FONTOS


 








Vívás - sportorvoslás. A keretorvos helyett edzőket visznek az ötkarikás játékokra
Óvakodj a légkondicionálótól!

----------------------------------------------------------------------
forrás: FM, Nemzeti Sport 2004.08.02
----------------------------------------------------------------------

Nem árulunk el titkot azzal, hogy minden sportoló retteg a sérüléstől, hiszen hetek-hónapok munkája veszhet kárba egy rossz mozdulat miatt. Különösen igaz ez az olimpiák előtt, amikor négy év forog kockán. Az éremesélyes úszó, Cseh László banális balesete után bizonyára méginkább vigyáz mindenki - bár mint a fenti példa jelzi, vannak elkerülhetetlen, kiszámíthatalan "félrelépések".

Az egyik legsérülésveszélyesebb sportág, a vívás képviselői a "célegyenesbe" fordultak, az utolsó hetüket töltik a tatai edzőtáborban, és Athénban már az első versenynapon megkezdik szereplésüket.
- Orvosi szempontból hogyan jellemezné a felkészülést? - kérdeztük a válogatott orvosát, dr. Knoll Zsoltot.
- Lekopogom, eddig minden rendben ment, nagyon jó a hangulat, igazán együtt van a csapat. Szerencsére jelentős sérülések sem voltak. Igaz, apróbbak előfordultak, de sikerült időben "elkapnunk" őket. A sérülésmentesség azért is nagy szó, mert a vívócsapat nem fiatal.
- Ezek szerint a kor növeli a sérülésveszélyt?
- Így van. A korosabb versenyzők nehezebben terhelhetők, és náluk gyakrabban előfordulnak az évtizedek óta használt izmokból eredő problémák. Erre nagyon kell figyelni.
- Talán nincs is olyan vívó, aki ne bajlódott volna enyhébb vagy komolyabb bajjal, sérüléssel. A közelmúltból elég csak Nagy Tímea vagy Nemcsik Zsolt esetét, illetve Knapek Edinának az októberi, havannai világbajnokságon elszenvedett sérülését említeni. Fel lehet készíteni őket arra, hogy mire vigyázzanak?
- Igen, mindenki, akinek valamilyen problémája van vagy volt, fel lett készítve, ki lett oktatva, hogy mire ügyeljen.
- A havannai vébé előtt minden csapattagot tájékoztatott arról, hogy mitől óvakodjon Kubában. Az olimpián mire kell majd figyelniük vívóinknak?
- Athénban a legveszélyesebb a légkondicionálás lesz, a hírek szerint az olimpiai falu lakásaiban is nagyon jól működnek a légkondik, úgyhogy tartani kell a megfázásoktól. De ez természetesen nemcsak a vívókra, hanem mindenkire vonatkozik.
- Hogyan lehet kivédeni a bajt?
- Nem szabad huszonöt foknál alacsonyabbra állítani a berendezést, mert a nagy hőmérsékletkülönbségnél lehet meghűlni, amikor a negyven fokból mondjuk húszba lép az ember.
- Kubába speciális gyógyszereket is pakolt a csomagjába. Athénba is visz ilyen szereket?
- Nem, mert én nem tartok a csapattal, itthonról követem az eseményeket. Tudomásul veszem, hogy a Sportkórház nem tudott akkreditálni. Azt viszont sajnálom, hogy a vívók kísérői közé nem fértem be, holott népes stáb megy velük. Ez a sportág baj esetén speciális ellátást igényel, és én igazán ismerem a vívók minden porcikáját. Egyébként biztos vagyok abban, hogy a kint lévő orvosok megoldják majd a problémákat, de az lenne az igazi, ha nem történne semmiféle sérülés.
A "hallgattassék meg a másik fél is" elv alapján természetesen megkérdeztük Kovács Tamást, a vívószövetség technikai igazgatóját a csapat kísérőinek összeállításáról.
- Ugyanakkora kísérői létszámot kaptunk, mint négy éve Sydneyben, vagyis hét főt. Mi leadtuk Knoll doktor nevét is, majd egy pótlólagos beadványban kértük, hogy Kulcsár Győző, akinek a legtöbb tanítványa van a csapatban, valamint Solti Antal, akinek Mohamed Aida révén éremesélyes versenyzője van, rövidebb időre, cserékkel kiutazhasson Athénba. A MOB a sportág eddigi eredményességét figyelembe véve gesztust gyakorolt, és mindkét edző helyet kapott a küldöttségben, viszont így a doktor számára már nem volt hely. Nagyon sajnáljuk, hogy Knoll Zsolt nem tarthat a csapattal, de fontosabbnak tartjuk az edzők jelenlétét, hogy a szakmai háttér erős legyen. Már csak azért is, mert biztos vagyok abban, hogy a magyar orvosi csapat maximálisan ellátja majd a vívók körüli teendőket. Egyébként pedig én felajánlottam elnökünknek, Gémesi Györgynek, hogy lemondok a helyemről az orvos javára, még akkor is, ha ez a tizedik olimpiám lenne, ám ő hallani sem akart erről. Az is az igazsághoz tartozik, hogy a vívók mellett sosem volt ott a keretorvos az olimpián. Mindig számíthattunk az egykori vívóra, Kamuti Jenőre, aki a NOB orvosi bizottságának tagjaként a pástok közelében volt, és baj esetén elsőként segített, no és mint említettem, a hivatalos csapatorvosok is tökéletesen ellátják az adódó feladatokat.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004