FONTOS


 








A kanadaiak és az amerikaiak forradalmi terve szerint két országban rendeznék a téli játékokat
New York-Québec egyezség

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.01.10
----------------------------------------------------------------------

Az egyesült államokbeli New York állam és a kanadai Québec tartomány megállapodást kötött egy közös téli olimpiai pályázat kidolgozásáról. A felek a konkrét időpontról még nem egyeztek meg, de az biztosnak tűnik, hogy a versenyeket a korábban - 1932-ben és 1980-ban - már két téli játékoknak is otthont adó Lake Placidben, valamint Montreal környékén rendeznék.

A két helyszín közötti távolság hozzávetőleg 225 kilométer, ez az 1992-es, albertville-i tapasztalatok szerint semmiképpen sem jelentene akadályt a lebonyolítás során.

"Ha az elképzelések realizálódnak, akkor az olimpiák történetében ez lesz az első közös kandidálás két ország részéről" - nyilatkozta George Pataki, New York állam kormányzója, az ötlet gazdája. (Érdekesség, hogy New York kandidálni fog a 2012-es nyári játékok házigazdaságára is.)

A gondolatot Mike Chambers, a Kanadai Olimpiai Bizottság elnöke meglehetősen kétkedve fogadta, szerinte a számos akadály között a határ a legnagyobb probléma. Chambers szerint, ha Vancouver megkapja a 2010-es téli olimpia rendezési jogát, akkor ennek a pályázatnak hosszú-hosszú ideig nem lesz esélye a győzelemre. Vancouver egyébként az ausztriai Salzburg és a - pályázatát Lausanne-ban pénteken bemutató - dél-koreai Pjongcsang ellenében pályázik a 2010-ben megrendezendő játékokra.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004