FONTOS


 








Júniusban döntenek a 2012-es pályázatról
Vita, politikai felhangokkal

----------------------------------------------------------------------
forrás: FM, Nemzeti Sport 2003.03.09
----------------------------------------------------------------------

Szombaton tartotta idei első közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, és az esemény kezdetben csendesnek ígérkezett, pergőn követték egymást a programpontok.

Schmitt Pál elnöki beszámolójában megemlítette, hogy már csak 524 nap van hátra az athéni olimpiáig, és a MOB - csakúgy, mint Atlanta és Sydney előtt -, az újabb ötkarikás játékok közeledtével ismét segíteni szeretné az olimpikonok nyelvtanulását, ezért szponzori szerződést írt alá a Dover nyelvstúdióval. A különböző jelentések - könyvvizsgálói, gazdasági - után a 2012-es budapesti olimpiai pályázat került terítékre.
Schmitt Pál emlékeztetett arra, hogy az előző kormány megbízása alapján elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek rövidített változatát megkapták a MOB-tagok, de közülük csupán 22-en véleményezték a pályázatot. Annál többen mondták el véleményüket a közgyűlésen, és a hozzászólások az indulatoktól sem voltak mentesek, holott a MOB-elnök elöljáróban hangsúlyozta: a MOB nem döntéshozó, pályáznia a városnak kell, a garanciát a kormány vállalja, a MOB-nak pedig annyi a szerepe, hogy megvizsgálja a pályázat szabályszerűségét és jóváhagyja azt. A MOB elnöksége már megtárgyalta a pályázatot, elfogadott egy javaslatot, és azt most a tagság elé terjesztette.
Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára a pályázat kapcsán a keddi kormányülésen megfogalmazott dilemmákról beszélt, szólt a pozitív és negatív következményekről is. Negatívumként említette meg, hogy a tanulmány szerint a mai állapotában Budapest nem alkalmas olimpia rendezésére, egyetlen ilyen nagyszabású esemény rendezésére alkalmas létesítménye sincs.
Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes ecsetelte Budapest nehéz helyzetét, s elmondta, hogy a főváros hosszú távú fejlesztési tervében nem szerepel olimpia rendezése. Frenkl Róbert szerint korrekt tanulmány készült, amely szerinte inkább a magyar sport újjáépítésére szólít fel, ugyanis sportéletünk katasztrofális helyzetben van. Mások is csatlakoztak ehhez a véleményhez, mondván: lehet, hogy belátható időn belül olimpiát rendezhetünk, ám félő, hogy azon már nem, vagy alig lesz magyar sportoló. Mások szerint igenis meg kell pályáznunk a 2012-es olimpiát, mert mint Szita Károly kaposvári polgármester megfogalmazta: "most az a legfontosabb Magyarországnak, hogy 2012-ben olimpiát rendezzen". Erre jött a válasz: nemcsak mi, hanem az országban szinte mindenki szeretné, ha olimpiát rendeznénk, ám más az álom és más a realitás.
Élénk, pártszínekkel színezett vita alakult ki, többen meg is jegyezték, hogy politikai fórummá alakult a közgyűlés. Ám hiába volt minden figyelmeztetés, a szakma helyett a politikai vitte a prímet. Végül három ellenszavazattal és öt tartózkodással elfogadták az állásfoglalást, amely szerint "a MOB közgyűlése örömmel látja a megvalósíthatósági tanulmány végkövetkeztetését, hogy bizonyos kritikus súlyponti feltételek teljesülése esetén egy 2012-ben, Budapesten megrendezésre kerülő olimpia mind műszaki, mind gazdasági szempontból megvalósítható. A MOB közgyűlése megelőlegezi a bizalmat Budapest önkormányzatának, amennyiben az jelentkezni kíván, és biztosítja arról, hogy megalapozott pályázat esetén a jóváhagyást megadja. Biztosítja továbbá, hogy az olimpiai játékokra történő pályázat benyújtása esetén a MOB a maga részéről mindent elkövet, hogy a reá háruló sportszakmai, sportdiplomáciai és egyéb feladatokat hagyományaihoz híven sikeresen ellátja."
A MOB tagsága legközelebb a június 21-én foglalkozik a témával. Mivel a pályázat benyújtási határideje július 15-e, a következő közgyűlésig kiderülhet a főváros álláspontja és a kormány reagálása is.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004