FONTOS


 








Kettőre szűkült az amerikai pályázók száma 2012-re
New York: drága az olimpia


New York valószínűleg kiesett a 2012-es olimpia megrendezésére pályázó amerikai városok versenyéből: az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) szemlebizottsága szerint túl sok új létesítményre lenne szükség. A több mint 4 milliárd dolláros költségvetés a szakértők szerint nagymértékben rontja az esélyeket. Az athéni előkészületek nehézségei és Jacques Rogge NOB-elnök takarékossági programja láttán az illetékesek most úgy ítélik meg, hogy New York valószínűleg elvérezne a Londonnal, Párizzsal vagy Rómával folytatott küzdelemben. Az olimpiai esélyeket latolgató The Washington Post Budapestet nem említi a pályázók között.

A várható nemzetközi versengésre való tekintettel esélytelennek tűnik a kezdetben hazai favoritnak számító Houston is. Az amerikaiaknak azonban még így is nehéz dolguk lesz eldönteni, hogy San Francisco vagy Washington és Baltimore közös pályázatát terjeszszék-e a NOB elé.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csupán 2005-ben dönt a helyszínről, de minden országból csak egy város pályázhat. Az USOC az idén ősszel választja ki, melyik település jelölését támogatja. San Francisco alighanem tetszene a külföldieknek, ráadásul rendkívül kellemes klímája és nagyszerű sportlétesítményei is mellette szólnak. A közlekedéssel azonban gondok lehetnek, ha hirtelen egy-kétmillió turista szabadul a kaliforniai városra.

Washington és Baltimore helyzetét erősítik a rendkívül jól előkészített tervek: a korábbi, túl fényűző elképzeléseket megnyirbálták. A játékokat a mostani Robert F. Kennedy stadionban, illetve a Potomac folyó közeli, Anacostia nevű partszakaszán rendeznék. Az amerikai fővárosnak azonban nagy hátránnyal kell számolnia a nemzetközi mezőnyben: a NOB tagjainak egy része túlságosan is politikai, a világ közvéleményét megosztó helyszínnek tarthatja.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága a hírek szerint elsősorban a pályázatok nemzetközi vonzerejét veszi számításba. A testület és a szemlebizottság tagjaival szemben roppant szigorú etikai követelményeket támasztottak - okulva a korábban Salt Lake City pályázata körül kialakult botrányos viszonyokból. Az biztos, hogy az amerikaiak nagyon akarják az olimpiát. Már most jelezték, hogy ha 2012-ben más nyer, a pályázat tovább él a 2016-os játékokra.

Népszabadság 2002.07.18.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004