FONTOS


 








Olimpiai jubileum Helsinkiben

Négy éve Londonban az 1948-as olimpia ötvenéves évfordulóján a magyar érmesek még csak egyedül emlékeztek az angol fővárosban. A 15. nyári játékok fél évszázados jubileumán már nagyszabású ünnepséget rendeznek Helsinkiben a korszerűsített olimpiai stadionban. Az egykori házigazdák szervezőbizottságot alakítottak, ötven finn városból váltó indul, s az előzetes hírek szerint tíz ország egykori olimpikonjai ünnepelnek majd, vesznek részt a július 19-én, pénteken este rendezendő felvonuláson, hallgatják meg Rogge NOB-elnök köszöntőjét. Az ünneplők és emlékezők soraiban a magyarok is ott lesznek, hiszen annak idején 16 első, 10 második és 16 harmadik helyezéssel a magyar olimpiai mozgalom legnagyobb diadalát aratták.
"A londoni utazással szép hagyományt indítottunk el, és most Helsinkiben rendkívüli élményben lesz része a felejthetetlen sikereink egykori részeseinek" - mondta Lemhényi Dezső, az ötletgazda, az Olimpiai Bajnokok Klubja és a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának elnöke.
A negyven, még élő ötven évvel ezelőtti magyar érmes közül tizen egészségi állapotuk, más irányú kötelezettségeik miatt nem vállalkoztak az utazásra. Harmincan azonban nem kis izgalommal készülődnek, hogy visszatérjenek a sikerek helyszínére. Az aranyérmesek közül a tornász Keleti Ágnes, az úszó Gyenge Vali, a Los Angelesből egyenesen Helsinkibe utazó Szőke Kató, a 4x100 méteres női gyorsváltó tagjai, a Novák nővérek, Temes Judit és Littomericzky Mária, a teljes öttusacsapat, Benedek Gábor, Kovácsi Aladár, Szondy István, a labdarúgó Aranycsapat játékosai közül sajnos már csak hárman, Buzánszky Jenő, Dalnoki Jenő és Grosics Gyula, hat vízilabdázó, Bolvári Antal, Jeney László, Kárpáti György, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán és Vizvári György. Az ezüstérmesek közül a birkózó Polyák Imre, a kajak-kenu versenyzők első olimpiai érmét nyerő Novák Gábor és Korondi Margit kivételével a teljes női tornászcsapat tagjai szállnak fel csütörtök reggel a repülőre. Helsinki első magyar bajnokságát szerző Korondi Grétit május végén autóbaleset érte Los Angelesben, és bár nagyon készült, orvosi tanácsra, sajnálattal le kellett mondania az utazást.
Helsinki magyar érmesei a péntek esti ünnepség előtt, illetve után felkeresik az egykori versenyszínhelyeket, amelyek közül a vívásnak otthont adott Westend-csarnok kivételével jelenleg is mind a sport szolgálatában áll. Az öttusázók még a mintegy hetven kilométerre fekvő Hemenlinnába is ellátogatnak, ahol győzelmüket aratták. A csapat emléktáblát helyez el Otaniemiben, a keleti blokk sportolói számára kialakított olimpiai falu egyik épületén. Fogadja a csapatot Víg József, hazánk helsinki nagykövete. Ennek előkészületeit segíti Fejér Miklós, a Régi Sipos Halászkert tulajdonosa, aki már szerdán elindul némi hazaival. Az utazás költségeihez a sportminisztérium, a MOB, sőt az Exim Bank és a Westel is hozzájárul, de a döntő részt a Mező Alapítvány vállalta. Az utazók szerdán délután a finn követségen találkoznak, ahol Hannu Halinen nagykövet búcsúztatja őket, míg hazaérkezésük után, vasárnap este 19.45-kor a pesti Duna-parton lévő Olimpiai Szoborparkban kerül sor koszorúzási ünnepségre. A jubileum eseményeiről a Duna Televízió forgatócsoportja készít összeállítást, amelyet majd később tűznek műsorra, de így a sportkedvelők is részesei lehetnek a minden bizonnyal rendkívüli utazásnak, emlékezhetnek az ötven évvel ezelőtt aratott 16 magyar győzelemre.

VD, Nemzeti Sport 2002.07.17.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004