FONTOS


 








Hazánk miniszterelnöke bejelentette, Budapest megpályázza a 2012-es olimpia rendezését
Orbán-kampány - Schmitt jelöltségéért

Orbán Viktor miniszterelnök Lausanne-ba látogatott. Egy napot töltött a svájci városban - ha jól belegondolunk ennek önmagában különösen nagy hírértéke a sport szempontjból nincs. Ám ha hozzátesszük, hogy fogadta őt és ebéden látta vendégül Juan Antonio Samaranch, a NOB két hónap múlva leköszönő elnöke, társaságukban költötte el az ebédet Schmitt Pál, hazánk svájci nagykövete, aki egyike az elnök öt lehetséges utódjának, akkor ez a kirándulás igazán különös jelentőséget kap. Az pedig már egyenesen szenzáció, hogy a Word Sports Fórum díszvacsoráján Orbán Viktor a világ sportvezetői előtt tényként közölte: Budapest megpályázza a 2012-es olimpia rendezését.

Politikában járatlanul, kézen fekvő a kérdés, hogy vajon mit keres a magyar miniszterelnök a World Sports Fórum rendezvényén. A programot nézve a talány csak erősödik, hiszen a hétfői nap fő témája például a dopping és az étkezés volt, és ehhez Orbán Viktornak nemigen lehetett hozzáf?zni valója. Természetesen nem is volt. Bár nyíltan sem ő, sem más nem hirdette meg előre, a látogatás legfontosabb célja a kampány volt. Magyarország miniszterelnöke elsősorban azért utazott Lausanne-ba, hogy jelezze: a magyar kormány támogatja Schmitt Pál jelöltségét a NOB elnökének posztjára.

A küldöttség megérkezésekor például Aján Tamás, a NOB másik magyar tajga is hangsúlyozta, hogy ez a gesztus egész biztosan hatással van a NOB tagjaira. Az öt jelöltből kettő már elutazott Oszakába, a Kelet-ázsiai játékokra, az esti gálavacsorán részt vesz a többi három, de közülük csak egyik hazájának miniszterelnöke szólal fel, és ez az egy Schmitt Pál, a magyar jelölt.

Juan Antonio Samaranch, az olimpiai mozgalom első embere a világhír? olimpiai múzeum bejáratánál fogadta Orbán Viktort, valamint a már említett magyar tagokon kívül Deutsch Tamás ifjúsági és sportminisztert. A csaknem egyórás ebéd után a NOB leköszönő elnöke röviden így nyilatkozott: "Természetesen szóba került a júliusi választás. Én tisztemnél fogva sem favorizálhattam egyik jelöltet sem, ami nem esik nehezemre, hiszen mind az öten egyformán közel állnak a szívemhez. Biztos vagyok benne, hogy a szavazók bárkit választanak, jól döntenek."

A NOB elnöke szólt a magyar esélyekről is a 2012-es olimpia megrendezésére: "Elismerem, Európa keleti felére is ráférne már egy olimpia. Magyarország mellett szól a földrajzi elhelyezkedésen túl az a rengeteg siker, amelyet a magyar sportolók elértek az utóbbi több mint egy évszázadban."

Kiszivárgott hírek szerint azonban a spanyol sportdiplomata szerint nagyobb a valószín?sége a négy évvel későbbi, 2016-os pályázat sikerének. Athén után ugyanis alkalmasint Peking, vagyis Ázsia következik a nyári játékok sorában, utána minden bizonnyal az amerikai kontinens valamelyik városa kaphat jogot, és csak ezt követően térhet vissza az olimpia a mi kontinensünkre. Persze az érintettek szerint ezek pusztán találgatások, ám ezen a szinten említve nyilván illik mindezt komolyan venni.

Samaranch elnök egyébként a júliusi választások után éppen itt, a múzeumban kap majd irodát, itt dolgozik, és ápolja a mozgalom hagyományait. Az ő szavait Orbán Viktor annyival egészítette ki, hogy minden megfontolástól függetlenül Magyarország valóban meg kívánja rendezni 11 év múlva az olimpiát.

"Hazánk kettőezernégyben otthont ad az atlétikai fedett pályás világbajnokságnak, megpályázzuk a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését, és utána következhet az olimpia. Tudjuk, nem egyedül pályázunk, de az esetleges kudarc sem törheti meg a lendületünket, és négy évvel később újra próbálkozunk majd."

A múzeumi séta közben Deutsch Tamás a kétkedő kérdésekre felelve elmondta, hogy múlt heti egyesült államokbeli látogatása alkalmával is találkozott magas rangú sportvezetőkkel, és akkor is szóba került Schmitt Pál jelöltsége, valamint a 2012-es magyar pályázat. Roppant diplomatikusan fogalmazott - válaszából kiderült, hogy a tengerentúlon talán nem Schmitt Pál a legesélyesebb elnökjelölt, ugyanakkor mindenki nagy elismeréssel beszélt a magyar sportdiplomatáról. Ő is elismerte, hogy a svájci vizit célja elsősorban a lobbizás, és Magyarország akkor is büszke lehet, ha nem Schmitt Pál nyer majd júliusban, hiszen már az is nagy szó, hogy egy ilyen kis ország jelöltet állíthat a világ talán legnagyobb méret? mozgalmának élére.

Az esti gálán Orbán Viktor volt a meghívott szónok. Beszédében utalt rá, hogy az első újkori olimpián az egyes rajtszámot magyar versenyző viselte, és 1914-ben a NOB-on belül Budapest már megnyerte az 1920-as olimpia szimpátia-szavazását, amikor az I. világháború végén az ország területe kétharmadának elvesztésével együtt elestünk a világjátékok megszervezésétől is. Később az 1944-es olimpiára pályáztunk, ezt viszont a II. világháború söpörte el. Most viszont Európa egységbe forradása idején Magyarország ismét ringbe lép, és hamarosan újra beadja pályázatát. Beszéde végén kijelentette: mi magyarok, boldogok és büszkék vagyunk, hogy Schmitt Pál személyében olimpiai bajnokot kínálhatunk fel a nemzetközi olimpiai mozgalom élére.

Korántsem egyenes út az elnöki székig

"Orbán Viktor látogatása üzenetérték?, azt egyértelm?síti, hogy Magyarországon komolyan veszik az emberek a sportmozgalmat - hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában Schmitt Pál. - A miniszterelnök úr az ebéden megköszönte Juan Antonio Samaranchnak azt a megkülönböztetett figyelmet, amelyet 21 éves elnöksége alatt a magyar sportnak szentelt. Ez a látogatás azért is fontos, mert mi, jelöltek, közvetlenül nem kampányolhatunk, nem használhatjuk az internetet, nem tarthatunk sajtótájékoztatókat, és elképzeléseinket is csak annyi példányban nyomtatták ki, amennyi NOB-tag van, és mindegyik példányra ráírták, hogy szigorúan bizalmas. Ez nem is baj, mert az a jó, ha egymás között rivalizálunk, nem pedig a közvélemény előtt. Tény, hogy az utóbbi időben kapott feladataim nem látványosak, ugyanakkor mellettem szól, hogy egyedül én vagyok olimpiai bajnok, nagykövet, a NOB sportolói bizottságának az elnöke, gondolom, ezek mind kellő súllyal esnek majd latba. Korábban egyetlen jelölt voltam, a magyar közvélemény ezért hihette, hogy egyenes út vezet számomra az elnöki székig, ám azóta ez megváltozott. Mindenesetre a mai látogatástól függetlenül is érzem az otthonról érkező támogatást. Esetleges megválasztásom természetesen növelné Budapest esélyeit egy olimpia megrendezésére, hiszen gondoljunk bele, Barcelona is sokat köszönhet Samaranchnak, hogy a kandidáláskor legyőzhette Párizst."

Pajor-Gyulai László, Nemzeti Sport 2001.05.22.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004