FONTOS


 








Olimpiai hírek
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.08.03
----------------------------------------------------------------------

Még csak félezren az olimpiai faluban

"Egyelőre csupán mintegy félezer lakója van az olimpiai falunak"- újságolta Vajda László, az athéni játékok szervezőbizottságának (ATHOC) magyar igazgatója.

A nemzeti olimpiai bizottságokkal kapcsolatot tartó osztály elöljárója, a MOB korábbi nemzetközi titkára elmondta, hogy a terveknek megfelelően lassan népesül be a sportolók és kísérőik döntő többségének otthont adó település, az európai országok olimpikonjainak ugyanis nincs szüksége különösebb akklimatizációra, ezért az edzéseket gyakorlatilag az utolsó pillanatig otthon végzik. Az első nagyobb létszámú küldöttség, két távol-keleti - a japán és a kínai - csapat érkezését keddre, szerdára várják. A falu lakóinak száma az augusztus 13-i megnyitó előtt két-három nappal, augusztus 10-e körül érheti el a tízezret. Vajda beszámolt arról is, hogy az elhelyezésről, a lakások komfortjáról a falu közelében biztosított edzési lehetőségekről az első vendégek elégedetten nyilatkoztak. "Nagyon örülünk annak is, hogy a kétszázkét részt vevő ország felének illetékesei már egyeztették a sportolók, szakvezetők névsorát, ez ugyanis jelentősen megkönnyíti majd az akkreditációs kártyák érvényesítését s az olimpiai falubeli elhelyezést" - tette hozzá, majd a reményét is megfogalmazta: "Eddig minden tervszerűen, zavar nélkül ment, bízunk benne, hogy a sportolók a versenyek idején is elégedettek lesznek az olimpiai falu körülményeivel, az elhelyezéssel és az étkezéssel."

Athéni apró: olimpiára jegyek eladók!

Másfél héttel az olimpia kezdete előtt az 5,3 millió jegyből még mindig eladásra vár vagy hárommillió, holott korábban a hivatalos adatok éppen ennyi eladott jegyről szóltak. A szervezők azonban optimisták, hiszen az utolsó pillanatokban mindig megsokszorozódik az érdeklődés a belépők iránt.

Jól fogynak az olimpiai belépők

A szervezőbizottság (ATHOC) tájékoztatása szerint hamarosan minden jegy elkel, s így tele lesznek a stadionok az augusztus 13. és 29. között esedékes athéni olimpián. "Megkezdődött a roham a belépőkért, kezdetben napi négyezer, jelenleg viszont már tizenháromezer jegyet adunk el, s ez a szám várhatóan jelentősen tovább nő majd" - fogalmazott Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a szervezőbizottság elnöke. A jegyeladási hajrára szükségük is van a házigazdáknak, nem is olyan régen még ugyanis az 5,3 millió belépő fele megvolt.

A görögöknél ér a legtöbbet, az aranyérem

A rendező görögök fizetnek a legtöbbet, az osztrákok pedig a legkevesebbet az aranyéremért az athéni olimpián.

A görögök a honi olimpiai bizottság történetében rekordot jelentő 190 ezer eurós prémiummal jutalmazzák győztes sportolóikat, a második helyezettek 132 ezer euróval, a harmadikok 73 ezerrel gazdagodnak. Azonban nem minden a pénz, az érmesek jól fizető állásokra is számíthatnak a légierőnél, a rendőrségnél, a tűzoltóságnál vagy a parti őrségnél. A premizálási listát nyilvánosságra hozott országok közül az osztrákok tűnnek a legszűkmarkúbbnak. Ausztriában ugyanis az első hely csak 11 ezer, a második 9000, a harmadik 7000 eurót ér. A németek sem osztanak sokkal többet, náluk 15 000, 10 000 és 7500 eurót kapnak a dobogósok, ami csaknem megegyezik a kínaiak jutalmaival: 15 ezer, 8000 és 5000. Első pillantásra nem tűnik soknak az amerikaiak premizálási összege sem - átszámítva - 25 000, 15 000 és 10 000 euró, de az Egyesült Államokban busás reklám- és szponzori bevételekre számíthatnak az érmesek. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. A kormány határozata alapján az egyéni aranyérmes jutalma nettó 10 millió forint (kb. 40 ezer euró), a másodiké nyolcmillió (32 ezer euró), a harmadiké hatmillió forint (24 ezer euró).

Kiállítás: Volt egyszer egy olimpia és más történetek

Kedd délután - Volt egyszer egy olimpia és más történetek címmel - megnyílt Danis Barna (képünkön) fotóriporter kollégánk sportfotó-kiállítása Budapesten, az I. kerületi Vám utca 5-7. szám alatt lévő MVM Galériában. A tárlat szeptember 6-ig tekinthető meg, naponta 9-től 17 óráig
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004