FONTOS


 








Olimpiai hírek
----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.08.05
----------------------------------------------------------------------

Veszélyben Phelps csúcsjavítása

Az olimpia még el sem kezdődött, de máris veszélyben forog Michael Phelps nagy álmának megvalósulása, hogy megjavítsa Mark Spitz Münchenben felállított, utolérhetetlennek hitt rekordját, és nyolc aranyat nyerjen. Eddie Reese, az USA úszócsapatának vezetőedzője ugyanis Palo Altóban kijelentette, hogy egyáltalán nem lehet biztos Phelps részvétele a 4x100 méteres gyorsváltóban. Az edző véleménye szerint az előfutamokban a válogatón győztes Hall Walker Dusing Woodward úszik majd. S akkor ott van még a válogató versenyek 100 méteres gyorsúszásában győztes Lezak Crocker. Éppen ezért jelentette ki Reese vezetőedző: "Az előfutamban 48.50 másodperces átlagot várok a fiúktól. Ha ezt teljesítik, akkor Phelps nagyon nehezen kaphat helyet a döntő során ebben a váltóban, hiszen idei legjobbja csak 49.06." Phelps különben már másodszor látogat majd Görögországba, hiszen a tavalyi világbajnokság után néhány hetet töltött Paraskeviben, a görög-amerikai kollégium táborában.

Útra kelnek a német olimpikonok

A német csapat első nagyobb csoportja augusztus 10-én Frankfurtból indul Athénba. A mintegy száz sportolóból álló csoportban vívók, teniszezők, sportlövők, cselgáncsozók, ökölvívók, s három csapat, a vízilabda-, a gyeplabda- és a röplabdaegyüttesek játékosai kelnek útra. Éremesélyesek is szép számmal akadnak közöttük, mint a teniszező Thomas Haas, a vívó Claudia Bokel, Ralf Bissdorf és Peter Joppich, a sportlövő Susanne Kiermayer, Sonja Pfeilschifter és Waldemar Schanz. A csapatot Otto Schily belügyminiszter és Clemens Prokop, a Német Olimpiai Bizottság alelnöke búcsúztatja a frankfurti repülőtéren.

Mégis futnak a lánggal az Európa-bajnokok

Jelenleg úgy tűnik, hogy vasárnap mégis futni fog az olimpiai lánggal az Európa-bajnokságot nyert görög labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, a német Otto Rehhagel. A szakember és az Eb-győztes gárda zöme a Peloponnészoszi-félszigetet a Pátrával összekötő 2500 méteres Harilaosz Trikupisz nevű függőhídon fut majd a fáklyával.

Grúzia egy aranyban reménykedik

Irakli Medzmariasvili grúz sportminiszter abban reménykedik, hogy hazája versenyzői legalább egy aranyérmet nyernek a jövő pénteken kezdődő ötkarikás játékokon. "A független Grúzia első olimpiai bajnokságát szeretnénk megszerezni" - fogalmazott Medzmariasvili, hozzátéve, hogy Atlantában, majd négy évvel később Sdneyben is hat-hat bronzéremmel tértek haza. A grúzok birkózásban remélik a sikert: elsősorban a tavalyi New York-i szabadfogású világbajnokságon 96 kg-ban aranyérmes Eldar Kurtanidzét várják a dobogó legfelső fokára. Az ország 33 sportolót küld Athénba.

Evezés: Ariának tetszik az athéni pálya

"Ilyen csodálatos élményekre nem számítottam. Érzéseimet nem is tudom szavakba önteni" - mondta Marrero Aria, a kubai evezőscsapat újonca. A kubai evezősök elsőként tartottak edzést Szkíniában, az evezős és kajak-kenu pályán. Elsősorban férfi kétpárevezősben és női könnyűsúlyú kétpárevezősben számítanak jó szereplésre.
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004