FONTOS


 








Népszavazás is elképzelhető az olimpiáról

Nyílt közbeszerzési pályázatot írnak ki a budapesti olimpiai pályázat megvalósíthatósági tanulmányát elkészítő szakemberek kiválasztására. Hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerül az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottságának (OPEB) javaslattervezete a kandidálásról.

Már a kormány és a fővárosi önkormányzat is kijelentette, hogy támogatja a budapesti olimpia megrendezésének tervét, már csak a parlament állásfoglalása hiányzik. Az OPEB tegnapi ülésén elfogadta a kormánynak szánt javaslattervezetet, tehát hamarosan az Országgyűlés is határozatot hozhat a kérdésben. A parlamenti szavazás előtt Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter kezdeményezésére hatpárti egyeztetés lesz.

Deutsch Tamás az ülés után elmondta, hogy a pályázathoz szükséges megvalósíthatósági tanulmány legkésőbb 2002. június 30-áig elkészül, a munkát elvégző szakértők kiválasztására a minisztérium nyílt közbeszerzési pályázatot ír ki.

A bizottság tárgyalásán elhangzott, hogy a felmérések szerint a lakosság hetven százaléka támogatja a budapesti olimpia rendezésének tervét. A miniszter elmondta, hogy a felméréseket az összes jelentős hazai közvéleménykutató intézet elvégezte, és az adatok összevetéséből az derül ki, hogy májusban - amikor a miniszterelnök tájékoztatta Juan Antonio Samaranch akkori NOB-elnököt a magyar tervekről - a megkérdezettek 65 százaléka, a nyár végére viszont már 70-75 százaléka tartotta jó ötletnek az olimpiai megpályázását. Hozzátette a miniszter, hogy az OPEB legközelebbi ülésén egy esetleges népszavazás lesz a téma, vagyis a testület tagjai megvitatják, tegyenek-e javaslatot a népszavazásra.

A pályázatot 2003-ban kell benyújtani, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2005-ben dönt. A 2012-es olimpiára a hírek szerint jelentkezik még Párizs, London, Madrid, Moszkva, valamelyik német város, az USA egyik városa, Fokváros - szóval igen erős mezőnyben indul Budapest.

Kósa Tamás, Magyar Hírlap 2001.10.20.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004