FONTOS


 








Olimpiai hírek
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.08.01
----------------------------------------------------------------------

EU-segítség a nagyobb beruházásokhoz

Az Európai Unió jelentős mértékben járult hozzá az augusztusi olimpiával összefüggő athéni infrastrukturális beruházások finanszírozásához. Öt kiemelkedő programhoz - nevezetesen az északi körgyűrű, a központot a déli városrésszel összekötő villamos és a repülőtérről az Olimpiai stadion érintésével Pireuszba vezető vasútvonal, valamint a légikikötőt a centrummal összekapcsoló metró megépítéséhez, illetve ezzel összefüggésben más föld alatti vonalak bővítéséhez, továbbá a városközpont régészeti emlékeit érintő sétálóút kialakításához - legalább ötvenszázalékos támogatást nyújtott az EU. Az új metróvonal kialakításának 1600 millió eurós - értelemszerűen a legnagyobb - költségeihez például 900 millióval járult hozzá.

Megerősített biztonsági intézkedések

Görög biztonsági ember ellenőrzi az athéni Helliniko komplexumban a kajakszlalompálya egyik tribünjét. Már két héttel a nyári ötkarikás játékok nyitánya előtt különösen szigorú óvintézkedéseket léptettek életbe, hiszen a házigazdák mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy terrortámadás zavarja meg a sport legnagyobb ünnepét.

Ingyenes telefonszám az éttermi túlkapások ellen

Ingyenesen hívható telefonszámot működtet a jövő héttől a görög vendéglátósokat tömörítő szervezet, amely többek között ezzel a lépéssel igyekszik megelőzni, hogy az augusztus 13-án kezdődő olimpia kapcsán elszabaduljanak az árak, illetve, hogy visszaélésekre kerüljön sor. A 801 11 62 222-es számon folyamatosan tehetik meg bejelentésüket azok a görög, illetve külföldi turisták, akik úgy érzik, hogy méltánytalan bánásmódban részesültek, például a normálisnál jóval többet fizettettek velük. "A vendéglátósoknak meg kell érteniük, hogy az olimpia nem gyors meggazdagodási lehetőség, hanem reklám Görögország számára" - mondta Kosztasz Zimelisz, a szövetség elnöke. Az elöljáró egyúttal jelezte, hogy a tulajdonosok többsége igyekszik majd ünnepi hangulatot varázsolni az éttermébe vagy kávéházába.

Száz érmet várnak az amerikaiak

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) száz érem megszerzését reméli az athéni olimpián részt vevő 531 fős amerikai csapattól. "Szakmai szempontból a százas határ elérése és a nemzetek közötti verseny első helyének a megszerzése a cél. A legfontosabb azonban az, hogy valamennyi dobogós helyezést a fair play szellemében és tiszta körülmények között harcolják ki olimpikonjaink" - mondta Darryl Seibel, az USOC szóvivője. Az Egyesült Államok négy éve, Sydneyben az éremtáblázat élén végzett 97 medáliával, melyből 39 volt arany. Az amerikai csapat 1996-ban, Atlantában, és 1992-ben, Barcelonában lépte át a százas határt, no meg persze 1984-ben, Los Angelesben, a keleti blokk versenyzőinek többsége nélkül lebonyolított játékokon. Az abszolút csúcsot 175 éremmel éppen ez utóbbi jelenti a tengerentúliak számára. Az amerikaiak atlétikában és úszásban számíthatnak a legtöbb éremre.

Bizakodó ukránok

Volodimir Gerasenko, az Ukrán Olimpiai Bizottság főtitkára abban reménykedik, hogy az ország küldöttsége minden eddiginél eredményesebben szerepel az athéni játékokon. A rekordot az érmek számát illetően Atlanta és Sydney jelenti egyformán huszonhárommal. A sportvezető szerint a mostani, 126 férfi és 117 női versenyzőből álló 243 tagú csapat erősebb, mint az amelyik négy éve Sydneyben szerepelt és három arannyal, valamint tíz-tíz ezüsttel és bronzzal az éremtáblázat 21. helyén végzett. Gerasenko elsősorban az atléta Zsanna Blockot, Jurij Bilonogot és Inga Babakovát, az úszó Jana Klocskovát, Oleg Liszogort és Andrij Szerdinovot, a műugró Roman Volodkovot és Alena Zsupinát, a kardozó Volodimir Lukasenkót, a tornász Anna Beznoszovát, a súlyemelő Ihor Razorenovot és Denisz Gotfiedet, valamint a női kézilabda-csapatot említette dobogóra leginkább esélyesként. Viktor Janukovics miniszterelnök, egyben az Ukrán Olimpiai Bizottság első számú vezetője a győzteseknek 100 ezer, az ezüstérmeseknek 70, a bronzosoknak 50 ezer dolláros jutalmat "ígért".

Éremért dollártízezrek az orosz belügyeseknek

Többszörösen is megéri olimpiai érmet szerezniük a Dinamo Moszkva sportolóinak. Túl az Orosz Olimpiai Bizottságon keresztül nekik juttatandó anyagi elismerésen, maga a belügyi tárca által felügyelt sportklub külön is fizet az athéni ötkarikás medáliákért. A dinamósok pénteki összejöveteléről, így a klubvezetőség ígéretéről is beszámoló orosz hírügynökség azt írta, hogy az olimpikonok közül a bajnokok 30 ezer dollárra számíthatnak (magyar pénzben ez 6 millió forintot meghaladó summa), az ezüst 20, a bronz pedig 10 ezer amerikai dollárt ér.

Tatán elbúcsúzott olimpiai csapatunk

Megtartotta ünnepélyes csapatbúcsúztatóját Tatán, a központi edzőtáborban a magyar olimpiai válogatott. Az eseményen részt vett és búcsúztató beszédet mondott Medgyessy Péter miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, valamint Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az ünnepségről igazoltan hiányoztak a férfi és női vízilabdások, mivel mindkét csapat felkészülési mérkőzéseken szerepel, előbbiek a Margitszigeten, utóbbiak Olaszországban.

Ünnepélyes csapatgyűlés az olimpia előtt

Az Athénben szereplő magyar sportolókat és szakvezetőket vasárnap a tatai edzőtáborban csapatgyűlés keretében ünnepélyesen búcsúztatják el. Az ünnepélyes búcsút technikai megbeszélés előzi meg, amelynek során Aján Tamás főtitkár, Molnár Zoltán, a csapat vezetője és Tállay András, a sportegészségügyi részleg vezetője időszerű és hasznos tanácsokkal látja el az Athénba készülőket.

441 görög sportoló indul az olimpián

Története legnagyobb létszámú csapata, 441 sportoló képviseli a házigazda Görögországot az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpián. Az együttes zászlóvivője az a Pirrosz Dimasz lesz, aki pályafutása negyedik ötkarikás aranyérmének megszerzésére készül a súlyemelők között. Görögország - amely a legkisebb olimpiai házigazda az 1952-es helsinki játékok óta - eddigi rekordlétszámú csapatát az első újkori játékokon, 1896-ban indította, akkor 240-en voltak tagjai a hazai együttesnek.

Még van jegy a nyitó- és a záróünnepélyre

A szervezőbizottság (ATHOC) tájékoztatása szerint még mindig nem adtak el minden jegyet az athéni olimpia augusztus 13-ai megnyitóünnepségére. A pénztárakban 500 belépő várja gazdáját, az érdeklődők hétfőtől juthatnak helyekhez 100 és 950 euró közötti áron. A záróünnepélyre szintén kapható még jegy, a legolcsóbb 50 euróba kerül. Az ötkarikás játékok 5.3 millió belépőjéből mindössze 1.95 millió kelt el, de állítólag azóta a helyiek - nem utolsósorban a reklámok hatására - nagy vásárlásba kezdtek.

A költségvetésből fizetik a miniszterelnök útiköltségét

"Medgyessy Péter miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter részvételét az athéni olimpián a központi költségvetésből finanszírozzák a kormány döntése alapján" - közölte Gőz Gabriella, a GYISM sajtófőnöke, aki elmondta, hogy Gyurcsány a játékok megnyitóünnepségén, majd a versenyek utolsó hetében tartózkodik Athénban. Medgyessy az olimpia utolsó napjaira érkezik Athénba.

A görög belügyminiszter is formaruhában

A görög kormány tagjai közül elsőként Georgiasz Vulgarikisz belügyminiszter kapta meg akkreditációs kártyáját, és vette át olimpiai egyenruháját. "Minden simán, zökkenőmentesen, valóban profiszervezéssel történt - nyilatkozta a miniszter már egyenruhában, nyakában az akkreditációs kártyával. - Biztos vagyok benne, hogy a versenyzők és szakvezetők akkreditálása is ilyen gyorsan intéződik majd. A játékok előkészületei befejeződtek, nagyon keményen dolgoztunk, de remélem, végül sikerült a lehető legjobb körülményeket teremtenünk a világ legnagyobb sporteseményének résztvevői számára."

Doppingellenőrzés - három műszakban

Az olimpiával kapcsolatban tervezett doppingellenőrző vizsgálatok július 30-ával megkezdődtek. A tiltott szerek legújabb listáját az ellenőrzést irányító WADA időben eljuttatta a nemzeti olimpiai bizottságokhoz és a nemzetközi sportszövetségekhez. Az olimpiai versenyszínhelyeken, az olimpiai faluban összesen háromezer ellenőrző vizsgálatot terveznek, amelyek közül négyszázat vérvétellel kibővítve az EPO néven ismert doppingeljárás ellenőrzésére is kiterjesztenek. Az Athénben létesített, a WADA által elismert akkreditált, háromemeletes laboratóriumban három műszakban összesen százan végzik a vizsgálatok szükséges elemzését. Az összesen háromezer vizsgálat Sydneyhez képest 25 százalékos emelkedést jelent.

Tornainfók az interneten

A szervezőbizottság a sokoldalú, lényegében mindenre kiterjedő Info 2004 szolgálata, valamint a nemzeti olimpiai bizottságok mellett a nemzetközi sportszövetségek is egyre nagyobb gondot fordítanak a tájékoztatásra, elsősorban az írott és elektronikus sajtó munkatársait igyekeznek hírekkel, tényekkel, adatokkal ellátni. Így a Nemzetközi Tornaszövetség (a FIG) is új internetes honlapot indított (www.fig-gymnastics.com), amelyen az olimpián résztvevő 312 tornász életrajza mellett interjúk is megtalálhatók. Az olimpia idején a tornaversenyek eredményeit is a lehető leggyorsabban igyekeznek majd közölni.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004