FONTOS


 








Westel-Sportfogadó
Budapesti olimpia: fény az alagút végén?

Az október 29-i Westel Sportfogadóban az esetleges 2012-es budapesti olimpiai pályázat vitáján belül, ezúttal olyan nagy nemzetközi népszer?ségnek örvendő sportágak voltak a főszereplők, amelyek egyébként nem, vagy csak alig jutnak szóhoz a magyar sportéletben, illetve az itthon még mindig gyakran diszkrét szemhunyással elintézett paralimpiai mozgalom is képviseltette magát.

Huszti György baseball-elnök elmondta: jelenleg nyolc pálya van hazánkban, de ötkarikás játékok megrendezésére egyik sem alkalmas. Losonci György, az 1924-ben(!) alakult Magyar Gyeplabdaszövetség elnökhelyettese kifejtette, legalább egy tízezres stadionra lenne szükség, hiszen a gyephoki a labdajátékok között a negyedik-ötödik helyen áll a világon. Horváth Péter, a Magyar Gumiasztal-szövetség elnöke arról ejtett szót, hogy Veszprémben szeretnének létrehozni egy olimpiai központot.

Balsay József, az íjászok főtitkára kissé borús hangon vázolta fel sportága helyzetét. Drága, közönségszegény, a média számára érdektelen. Balsay szerint a majdani budapesti olimpia az egyetlen reménysugár a magyar íjászat borongós egén. Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, egyben az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottság tagja a magyar mozgássérült, gyengénlátó és értelmi fogyatékos sportolók és emberek, de minden magyar állampolgár számára hatalmas lehetőségnek nevezte az esetleges magyar rendezés? olimpiát és paralimpiát. Bálega Tibor, a tollaslabdázókfőtitkára magánemberként enyhe tartózkodással beszélt a budapesti olimpia ötletéről, ám sportvezetőként pozitívan áll egy itthoni rendezésű világeseményhez.

Elbert Gábor, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára egyrészt a sportra szánt 3.2 milliárd forintos támogatás szétosztásának lehetőségeiről, másrészt a jelenlévő, anyagilag és erkölcsileg nem túl rózsás helyzet? olimpiai sportágak pályázati esélyeiről szólt.

A 2012-es budapesti olimpiai pályázat kapcsán jövő hétfőn a jelentős ötkarikás múlttal rendelkező sportágak képviselői látogatnak el a Westel Sportfogadóba.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.10.31.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004