FONTOS


 








A kormányfői fogadás
Civil szervezet a rendezésért

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben fogadta a hazai gazdasági élet azon kiemelkedő képviselőit, akik az elsők között jelezték, hogy támogatják a 2012-es nyári olimpia budapesti megrendezésének szándékát. A találkozó házigazdája az Ifjúsági és Sportminisztérium volt, melyet Deutsch Tamás, a tárca első számú vezetője, Fürjes Balázs, az ötkarikás pályázat miniszteri biztosa, valamint Kovács Tamás kabinetfőnök képviselt. Az informális tanácsadó testület alakuló összejövetelére tavaly december 11-én került sor a budapesti Centrál Kávéházban, s az ott megtárgyaltakról tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a grémium célja az, hogy társadalmi és gazdasági érdekeltséget teremtsen az olimpia 2012-es magyarországi megrendezésére. A résztvevők úgy vélték, hogy az olimpia nem csupán sport-, hanem olyan gazdasági esemény is, amely fejlődési lehetőséget biztosít az uniós csatlakozás előtt álló ország, illetve a közép-kelet-európai térség számára. A 2012-es budapesti olimpiarendezés gondolatát támogató üzletemberek informális tanácsadó testülete létrehozta a Társaság az olimpiáért elnevezés? civil szervezetet, amelynek az lesz a feladata, hogy mindenki számára lehetőséget teremtsen az aktív közrem?ködésre.

"Úgy érezzük, az ország előnye az, hogy gondolkodó, szervező és tenni akaró emberekkel rendelkezik, akik, ha időben összefogják őket, hatékonyak tudnak lenni" - mondta az Orbán Viktor miniszterelnökkel a Parlamentben folytatott csütörtöki megbeszélést követően Somody Imre, az ötlet gazdája. -- Ezért találtuk ki, legyen egy országos klubhálózat, amelynek révén lehetőség nyílik arra, hogy több tíz- vagy százezer közrem?ködő bekapcsolódjon az előkészítésbe."

Somody kijelentette: most már senki sem arról beszél, hogy lesz-e olimpia, hanem arról, hogy mikor. Hasonló véleményt fogalmazott meg Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség elnöke is: "Valamennyien úgy gondoljuk, hogy ebben az országban megvan az a gazdasági potenciál, ami egy olimpia megrendezéséhez szükséges."

***

Az alapítók

A Társaság az olimpiáért elnevezésű civil szervezet alapítói: Bajnai Gordon, a Wallis Befektetési Rt. vezérigazgatója, Berényi János, a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasúttársaság elnök-vezérigazgatója, Csák János, a CAIB Tőkepiaci Rt. vezérigazgatója, Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Patai Mihály, az Allianz Hungária Biztosító Rt. elnök-vezérigazgatója, Somody Imre, a Somody Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Spéder Zoltán, az OTP Bank Rt. alelnöke, Sugár András, a Westel Rt. vezérigazgatója, Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Vereczkey Zoltán, a Volánbusz Rt. vezérigazgatója, Tőkés Rudolf egyetemi tanár, Tölgyessy Péter, a Fidesz országgy?lési képviselője.

***

Pályázati menetrend

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyilvánosságra hozta a 2012-ben esedékes 30. nyári olimpiai játékok megrendezését megelőző jelentkezés, pályázat és annak elbírálásának tervezett menetrendjét. A dokumentumot a MOB is megkapta. A terminusok és határidők. 2003. május: felhívás a jelentkezésre. 2003. július 15: a nemzeti olimpiai bizottságoknak meg kell nevezniük a pályázó várost. 2004. január 15: a NOB-kérdőív visszaküldése. 2004. január 15.--június: a NOB szakértői vizsgálják a jelentkező városok válaszait. 2004. május--június: a NOB végrehajtó bizottsága a jelentkezők közül kijelöli a rendezésre legalkalmasabb városokat. 2004. júniustól november 15-ig: a kijelölt városok pályázatának beadási időpontja. 2004. november 15: a NOB hivatalosan bejelenti, hogy mely városok nyújtották be pályázatukat. 2004. november 15.--2005. január vége: a NOB értékeli a pályázatokat. 2005. február--március: a NOB-szemlebizottság látogatást tesz a pályázó városokban. 2005. május eleje: a szemlebizottság összeállítja jelentését. 2005. július: a NOB végrehajtó bizottsága bejelenti, hogy mely városok pályázata alapján döntenek a helyszínről. 2005. július: a NOB teljes ülése titkos szavazással kijelöli a 2012-es, 30. nyári olimpiai játékok színhelyét

Nemzeti Sport 2002.03.08.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004