FONTOS


 








A cseh fővárosban döntött a NOB: Nyugat-Kanadában rendezik a 2010-es téli ötkarikás játékokat
Vancouver lett a házigazda

----------------------------------------------------------------------
forrás: Vad Dezső, Nemzeti Sport 2003.07.03
----------------------------------------------------------------------

Vancouver rendezi 2010-ben a XXI. téli olimpiai játékokat. Jacques Rogge, a NOB elnöke helyi idő szerint háromnegyed 6-kor jelentette be a testület titkos szavazással meghozott döntését. Salzburg már az első körben kiesett, a másodikban a koreai Pjongcsong is alulmaradt.


Wayne Gretzky hokilegenda (balra) és Jean Chretien kanadai kormányfô így örült a NOB döntésének
A NOB 115. ülése Salt Lake City jelentésével kezdődött a prágai Hilton Szálló kongreszszusi termében. Mitt Romney, a szervezőbizottság elnöke érthető büszkeséggel jelentette, hogy az olimpia sikere nagymértékben hozzájárult a mozgalom erősödéséhez, növelte a játékok tekintélyét, s mindemellett még százmillió dolláros nyereséggel is zárult. Az elnök azóta a politikában próbál szerencsét, jelenleg Massachusetts állam kormányzója, és tervei szerint Bush elnök utóda lesz.
A 2010-es olimpia színhelyének kijelölését izgalmak előzték meg. A városok pályázatainak ismertetésekor a tízes csapatok mellett száz vendég lehetett jelen az ülésteremben, de mind a három várost több száz támogató kísérte el Prágába. Nem is lehetett volna összeszámolni, hogy hány világhírű sportember, olimpikon, olimpiai bajnok volt közöttük. Salzburg színeiben például Beckenbauer, a síkirály Tony Sailertől Herman Maierig mindenki ott volt, akit valaha is jegyeztek az osztrák téli sport világában.

Csalódott osztrákok és dél-koreaiak
Leo Wallner, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke: - Hiába jelentkeztünk a legjobb pályázattal, az olimpiai játékok színhelyeit nem mindig sportszempontok alapján döntik el.
Un Jong Kim, a NOB tagja, volt alelnöke: - Ázsia, pontosabban Dél-Korea megérdemelte volna a téli olimpiát. Legközelebb ismét megpróbáljuk.
Charmaine Crooks: - Öt éve dolgozunk ezért a sikerért, az egész ország mögöttünk állt, most még van idônk az alapos felkészülésre. Csodálatos téli olimpiát, a versenyzôk nagy ünnepét rendezzük majd.
Schmitt Pál: - Sajnálom az osztrákokat, kedves szomszédainkat és bizony, ha négy évvel ezelôtt Salzburg pályázott volna Ausztria képviseletében, akkor alighanem sikerült volna. Vancouver pályázata is kiváló volt, biztos, hogy remek olimpiát rendeznek.
Aján Tamás: - Novemberben, Vancouverben rendezik az idei, az olimpiai részvételt meghatározó súlyemelô-világbajnokságot. Így az utóbbi idôben többször jártam a városban: dinamikusan fejlôdô, a XXI. század igényeit minden tekintetben kielégítô világváros. Kanada nem egyszer bizonyította már, kiváló házigazdája nagy világversenyeknek, s így lesz ez 2010-ben is.
Vancouver csapatát Chretier kanadai miniszterelnök vezette, igazolva, hogy a félmilliós nagyváros pályázata az egész ország erkölcsi és egyben a kormány teljes anyagi támogatását élvezi. Négy világhírű olimpikon, Charmaine Crooks atléta, a NOB tagja, Katherina Le Moy Doan gyorskorcsolyázó bajnok, Steve Podborski, az első kanadai lesikló aranyérmes, no és természetesen Wayne Gretzky, a jégkorong királya kedves szavakkal, más-más érvekkel alátámasztva ajánlotta a döntésre jogosult NOB-tagok figyelmébe városuk pályázatát. Igyekeztek bizonyítani a város tökéletes alkalmasságát. Vancouver mellett a 125 kilométerre fekvő Whistler-környéki hegyekben a legjobb észak-amerikai sípályákon rendeznék a játékokat, és így két olimpiai falut létesítenének. A tizenhárom szükséges létesítmény közül hét már készen áll. Újdonságot jelentene a nyitó és záró ünnepély, melyet a téli játékok történetében első alkalommal fedett csarnokban bonyolítanának le, méghozzá 55 ezer néző jelenlétében. Ez a csarnok adna otthont a jégkorongtorna mérkőzéseinek is, mely Gretzky állítása szerint Kanada nemzeti sportja, és sportemberek számára az olimpiai részvétel, az ötkarikás bajnoki cím a legnagyobb trófea.
Salzburg hangulatos, érzelmekre ható prezentációt tartott, amelynek záróakkordjaként Schüssel kancellár kijelentette, hogy nagy szeretettel, osztrák szívélyességgel várják a jelenlévőket és a sportvilágot, Európa szívében, Salzburgban, Mozart városában. A meghívás néhány órával később a titkos szavazás eredményének kihirdetése után időszerűségét vesztette.

A téli olimpiák helyszínei
1924 Chamonix
1928 St. Moritz
1932 Lake Placid
1936 Garmisch-Partenkirchen
1948 St. Moritz
1952 Oslo
1956 Cortina d'Ampezzo
1960 Squaw Valley
1964 Innsbruck
1968 Grenoble
1972 Szapporo
1976 Innsbruck
1980 Lake Placid
1984 Szarajevo
1988 Calgary
1992 Albertville
1994 Lillehammer
1998 Nagano
2002 Salt Lake City
2006 Torino
2010 Vancouver
Pjongcsong harmadikként rendkívül tartalmas, tárgyszerű, sok adattal, ténnyel fűszerezett prezentációval folytatta. Az egymást követő szónokok közül Kun Go miniszterelnök például "Próbáljunk valami mást” mottóval álomprogramot is hirdetett, mely 2010-ig évente ötszáz, a világ minden tájáról meghívott fiatal edzőtáborozását jelentette, s továbbá az északi országrésszel való béke megvalósítását várta a téli olimpiától.
A pályázatok ismertetését csak néhány lényegtelen kérdés követte, majd Gerhard Heiberg, a szemlebizottság vezetője kijelentette, hogy a pályázatok ismertetése kiválóan sikerült, a pályázatok rendkívül jónak mondhatók. Legfeljebb a megnyitó és a záró ünnepély megrendezésének tervében különböztek egymástól. Mind a három város készen áll a 2010-es téli olimpia megrendezésére.
Következett a titkos szavazás. Rogge elnök előzőleg bejelentette, hogy nem kíván szavazni. Hét érdekelt, a kanadai, a dél-koreai és az osztrák NOB-tagok sem szavazhattak, öten hiányoztak, így 111 tag vette át a kis szavazógépet. A próbaszavazás négy világhírű együttes közül a Beatles győzelmével végződött.
Az első hivatalos kör pedig Salzburg kiesésével. Az osztrák város kapta a legkevesebb szavazatot. Két pályázó maradt, s bizony az eredmény kihirdetésére nemcsak a kongresszusi termet zsúfolásig megtöltő vendégeknek, hanem még a szálló előcsarnokában szorongó több száz érdeklődőnek is jócskán kellett várni, amíg végre Rogge elnök felbontotta azt a bizonyos borítékot, s közölte, hogy Vancouver rendezheti a 2010-es, XXI. téli olimpiát.
Az eredménnyel kapcsolatban egyes vélemények szerint részben Európa is az osztrákok ellen szavazott azzal a meggondolással, hogy ha a téli játékok az öreg kontinensen maradnak, akkor 2012-re csökken a nyári olimpiára szép számmal jelentkezett európai városok száma. De mindez csak találgatás, ez olyan verseny, amelyben csak egyetlen győztes volt. Bár a többiek is becsülettel, legjobb tudásuk szerint készültek.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004