FONTOS


 








Olimpia. NOB-ülés. Rendkívüli biztonsági intézkedések Görögországban
Visszatérés a bölcsőhöz

----------------------------------------------------------------------
forrás: Vad Dezső, Nemzeti Sport 2004.08.11
----------------------------------------------------------------------

Hétfő este a Megaron koncertteremben hagyományos, ünnepélyes külsőségek között nyílt meg a NOB 116. ülése.

Jacques Rogge, a NOB elnöke köszöntő beszédének első részében arról beszélt, hogy az olimpiai játékok visszatértek a bölcsőhöz, oda, ahol az ókori játékokat rendezték, s abba a városba, ahol az első újkori olimpia sorra került. Nagy elismeréssel méltatta a XXVIII. nyári olimpiai játékok lebonyolítása és rendezése érdekében tett hatalmas erőfeszítéseket. A sport - hangoztatta Rogge - rendkívül sikeres, és egyben igazi példaképeket teremt. Az olimpiai résztvevők példáját világszerte nagyon sokan követik, kapnak kedvet a rendszeres sportoláshoz, a testedzéshez.


Rogge NOB-elnök (jobbra) az elôdjével, Samaranchcsal beszél
Rogge elnök azt is leszögezte, hogy az olimpia sikere töretlen. A televíziós jogdíjak a 2010-es és 2012-es olimpiát tekintve harminc százalékkal emelkedtek, amiből a testület az olimpia házigazdáit, a nemzetközi sportszövetségeket és a nemzeti olimpiai bizottságokat hathatósabban támogathatja.

Arra is emlékezett, hogy a 32 évvel ezelőtt Münchenben rendezett nyári olimpián érte az első terrortámadás az olimpiai játékokat. A világ veszélyeztetettsége azóta szinte évről évre nőtt, különösen a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás óta. Mindez természetesen rendkívüli biztonsági intézkedésekre késztette a görög kormányt. A NOB feltétlenül bízik abban, hogy nemzetközi összefogással minden lehető intézkedés megtörtént az olimpia biztonságának megőrzése érdekében.

"A sportnak, az olimpiai mozgalomnak fel kell venni, a harcot minden jelentkező veszéllyel szemben, amelyek a játékok értékeire törnek. Különösen vonatkozik ez a doppingra és etikai kérdésekre - hangsúlyozta Jacques Rogge, aki annak a reményének adott kifejezést, hogy az együttes erőfeszítés, a nevelés, a megelőzés és a büntetés alkalmazásával sikerül eredményesen folytatni a doppingellenes küzdelmet. - A sport teljesíteni fogja rendkívül fontos küldetését, amelyet szociális téren és a nevelésben betölt. A sport, ez a mozgalom továbbra is a humanitást szolgálja, az univerzalitást követi, toleranciát és etikát, és ezzel valósítja meg a fiatal sportolók álmait. A NOB legfontosabb feladata a jövő generáció álmának teljesítése."
ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004