FONTOS


 








Horváth Gergely kvalifikálta magát a gerelyhajítás döntőjébe
Bírói tévedések miatt kikapott vízilabdacsapatunk az oroszoktól az elődöntőben

- Azt hittem, hogy minden, ami rossz lehet, már megtörtént velünk ezen az universiadén - mondta értetlenkedve dr. Frenkl Róbert, a magyar delegáció vezetője a vízilabdacsarnok előtt álldogálva. Mellette Kovács István, a magyar universiade-válogatott kapitánya egyik cigarettáról a másikra gyújtott, idegessége tökéletesen érthető volt, hiszen néhány perccel azelőtt kikapott csapata az oroszoktól a döntőbe jutásért zajló mérkőzésen.

Egész pontosan a bírók egy hatalmas műhiba következtében kiejtették a magyarokat a fináléból, és egy drámai mérkőzés csodás pillanatától, de legfőképpen a továbbjutást jelentő győzelemtől fosztották meg csapatunkat.

Pedig fiaink megérdemelték volna, hogy ott legyenek a péntek esti döntőben. Kovács Zoltán remek védéseinek, és nagyon jó ütemű kimozdulásainak, Vindisch Ferenc, Madaras Norbert bombáinak, Hesz Máté legjobbkor jött, pimasz góljának köszönhetően 8-8-ás döntetlennel zárták a rendes játékidőt.

Igaz, a spanyol és a görög játékvezetői páros még az utolsó másodpercekben is megadta az esélyt az oroszoknak arra, hogy négy negyed során győzzék le a magyarokat. Tizenhárom másodperccel a vége előtt ugyanis érthetetlen módon kiállították Vindischt, ám az emberelőnyből lőtt bombát magabiztosan védte ki Kovács.

Ekkor még hitt benne a magyar különítmény, hogy csak véletlenül lejtett az oroszok felé a pálya, ám ami a 2x3 perces hosszabbításban következett, az maga volt a rémálom.

A ráúszásban - akárcsak a négy negyed során - ismét a mieink hozták el a labdát, egy Báránynak küldött sikertelen bejátszást követően játékosaink rendkívül fegyelmezetten védekezték ki az oroszok támadását. Ezt követően újabb rossz bejátszás miatt kesereghetett, majd Varga Zsolt labdaszerzésének tapsolhatott a szép számú nézősereg, és főként annak, hogy egy kiállításnak köszönhetően emberelőnybe kerültek a magyarok.

Kovács István azonnal időt kért, és egy jól kidolgozott támadás után Vindisch talált be az oroszok hálójába. Előnnyel vághattak hát neki a magyarok az utolsó három percnek, ám nem sokáig örülhettek, hiszen Binder eladott labdájából egyenlített az ellenfél. Válaszként egy Madaras-bomba következett, míg a másik oldalon egy orosz játékos szabálytalanul indulva (elrúgta magát védőjéről) ismét visszahozta az oroszok reményeit.

És ekkor következett az a jelenet, amely előtt mindenki értetlenül áll.

Néhány másodperccel a hosszabbítás vége előtt a magyarok támadtak, ám az orosz kapus - utolsó emberként - szabálytalankodott, amelyet a bíró négyméteres helyett kiállítással büntetett. Az órát a szabályok szerint megállították, és amikor a magyar szabaddobást követően Steinmetz Ádám a kapuba pöccintette a labdát, a bírók annak rendje, és módja szerint megindultak középre, jelezvén, megadták a gólt.

Az oroszok azonban azonnal tiltakozni kezdtek. Az időmérő szerint ekkor még egy másodperc volt hátra, a támadási időt jelző órán pedig harminchárom másodperc állt, ám ők azt állították, hogy a kiállítást követően nem indították el újra az órát, így Steinmetz gólja már időn kívül esett. Ekkor a zsűrielnök - annak ellenére, hogy a dudaszó nem hangzott el" és az órák is minket igazoltak - visszavonta a gólt, tehát eddig két műhibánál tartunk. A meg nem adott négyméteres, és egy elvett gól...

A fukuokai világbajnokságon hozott új szabályok alapján négyméteresek következtek. Az első öt párig nem volt döntés, hiszen az oroszok, valamint Vindisch, Varjas, Petik, Varga és Binder is belőtte, ám Hesz Máté, aki a rendes játékidőben megmentette csapatát, sajnos ezúttal hibázott, így a magyarok pénteken Jugoszlávia ellen a bronzéremért szállhatnak medencébe.

A magyar csapat természetesen este még megfogalmazta óvását, amelyet az eddigi tapasztalatok alapján minden bizonnyal elutasítanak, ám a játékosok és az edzők véleménye szerint is szükség van rá - hiszen az nem lenne jó, ha a jövőben ilyen súlyos bírói tévedések sújthatnák a magyar csapatot mindenféle ellenállás nélkül.

A magyar vívócsapat utoljára lépett pástra ezen az universiadén, és egyben ez volt az utolsó esélye arra, hogy megszerezze egyetlen érmét a játékokon. Ráadásul pont az a fegyvernem maradt "megmentőnek", amely évtizedek óta magyar szám, és amelyben alig-alig fordult elő, hogy magyar versenyző ne állt volna a dobogó valamelyik fokán.

Kardozóink azonban ezúttal nem tudták kihúzni a magyar csapatot a kátyúból, a férfiak a legjobb nyolc közé jutásért Dél-Korea ellen szenvedtek vereséget, majd a meglehetősen jól vívó fehéroroszokkal szemben is alulmaradtak. A tizenegyedik helyért Kazahsztánt ugyan legyőzték, de nagyon régen fordult már elő, hogy kardcsapatunk ennyire gyengén teljesített volna.

- Ennél mélyebben már nem nagyon lehetünk, igazából nem is tudom megmondani, mi történt velünk. El kell gondolkoznunk azon, hogy mit rontottunk el a felkészülésben, és melyek azok a hibák, amelyek miatt ide kerültünk - mondta csalódottan Nemcsik Zsolt, aki egyéniben szerzett ötödik helyével a vívódelegáció legeredményesebbje lett.

A nőknél hét csapat lépett pástra, a mieink a legjobb négy közé Kínától, majd a helyosztón Lengyelországtól kaptak ki.

A nap egyetlen pozitívumát a gerelyhajító Horváth Gergely szolgáltatta, aki első dobásával kvalifikálta magát a döntőbe.

Egy pofon utóélete

Nagy port vert fel a vívócsarnokban és a magyar csapat háza táján egyaránt a keddi női tőrversenyen történt incidens, vagyis az a jó néhány pofon és ökölcsapás, amelyet a párbajtőröző Fekete Attila kapott a lengyel zsűritől. A magyar lányok a döntőbe kerülésért Kína ellen vívtak, és 43:43-as állásnál, a vívóidő lejárta után, a hirtelen halálban a zsűri a hazai csapatnak ítélt meg egy vitatható tust.

- Attila mérhetetlen dühében és idegességében idiótának nevezte a bírót, aki azzal a lendülettel megfordult, és háromszor is állon vágta a versenyzőnket - mondta Szabó Bence csapatvezető. - A teremben mindenki látta a jelenetet, tehát több tanúnk is van, és ők vállalják, hogy az ügy folytatása esetén levelet írnak a nemzetközi szövetségnek.

- És lesz az ügynek folytatása?

- Mindenképpen. Én már ott a helyszínen jeleztem a főzsűrinek, aki szintén lengyel, hogy nem hagyjuk annyiban ezt az esetet. Bár ők igyekeztek elsumákolni a történteket, hiszen amikor beszéltem a lengyel delegáció vezetőjével, azt mondta, nem is értesült arról, hogy mi történt a páston. Pontosabban értesült róla, de úgy mondta el az érintett bíró, mintha versenyen kívül számolt volna el Attilával, és köze sem lett volna ehhez a találkozóhoz.

- Ön szerint pozitívan tudunk kijönni ebből az ügyből?

- Igen. Az eredményjelző rendszereket szállító Kabcom cég vezetője is azt mondta, hogy mellettünk tanúskodik, és jelentést tesz a szövetségnek, mert ilyen dolgok, bármennyire is feszült helyzetek tudnak kialakulni, megengedhetetlenek egy vívóteremben. Ráadásul a csarnokban nagyon sokan úgy látták, hogy elcsalták a mérkőzésünket.

- Milyen büntetésre számíthat ez a bíró?

- Szerintem minimum egy évig nem zsűriskedhet, de az is lehet, hogy még keményebb büntetést kap.

Pekingi pillanatok

Hivatalos jelentések szerint a pekingi universiade megrendezése több mint harminchárommillió dollárba került. Szun Kan-ling, a szervezőbizottság főtitkára szerint a költségek nagy részét, egész pontosan tizenötmillió dollárt, kormányzati támogatásból fedeznek.

*

Férfi párbajtőrben az olaszok ugyan elvesztették a döntőt a franciák ellen, ám mégis emlékezets lesz számunkra a találkozó, hiszen Pekingben ünnepelték századik universiade-érmüket. A magyar csapat is hasonló ünnepre készült az aranyérmek tekintetében, de úgy tűnik, ez lehet az első olyan universiade, ahol nem szerez egyetlen egy elsőséget sem a magyar delegáció.

ATLÉTIKA

Férfiak. Selejtező. Gerely. A-csoport: ...2. Horváth Gergely 76.77

Döntők. Rúd. Universiade-bajnok: Alexander Averbukh (Izrael) 580, 2. Stepan Janacek (Csehország) 570, 3. Laurens Looye (Hollandia) 560, 4. R. Buller (Egyesült Államok) 560, 5. P. Buciarski (Dánia) 550, 6. R. Jeremenko (Ukrajna) 535

Súly. Ub: Manuel Martinez (Spanyolország) 20.97, 2. Jurij Bilonog (Ukrajna) 20.16, 3. Milan Haborak (Szlovákia) 19.90, 4. H. Potgieter (Dél-Afrika) 19.51, 5. M. Konopka (Szlovákia) 19.51, 6. S. Ercegovac (Horvátország) 19.29

Nők. Diszkosz. Ub: Li Csiu-mej (Kína) 61.66, 2. Li Jan-feng (Kína) 60.50, 3. Melina Robert (Franciaország) 58.04, 4. L. Sztaravojtava (Fehéroroszország) 57.20, 5. E. Naude (Dél-Afrika) 56.46, 6. P. Roles (Nagy-Britannia) 55.02

Kalapács. Ub: Manuela Montebrun (Franciaország) 69.78, 2. Yipsi Moreno Gonzalez (Kuba) 68.39, 3. Ljudmilla Gubkina (Fehéroroszország) 67.97, 4. V. Csandzer (Fehéroroszország) 65.95, 5. A. Pogrostewska (Lengyelország) 64.70, 6. S. Keil (Németország) 64.38

RITMIKUS GIMNASZTIKA

Együttes kéziszercsapat. Ub: Oroszoszág, 2. Kína, 3. Japán

Egyéni. Összetett. Ub: Tamara Jerofejeva (Ukrajna), 2. Alena Tkacsenko (Fehéroroszország), 3. Olga Bjelova (Oroszország), 4. Csong Ling (Kína), 5. Pu Jün-fej (Kína), 6. D. Jeremic (Szlovénia), ...18. Kiss Katalin (Magyarország)

RÖPLABDA

Férfiak. Ub: Egyesült Államok, 2. Franciaország, 3. Oroszország, 4. Dánia, 5. Jugoszlávia, 6. Törökország

Nők. Ub: Kína, 2. Oroszország, 3. Thaiföld, 4. Brazília, 5. Japán, 6. Spanyolország

TENISZ

Férfiak. Egyes. Ub: Li Szeung Hun (Dél-Korea), 2. Filip Muhmetov (Oroszország), 3. Matthieu Amgwerd (Svájc) és Lu Jen-hszün (Tajvan)

Nők. Egyes. Ub: Li Na (Kína), 2. Li Csa-net (Tajvan), 3. Csung Jan Csin (Dél-Korea) és Amanda Janes (Nagy-Britannia)

Vegyes páros. Ub: Csu Pen-csiang, Li Na (Kína), 2. Jan Boruszewski, Susanne Bensch (Németország), 3. Kim Tong Hjun, Kim Eun ha (Dél-Korea) és Tomas Macharacek, Linda Faltynková (Csehország)

VÍVÁS

Férfiak. Kard. Csapat. A 8 közé jutásért: Dél-Korea-Magyarország 45:43. A 9-12. helyért: Fehéroroszország-Magyarország 45:41. A 11. helyért: Magyarország-Kazahsztán 45:23. Ub: Oroszország (Szergej Sarikov, Alekszej Froszin, Alekszej Gyacsenko, Alekszej Jakomenko), 2. Olaszország (Giampiero Pastore, Alessandro Cavaliere, Diego Occhizzi, Andrea Aguili), 3. Spanyolország (Fernando Medina, Fernando Casares, Jaime Marti, Jorge Pina), ...11. Magyarország (Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Decsi Tamás)

Nők. Kard. Csapat. Negyeddöntő: Kína-Magyarország 45:42. Az 5. helyért: Lengyelország-Magyarország 45:41. Ub: Oroszország (Jelena Necsajeva, Irina Bazsenova, Natalija Makejeva, Jelizaveta Gorszt), 2. Kína (Li Li, Pao Jing-jing, Csao Szun, Csang Jing), 3. Olaszország (Gioia Marzocca, Ilaria Bianco, Anna Ferraro, Alessia Tognoli), ...6. Magyarország (Csaba Edina, Nagy Orsolya, Nagy Annamária)

VÍZILABDA

Férfiak. Elődöntő. Oroszország-Magyarország 10-10 (3-2, 2-2, 3-3, 0-1, 0-1, 2-1). Négyméteresekkel: 16-15. A magyarok góllövői: Vindisch 3, Madaras 2, Varga II Zs., Binder, Petik, Steinmetz, Hesz. Gól emberelőnyből: 9/4, ill. 10/6

Akikért szoríthatunk

Augusztus 31., péntek

ATLÉTIKA. Női hármasugrás selejtező (Ajkler Zita). VÍZILABDA. Magyarország-Jugoszlávia a harmadik helyért.

Nemzeti Sport 2001.08.31.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004