FONTOS


 








Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága San Francisco ellenében szavazott
New York az amerikai pályázó

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.11.04
----------------------------------------------------------------------

Eldőlt, hogy az Egyesült Államokból New York száll versenybe a 2012-es nyári olimpiai játékok rendezési jogáért. Erről az amerikai olimpiai bizottság 123 tagja döntött szombaton Colorado Springsben.


Bár az olimpia rendezési jogát még nem nyerték el, a New York-iak így is ünnepelnek (Fotó: Reuters/Rick Wilking)
A tavaly szeptember 11-i terrortámadás fényében még inkább érthető volt a New York-i szervezők felhőtlen boldogsága, amikor megtudták, hogy a város szoros versenyben, de felülmúlta San Franciscót. Rudolph Giuliani, New York korábbi polgármestere szerint döntő volt, hogy nem próbálták meg kihasználni a tavalyi tragédiából adódó lélektani előnyöket, hanem inkább a város rugalmasságára, feladatmegoldó képességére és nemzetiségi sokszínűségére helyezték a hangsúlyt. "Egyszerűen imádjuk a sportot és a hasonló nagy rendezvényeket - mondta Giuliani. - Mindent megteszünk, hogy visszahozzuk az olimpiát az Egyesült Államokba."
New York 2.7 milliárd dollárt kíván fordítani terve megvalósítására. Az átlagos távolság az olimpiai falu és a helyszínek között 10 kilométer lesz, de a legtávolabbi eseményhez sem kell 32-nél többet utazni. A triatlonról pedig már most tudni lehet, hogy a Central Parkban kívánják megrendezni. A pályázásról - amely Budapestnek is szándékában áll - 2003. július 15-ig kell hivatalosan tájékoztatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Nem egészen egy évvel később jelölik ki az öt legalkalmasabbnak látszó kandidálót, s 2005. júliusában döntenek a 2012-es helyszínről.

Hétfőn laboravatás

ATHÉN. Kosztasz Szimitisz görög miniszterelnök és Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a szervezőbizottság (ATHOC) első számú irányítója avatja fel hétfőn azt a tesztlaboratóriumot, amelyben a 2004-es athéni ötkarikás játékok információs rendszereit fejlesztik ki. Az ünnepélyes átadásra meghívást kaptak többek között a kormány tagjai, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve a szponzorok képviselői. A labor az ATHOC központjában működik majd.

Schmitt Pál Pekingben

PEKING. Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság környezetvédelmi bizottságának elnöki minőségében Pekingbe utazott, ahol az ázsiai országok nemzeti olimpiai bizottságainak környezetvédelmi ülésén vesz részt. Pekingi tartózkodása során a 2008-as nyári olimpiai játékok előkészületeivel is megismerkedik.

Az ötven éve elhunyt Pósta Sándor emlékére

BUDAPEST. Ötven évvel ezelőtt, 1952. november 4-én hunyt el Pósta Sándor kardvívó olimpiai bajnok, aki 1924-ben Párizsban győzött, s tagja volt az ezüstérmes csapatnak. A MOB hagyományőrző bizottsága hétfőn 10 órakor rója le kegyeletét a 64 éves korában elhunyt bajnok síremlékénél, a Rákoskeresztúri temetőben.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004