FONTOS


 








Olimpiai hírek
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.08.02
----------------------------------------------------------------------

Életbe léptek a legszigorúbb biztonsági szabályozások

Vasárnap Görögország-szerte életbe léptek azok a szigorú biztonsági szabályozások, amelyek az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpia békés és problémamentes lebonyolítását hivatottak elősegíteni.

Mostantól az ország haditengerészetének 35 hajója és a parti őrség tucatnyi őrnaszádja felügyeli a tengert, különös tekintettel azokra a helyekre, ahol a parton ötkarikás létesítmények állnak. A cseh kontingens megérkeztével az első NATO-csapat is elfoglalta ideiglenes állomáshelyét Görögországban. Augusztus 10-től felderítő AWACS-repülőgépek járőröznek majd rendszeresen Athén felett. "A megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Nem tudunk arról, hogy terrortámadás fenyegetné a fővárost" - mondta a görög rádiónak Szpiliosz Szpiliotopulosz nemzetvédelmi miniszter. A mintegy hetvenezer rendfenntartót érintő Biztonság 2004 elnevezésű vállalkozás több mint egymilliárd euróba kerül, ez rekord az olimpiák történetében.

Olimpiai aranyban gondolkodnak az argentinok

Az argentinok azt remélik, hogy ötvenkét év elteltével ismét sikerül aranyérmet szerezniük nyári olimpián. A dél-amerikai ország küldöttsége legutóbb 1952-ben, a helsinki játékokról tért haza elsőséggel, azóta csupán ezüst-, illetve bronzérem jutott nekik, ráadásul abból sem sok. Az argentinok Athénban elsősorban a vitorlázóikra, valamint a gyeplabda- és a futballcsapatra számítanak.

Athén: malajziai a leg, leg, leg

Három kategóriában is a legek közé tartozik egy malajziai műugró az athéni olimpián: ő a legfiatalabb, a legalacsonyabb és a legkönnyebb is egyben az egész mezőnyben. Bryan Nikson Lomas 14 esztendős, 138 centiméter magas és csupán 30 kilogrammot nyom. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a játékok legidősebb sportolója az 57 éves kanadai lovas, Ian Millar lesz, míg a legsúlyosabb egyénnek a spanyolok dzsúdósa, Ayatami Ruano számít majd, ő 198 kilogramm.

Ruhapróba. Athénban már nem akarnak zakót kapni
Készülnek a formaruhák

Miközben az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiára készülő sportolók vasárnap Tatán ünnepélyes csapatgyűlésen vettek részt, a szeptemberi paralimpián induló versenyzők Budapesten találkoztak, hogy a Syma-csarnokban felpróbálják a készülő formaruhákat. A paralimpiai bajnok Pásztory Dóra úszón úgy állt a csinos egyenruha, mintha ráöntötték volna, ám volt, akinek az öltözékén igazítani kell. Amikor a férfi versenyzők a zakóikat próbálták, Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke viccesen megjegyezte: "Most megkaptátok az első zakót, de remélem, Athénban nem szereztek többet, sőt ti adtok az ellenfeleknek." A ruhapróba, illetve -átvétel után az úszók egyenesen Egerbe utaztak, ahol kéthetes edzőtáborozáson vesznek részt.

Népünnepélyt idéző ceremóniák

Az olimpiai láng diadalútja változatlan. Az eredeti terveknek megfelelően görög földön halad vissza Athén felé. Népünnepélyt idéző ceremóniák köszöntik útján.

Szombatról vasárnapra virradóra Vólosz városában éjszakázott, vasárnap estére Szkiathoszba érkezett. Pireuszba augusztus 11-re várják. Már 12-én, az ünnepélyes megnyitó előtt Athénban lesz, és befejezi 78 napos világ körüli útját. Az egyedülálló váltófutás során 27 ország 34 városában mintegy 13 ezer ember vitte a lángot. Rogge elnökkel az élen számtalan olimpiai bajnok, világhírű sportember volt közöttük. A váltófutás egyik fő támogatójának, a Samsung cégnek köszönhetően Kréta szigetén magyarok is vihették a lángot. Többek között Schmitt Pál és Aján Tamás, a MOB elnöke és főtitkára, valamint Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó részesült a megtiszteltetésben.

Már Peking a napirenden

Az Egyesült Államok és Kína olimpiai bizottsága figyelemre méltó együttműködési megállapodást kötött. Három egymást követő évben ötnapos amerikai és kínai sportfesztivált rendeznek mintegy ötszáz meghívott részvételével. Az első fesztivál házigazda szerepkörét az amerikai Seattle városa vállalta 2005. június 8. és 12. között. A tervezett műsorban az atlétika és az úszás mellett további sportágak is szerepelnek. A következő, a két ország sportolói számára olimpiai próbának tekinthető eseményt a tervek szerint 2006-ban, a Kínai Olimpiai Bizottság rendezi.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004