FONTOS


 








Részvételi csúcs várható jövőre a paralimpián
Az athéni érmesek jutalma a háromszorosára nő

----------------------------------------------------------------------
forrás: FM, Nemzeti Sport 2003.09.19
----------------------------------------------------------------------

A mérleg: 27 arany-, 26 ezüst- és 35 bronzérem. Ez a magyar sportolók eddigi paralimpiai "termése” 1972 óta. A gyűjteményt éppen egy év múlva, szeptember 17. és 28. között gyarapíthatják versenyzőink a 12. paralimpián, Athénban.


A sajtótájékoztatón Szekeres Pál (balról), a GYISM helyettes államtitkára, Pásztory Dóra paralimpiai bajnok úszó, Gyurcsány Ferenc sportminiszter, Molnár Zoltán, a MOB igazgatója és Nádas Pál, az MPB elnöke tájékoztatta az érdeklôdôket (Fotó: Farkas József)
Az egy évvel a viadal kezdete előtt, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc sportminiszter először arról a vágyáról beszélt, hogy jó lenne, ha egyszer eltűnne az ép és fogyatékos sportolók közötti különbség, hiszen a sport mindenkié. A minisztérium meg is teszi az első lépést, amellyel csökkentheti a távolságot: míg a Sydneyben érmet nyerő para-sportolók jutalma tíz százaléka volt az épek jutalmának, jövőre megháromszorozódik, vagyis harminc százaléka lesz. Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke rövid ismertetőt tartott a fogyatékosok sportolásának kezdetéről, emlékeztetett arra, hogy 1948-ban egy London melletti hadirokkant-kórházban rendeztek versenyt a sérültek számára, majd 1960-ban Rómában az első paralimpiára is sor került. Az első időszakban a paralimpiát nem feltétlenül az olimpia városában rendezték meg, ám ma már csak az lehet olimpia házigazdája, aki a paralimpiát is felvállalja. Athénban egyébként várhatóan megdől az eddigi részvételi csúcs, ugyanis 130 ország jelezte indulási szándékát. Nádas Pál megköszönte a minisztérium támogatását, de sajnálattal közölte, hogy a készülő, és a napokban társadalmi vitára bocsájtott sporttörvény-tervezetben nem találja a paralimpiai bizottság önállóságát szorgalmazó passzust, holott az erre vonatkozó kérésüket időben benyújtották. Az MPB elnöke éppen ezért a helyszínen személyesen nyújtotta át a miniszternek a módosító javaslatokat.

Pásztory Dóra paralimpiai bajnok és már athéni kvótát kiharcoló úszó a versenyzők nevében mondott köszönetet a segítségért és beszámolt a felkészülés jelenlegi állásáról.

Végezetül Molnár Zoltán, a MOB igazgatója és Nádas Pál aláírta a MOB és az MPB közötti együttműködési megállapodást.

Bemutatták a kabalát
----------------------------------------------------------------------
forrás: FM, Nemzeti Sport 2003.09.18
----------------------------------------------------------------------

Pontosan egy évvel az athéni paralimpiai játékok ünnepélyes megnyitója előtt a görög fővárosban bemutatták az esemény kabalafiguráját – a Proteusz névre hallgató csikóhalat –, valamint hivatalos érmeit.

A kedves, színes figurát Poszeidónnak, a tengerek istenének fiáról nevezték el. Készítője ugyanaz a csapat, amely az ép sportolók olimpiájának kabaláit is megalkotta. Ez is jelzi, hogy a görög szervezők arra törekedtek, hogy a sérült sportolók is érezzék, semmiben sem tesznek kivételt, az épekhez hasonlóan színvonalas rendezés vár rájuk. A medáliák egyik oldalát az Akropolisz, a másikat a viadal logója díszíti, és az "Athén 2004 Paralimpiai Játékok” szöveg görögül és vakírással is olvasható rajtuk. A 2004. szeptember 17. és 28. között sorra kerülő eseményen várhatóan 142 ország mintegy 4000 versenyzője vesz részt.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004