FONTOS


 








Prága 2020-ban olimpiát rendezne
----------------------------------------------------------------------
forrás: Urbán Klára, Nemzeti Sport 2003.07.01
----------------------------------------------------------------------

Pavel Bém főpolgármester hivatalosan július 3-án Nemzetközi Olimpiai Bizottság prágai ülésén jelenti be, hogy a cseh főváros megpályázza a 2020. évi olimpiai játékok rendezési jogát. Az ötlet nem új, 1968-ban, a "prágai tavasz” évében felvetődött a gondolat, Csehszlovákiának akkor az 1980-as ötkarikás játékokra fájt a foga, de a szovjet okkupáció csődbe döntött minden reményt –, s a rendezvényt végül Moszkva látta vendégül. Harmincöt év után a csehek úgy látják, ideje újra életre kelteni az olimpia gondolatát.

Prága jelölését sokan eleve bárgyú ötletnek tartják, arra hivatkozva, hogy a cseh fővárosban a legalapvetőbb feltételek sincsenek meg – hiányoznak a megfelelő stadionok, szállodák, úthálózat.

Közismert, hogy Prágának fejfájást okoz a jövő évi jégkorong-világbajnokság megrendezése, márpedig arra csak egyetlen csarnokot kell befejezni. A főpolgármester, hasonlóan a Cseh Olimpiai Bizottság elnökéhez, Milan Jirásekhez, nem fogadja el azt az érvet, hogy Prága nem képes olimpiát rendezni. Ami tény: Prágának nincs olyan olimpiai stadionja, amely képes lenne százezres tömeg befogadására. A városnak szüksége van további tíz multifunkciós csarnokra és stadionra, a meglévők közül csak öt alkalmas arra, hogy olimpiai célokra átépítsék – persze, óriási ráfordítással.

Tizenötezer sportoló számára új olimpiai falut kell létesíteni, uszodát, fedett kerékpárpályát, s ez még nem minden! Az egyik legnagyobb problémát az úthálózat kiépítése jelentené. A Prágát megkerülő műút 13 éve épül, s a tervek szerint csak 2034-ben fejezik be. Márpedig enélkül a cseh főváros semmiképpen sem képes megoldani a közlekedést a játékok idején. Gondoljunk csak arra, hogy Sydneyben 17 nap leforgása alatt 25 millió embert szállítottak a gyorsjáratok. A helyzet viszont biztató a szállodai kapacitások terén. Jelenleg nyolcezer ágy van, Közép-Csehországot is tekintve 200 ezer. Ami a költségvetést illeti, a hivatalos adat százmilliárd cseh koronáról szól, ez a jelenlegi államháztartás egynyolcadát jelenti. A tervek szerint az összeg felét a magánszektor adná. Gazdasági szakemberek viszont már most figyelmeztetnek, hogy az infrastruktúra fejlesztését is beleszámítva az eredeti összeg duplája, azaz kétszázmilliárd szükségeltetik. Márpedig Prága jelenlegi adóssága is tízmillióra rúg. Maga az olimpia gondolata is pénzbe kerül, csak a jelöléshez szükséges elemzések és tervek kidolgozása négymilliót emészt fel. A játékok megrendezését a lakosság 41 százaléka támogatja, 59 százalékának az a véleménye, hogy az ötlet kivitelezése meghaladja a város erejét. A jelölés szülőatyjai azzal érvelnek, hogy 1984 óta minden sportrendezvény nyereséges. Gyanítható, a vita akár 2020-ig is eltarthat…
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004