette az egyetlen hiányzó medáliát, a világbajnoki aranyat.
A dobogón állva könnyed volt és felszabadult, mosolygott a világra, s a világ visszamosolygott rá.
És ott, abban a pillanatban az élet egészen egyszerűnek tűnt ...

A szavazás eredménye

1. Csollány Szilveszter (tornász) 853 pont (85 első hely, 39 második, 12 harmadik)
2. Fazekas Róbert (atléta) 602 (43, 45, 19)
3. Annus Adrián (atléta) 197 (2, 15, 27)
4. Bodrogi László (kerékpáros) 171
5. Sike József (sportlövő) 155
6. Erdei Zsolt (ökölvívó) 95

Az Év női sportolója: Kovács Katalin
Tizenöt kérdés K & K-ról

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.12.20
----------------------------------------------------------------------


Kovács Katalin, az Év nôi sportolója
Valaki még nem tudja róla, hogy egy emberen először a fülét nézi meg?
Valaki még nem tudja róla, hogy barátja először edzőtársa volt, s noha az ifjú immár nem versenyez, még mindig ő áll a legközelebb a szívéhez?
Valaki még nem tudja róla, hogy lánytestvérei mellett édesanyja a legnagyobb szurkolója?
Valaki még nem tudja róla, hogy neki csupán négyévente van születésnapja, hiszen - az olimpiai ciklussal esetében természetszerűleg egybeeső - szökőévben, s ami még szebb, szökőnapon született?
Valaki még nem tudja róla, hogy nemcsak a munka-, hanem szabadidejét is a legszívesebben a természetben tölti? Valaki még nem tudja róla, hogy számára a kőkemény munka is szórakozás?

Valaki még nem tudja róla, hogy akár szépségversenyen is indulhatna, miközben felül - szakmai ártalomként - két számmal nagyobb a kosztümmérete, mint alul?
Valaki még nem tudja róla, hogy hiába űz egyéni sportot, csapattársait is mindig egyenrangúaknak ismeri el, és sosem felejt el nekik is köszönetet mondani?
Valaki még nem tudja róla, hogy klub- és szakági edzője a druszája (Fábiánné Rozsnyói Katalin), akinek muszájból is örömmel tesz eleget bárminő kérésnek?
Valaki még nem tudja róla, hogy nevelőedzője és jelenlegi szövetségi kapitánya is egy igazi angyal (Palovics Angyal, illetve Angyal Zoltán)?
Valaki még nem tudja róla, hogy szinte ő az egyetlen nő, akinek az is jól áll, ha súlya kicsit feljebb szökik (mert nagyobb izmokkal mégiscsak meggyőzőbben versenyez)?
Valaki még nem tudja róla, hogy a japán márkákért rajong, és a szárazföldön Nissanját olykor-olykor csakis egy Yamaha motorra cseréli le?
Valaki még nem tudja róla, hogy a női divatot tekintve is igazi honleány, s a rajt előtti napon rendre piros-fehér-zöldre festi hosszú körmeit?
Valaki még nem tudja róla, hogy a négyesbe csak ötödmagával, a fedélzeten egy Bálint névre hallgató plüssmalaccal száll?
Valaki még nem tudja, hogy ő Kovács Katalin kajakos, a 2002-es év női sportolója?

A szavazás eredménye

1. Kovács Katalin (kajakozó) 990 (134, 8, 3)
2. Risztov Éva (úszó) 461 (5, 46, 49)
3. Simóka Bea (öttusázó) 396 (2, 42, 43)
4. Igaly Diána (sportlövő) 232
5. Polgár Judit (sakkozó) 68
6. Bóta Kinga (kajakozó) 65

Az Év csapata: Haller Ákos és Pető Tibor
Az olimpia évében is a pódiumra vágynak

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.12.20
----------------------------------------------------------------------


Haller Ákos (balra) és Petô Tibor duplázni tudott, idén is ôk alkották a nyerô csapatot
Egyszer már álltak ezen a pódiumon, hiszen a világbajnok Haller Ákos és Pető Tibor evezőspárost tavaly is az Év csapatának választották a sportújságírók. Hogy megérdemelték, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a sportág hazai történetében ennek a két szép szál fiatalembernek a nyakába került először világbajnoki aranyérem. Idén aztán nemcsak a vízen sikerült ismételniük - több mint magabiztosan védték meg vb-címüket, sőt az összetett Világkupa-elsőséget sem engedték ki a kezükből -, hanem a szavazáson is, amit nagyon boldogan fogadtak.
"Rendkívül jó érzés, hogy ennyire elismerik itthon a teljesítményüket. Bevallom, a vetélytársakat látva semmivel sem adtam magunknak több esélyt, mint akár a kajakos lányoknak, akár a férfi sakkcsapatnak. A szavazók azonban minket tettek az első helyre, és ez nagyon megtisztelő. Persze az lenne az igazi, ha az athéni olimpiát követően is itt állhatnánk, ezen a színpadon. Most aztán duplán ünnepelhetünk Tibivel, hiszen a Nemzetközi Evezős-szövetség is beválasztott bennünket a legjobb háromba" - mondja a kétpárevezős-egység szószólója, Haller Ákos. S mivel a hajóban demokrácia uralkodik, társa, Pető Tibor, a fiatal kormányos még gyorsan hozzáfűzi: mindkettejük nevében szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik rájuk adták le a voksukat.

Aztán cinkosan összekacsintanak, és még mielőtt elragadná őket a gratulálók hada, odasúgják: ígérik, a következő szezonban is mindent megtesznek majd azért, hogy megkönnyítsék a dolgunkat. Már ami az Év sportolója-szavazólap csapatrubrikájának a kitöltését illeti. Márpedig ha ők mondják, azt illik komolyan venni. S mivel jövőre a milánói világbajnokságon lehet kiharcolni az olimpiai részvételt, nem kétséges, hogy egész évben a maximumon járatják majd magukat. Ám mielőtt hozzákezdenének a munkához - egyelőre csak szigorúan a tornateremben -, igazán megérdemelnek egy kis ünneplést ...

A szavazás eredménye

1. Haller Ákos, Petô Tibor (evezôsök) 653 (57, 34, 21)
2. Nôi kajak négyes (Bóta Kinga, Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet) 382 (27, 29, 12)
3. Férfi sakkválogatott (Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert, Ács Péter) 276 (12, 20, 23)
4. Szabó Szilvia, Bóta Kinga (kajakozók) 271
5. Nôi párbajtôr-válogatott 215
6. Jégkorong-válogatott 137

Az Év edzője: Fábiánné Rozsnyói Katalin
Negyven munkás év, számtalan aranyérmes tanítvány

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.12.20
----------------------------------------------------------------------


A gyôztes: természetesen Fábiánné
Túlzás nélkül állítható, Fábiánné Rozsnyói Katalin immár minden évben kaphatna egy életműdíjat. Annyi, de annyi (oh, pardon: még annál is több) a világ élvonalához tartozó női kajakost nevel, készít fel és segít a csúcs eléréséhez, hogy versenyzői közül akár három-négy, Európa-bajnokságon és vb-n dobogóeséllyel induló komplett szakági válogatottat (!) összeállíthatnánk. Szerencsére e szaktudást ez ideig nem szipkázhatta el a művelt s fizetőképesebb Nyugat, úgyhogy lányai csakis a mi örömünkre lapátolják be vékaszám az aranyérmeket. E szakágat pedig jószerével tényleg egyetlenegy ember tartja össze: a fent nevezett edzőnő, aki egy-egy nagy alkotása mellett több évtizedes munkája elismeréseként - Kertész Imréhez hasonlóan - Nobel-díjat kaphatna, ha a Svéd Királyi Akadémia a testkultúra képviselőit is díjazná.
Úgy hisszük, Fábiánné az iménti mondat olvastán tette le az újságot, tudniillik ő az, aki legelébb tiltakozik az ajnározás ellen. Ugyanakkor ugyancsak ő az, aki maximalizmusával olyan sportolókat nevel, akik végül aranyakat, s ha csak rajtunk múlik, hasonlóan magasztaló jelzőket érdemelnek ki. Fábiánné versenyzőitől gyakorta már egy ezüstérem is kudarcként hat, s e vélekedést nem csupán a diadal után sóvárgó közvélemény tekinti sajátjának ...
Előfordul, hogy Kati néni sem felhőtlenül boldog egy-egy második helyezés után, jóllehet ő nem az elsőségek feltétel néküli begyűjtését tűzi zászlajára. Két eset lehetséges: vagy a hibátlan kajakozást kéri számon lányain, vagy pedagógiai megfontolásból torkollja le őket, hogy a tűz ki ne vesszen belőlük. Maradjunk annyiban - szinte mindig igaza van. Tapasztalata felbecsülhetetlen: a közelmúltban 60. születésnapját ünneplő Fábiánné negyven éve dolgozik a válogatottban, illetve a válogatott mellett (1963-tól 1976-ig olimpiai ezüstéremig jutó versenyzőként, 1978-tól edzőként) és Mészáros Erikától Kovács Katalinig megszámlálhatatlan klasszist nevelt férjével, Fábián Lászlóval. Juszt sem írjuk, hogy a sor Kovács Katalinnal vagy egyik legfiatalabb menőjével, Paksy Tímeával zárul, mert a 2002-ben ismételten az év trénerének választott Fábiánné Rozsnyói Katalin már most az athéni (és a pekingi) sikerekért dolgozik hölgykoszorújával.

A szavazás eredménye

1. Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak) 890 (118, 8, 6)
2. Vida József (atlétika) 372 (7, 47, 22)
3. Turi György (úszás) 189 (1, 14, 28)
4. Vereckei István (torna) 120
5. Bozsik Péter (labdarúgás) 68
6. Somossy József (vízilabda) 56

Az Év szövetségi kapitánya: Angyal Zoltán
Egy nyerő csapat főnöke

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.12.20
----------------------------------------------------------------------


Angyal Zoltán: neki is jár az arany
Angyal Zoltán tudja a legjobban, hogy az év szövetségi kapitányaként elnyert díj nem kizárólag Angyal Zoltán teljesítményének szól, és e vélekedés rögzítésének korántsem elsődleges oka, hogy a mondaton belül kétszer is méltán említett úr a három legszerényebb magyar edző közé sorolható.
"Azon túl, hogy remek, egy kicsit mindig sajátságos érzés is szövetségi kapitányként a díjazottak között lenni - vallotta meg Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu sport szakmai főnöke. - Nap nap után az edzők végzik el a gyakorlati munka java részét, s nem feltétlenül a kapitányon múlik, hogy a világversenyeken miként alakulnak az eredmények. Igaz, valamelyest rajta, azaz rajtam is, ám a lényeg az: a rám szavazók az egész válogatott munkáját elismerik. Az elsőség tehát valójában csak közvetve az enyém, a siker teljességgel közös."
Arra a felvetésre, miszerint több kollégája presztízskérdést csinál a győzelemből, Angyal mosolyogva felelt: "Noha az én lelkemet is megsuhintja, ha elismernek, jómagam ezt az egészet egy jó kis év végi játéknak tartom. Magától értetődő, hogy nem lehet különböző sportágakat objektívan öszszehasonlítani. Kajak-kenuban extrémen pazar esetben akár huszonhét aranyat is nyerhetünk egyetlen világversenyen, míg egyes sportágakban mondjuk kettőt. Az ötvenszázalékos diadal itt tizenhárom-tizennégy érem, ott egy ... Mivel a matematika nem segíthet a döntéshozatalban, a szavazás szubjektív marad, részben személyes szimpátia, részben az elmúlt évi eredmények mérlegre tétele alapján dől el. Sőt, amondó vagyok, a voksolásnál egy kevéssé még az elmúlt évtizedek sikerei s a jövőbe vetett remények is szerepet játszanak."

Végezetül az Angyal Zoltánnal együtt főszerepet vállaló edzők felsorolása következhetne, de férfiasan bevalljuk, a lista oly hosszú, hogy elképzelhető, véletlenül még maga a kapitány is kihagyna valakit: "Persze szűkíthetném a kört, s elmondhatnám a világbajnokságon eredményesen szerepelt kajakosokat és kenusokat felkészítő trénerek nevét - esett gondolkodóba Angyal -, ám ez esetben sokakkal igazságtalanul bánnék. A sikereinkben azoknak az edzőknek a munkája is benne van, akik olyan sportolókkal dolgoznak, akik a hazai válogatókon versenyre kényszerítik a legjobbakat, és mindeközben az embereik ki sem jutnak a legnagyobb regattákra. A női és férfikajak, valamint a kenuszakág produktuma tehát nem rajtam s nem kizárólag három szakági mester odaadó munkáján múlik, hanem számos nevelőedzőn. Helyettük most én jöttem el a díjátadásra ... "

A szavazás eredménye

1. Angyal Zoltán (kajak-kenu) 853 (108, 13, 8)
2. Hammerl László (sportlövészet) 202 (0, 30, 13)
3. Kállai Gábor (sakk) 172 (7, 11, 17)
4. Vereckei István (torna) 139
5. Kulcsár Antal (öttusa) 123
6. Rátgéber László (kosárlabda) 105

Már negyvenötödször adják át a díjakat
Az év legjobbjait köszöntik

----------------------------------------------------------------------
forrás: Vad Dezső, Nemzeti Sport 2002.12.06
----------------------------------------------------------------------

Az esemény rangját megillető helyszínen, a Novotel Budapest Centrum Hotelben - régi, ismertebb nevén a Hotel Palace-ban - tartotta a Sportcsillagok Gálaestjével kapcsolatos sajtótájékoztatóját a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

A hagyományoknak megfelelően a szervezet ugyanis december 19-én, a Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának évfordulóján ismét megrendezi az esztendő legjobb sportolóinak díjátadó ünnepségét - immáron 45. alkalommal. Az első ceremó-niáig 1958-ig kell visszalapozni a naptárakban, s az akkori győztesek - a férfiaknál a birkózó Polyák Imre, a hölgyeknél a teniszező Körmöczy Zsuzsa, míg a csapatoknál a Lemhényi Dezső irányította vízilabda-válogatott - ezúttal is tiszteletüket teszik a rendezvényen. Melynek, mint az elmúlt években megszokhattuk, a Budapest Kongresszusi Központ ad otthont. A szervezők ide várják azokat a sportolókat, akik a szövetség 522 szavazásra jogosult tagjának döntése, no meg idei teljesítményük alapján kiérdemlik a meghívást.

A korábbi rendezvényekhez képest két komoly változást jelentett be Szekeres István, a MSÚSZ elnöke: a fogyatékos sportolók ezúttal nem a színpadon, hanem a teremben kapnak helyet, míg kísérőik, a nem akkreditált, ám a szövetséghez tartozó újságírókkal együtt az erkélyről kísérhetik figyelemmel a gálát, melynek házigazdái Knézy Jenő és Zelinka Ildikó lesznek - az MTV másfél órában tűzi műsorára a rendezvényt -, a fellépők között pedig ott találják majd a Magyar Állami Népi Együttest - a Naplegenda című alkotásukkal -, valamint a Gemini és az Old Boys zenekart.

Mint a szervezőktől megtudtuk, néhány órával a voksolás befejezése előtt az erősebbik nem képviselőinél és a hölgyeknél 23-23, a csapatoknál 25, az edzőknél 44, míg a szövetségi kapitányoknál 30 jelölt neve került fel a listákra. Hogy közülük kik lesznek az esztendő legjobbjai? December 19-én, este fél kilenc tájban kiderül ...
ÉV SPORTOLÓJA
- Világszerte elismerték az év sportolóit

- Év sportolója 2001
- Év sportolója 2000
- Év sportolója 1999
- Év sportolója 1998
- Év sportolója 1997
- Év sportolója 1995
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004