FONTOS


 








Az olimpia költségei és egy régió időugrása
Bajor példa Budapest előtt

A budapesti olimpia részletes megvalósíthatósági tanulmánya az ősz elejére készül el, így azon túl, hogy "közös ügyünkről beszélni kell", nehéz meghatározni, milyen céllal tartotta keddi, Olimpia és gazdaság című fórumát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Az előzetesen megjelölt előadók közül Schmitt Pál MOB-elnök svájci utazása, Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetség elnöke betegsége miatt mondta le a részvételt. Deutsch Tamás sportminiszter és Parragh László MKIK elnök egyaránt előadást tartott, ám újdonsággal jószerével csak az egyik külföldi előadó, Georg Kronawitter volt müncheni főpolgármester szolgált.

A sporttárca vezetője hangsúlyozta, az olimpia számára elsősorban sportviadal, ám fontos megérteni: a világ egyik legnagyobb társadalmi-kulturális eseménye egyszersmind hatalmas esélyt ad az országnak arra, hogy évtizedekkel korábban zárkózhasson fel Európa középmezőnyéhez. Deutsch szerint a gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amely alkalmassá teszi Magyarországot arra, hogy 2012-ben olimpiát rendezzen. Parragh a részletekről, a rendezés költségeiről is szólt: úgy kalkulál, majd' 4000 milliárd forintba kerülnének a játékok. Az egyes költségnemeket részletezve elmondta, az infrastrukturális fejlesztések 300 milliárdot, a sportberuházások 445 milliárdot, a közlekedés korszerűsítésére 1968 milliárdot, a turisztikai terület korszerűsítése 323 milliárdot, az imázskampány 220 milliárd forintot emésztene fel. A források előteremtését lajstromozva az állami szerepvállaláson túl számíthatnánk szponzori- és jogdíjbevételekre, továbbá az Európai Unióra, amely az athéni olimpia 2325 milliárdos költségvetésének egyharmadát állja.

Aján Tamás MOB-főtitkár sportosabb számokat közölt. Azt jövendölte, hogy 2012-ben - 28-30 sportág 300 versenyszámában - az eleddig általában 180-220 versenyzővel rajthoz álló magyar csapat a rendezőnek járó kvalifikációs kedvezmények segítségével 450-480 fősre gyarapodhatna. Az előadók közül Georg Kronawitter csinált igazán kedvet az olimpia-rendezéshez, amikor úgy fogalmazott, München és a bajorok számára az évszázad ajándéka volt a húsz évvel ezelőtti világesemény. Amondó, a játékoknak jelenleg is haszonélvezői: a 8000 hektáros olimpiai park a mai napig a régió legfontosabb kulturális központja, amely azóta számtalan koncertnek és 28 sportág világbajnokságának adott otthont. Elárulta, a müncheni várostervezők 1964-ben évi egy kilométernyi metróvonal építésével számoltak, ám jelenleg nem harmincnyolc, hanem száz kilométeres a földalatti hálózat - Kronawitter példázatában efféle időugrás lehetőségét teremti meg az olimpia.

Előbb-utóbb Európa keleti felének is "jár" egy olimpia - véli a bajor politikus, aki a rendezésre egyetlen metropoliszt tartana alkalmasnak: Budapestet.

GG, Nemzeti Sport 2002.03.07.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004