FONTOS


 








Amnesztiát az olimpiáért

Száztizenkilenc kínai ellenzéki személyiség, valamint bebörtönzött másként gondolkodók hozzátartozói szerdán kérvénnyel fordultak az ország vezetéséhez: bocsássák szabadon az összes politikai foglyot, ezzel is javítva Peking esélyeit a 2008-as olimpia rendezési jogának elnyeréséért folytatott versengésben.

Ez a mostani három napon belül a második beadvány és a legjelentősebb ellenzéki felhívás, amióta a kommunista kormányzat két éve fokozta a másként gondolkodók addig is kemény elnyomását.

Öt héttel a NOB szemlebizottságának látogatása előtt Kínában ugrásszerűen nő a kormány által is gerjesztett sport iránti lelkesedés. Peking szeretné elkerülni az 1993-as eset megismétlődését, amikor az emberi jogok tömeges megsértése miatt két szavazattal alulmaradt Sydneyvel szemben a 2000-es játékok megrendezéséért folytatott versenyben.

"Kína megsérti az olimpia szellemét. A játékok Pekingnek ítélése gyásznap lenne. Hasonlatos ahhoz, mint amikor Hitlernek adták az 1936-os olimpiát" - nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek Csen Lung-tö, a 119 aláíró egyike, akit a politikai foglyok szabadon bocsátását követelő 1996-os kérvénye miatt három évre munkatáborba vetettek.

Az Emberi Jogok Kínában elnevezésű New York-i szervezet által nyilvánosságra hozott petíció hangneme visszafogottabb, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikai foglyok szabadon bocsátása egybeesne a jövő héten kezdődő holdújévvel, az ország legnagyobb ünnepével.

A 2008-as nyári olimpia megrendezésére Peking mellett Oszaka, Toronto, Párizs és Isztambul pályázik, döntés a NOB júliusi, moszkvai ülésén lesz.

Az egyik Kínában megjelenő angol nyelvű újságban, az Evening News-ban adták hírül a rendezési pályázatot készítő bizottság képviselői, hogy június 23-án a három világhírű tenor, Luciano Pavarotti, Placido Domingo és Jose Carreras ad Pekingben nagyszabású koncertet, hogy ezzel is támogassa az ázsiai metropolis majdani ötkarikás házigazdaságát.

Az olimpiai ügyekben nyilatkozók egyébként élesen tiltakoznak azon vádak ellen, melyek szerint irreális, teljesíthetetlen ígéreteket tesznek annak érdekében, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Pekingnek ítélje a 2008-as rendezés jogát.

- Nem ígéretekkel akarunk győzni, hanem a valós tények közreadásával. Abban a pályázatban, amit kedden Lausanne-ban átadtunk a NOB-nak, minden terv igaz és megvalósítható - nyilatkozott Vang Vej, a pályázatot készítők vezetője.

[origo], 2001.01.17.

Pekingben felújítják a nyilvános vécéket

Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy 2008-ban házigazdája lehessen a nyári olimpiának. Legutóbb arról született döntés, hogy az elkövetkező két évben felújítják a kínai főváros nyilvános vécéit.

A China Daily című lap szerint 452 toalett rekonstrukciójára kerül sor. A munkálatok végén ezek közül néhány minden igényt kielégítő lesz, még halk zene is szól majd a mellékhelyiségekben.

- Két év múlva semmilyen panasz nem lehet a vécékre - jelentette ki Csang Mao alpolgármester.

Noha a vízöblítéses, ülőkével ellátott toalettet állítólag a kínaiak használták először mintegy 2000 évvel ezelőtt, mostanában meglehetősen alacsony a higiéniai színvonal. Előfordul, hogy a Pekingbe érkező turisták - amíg csak bírják - nem esznek és nem isznak, nehogy vécére kelljen menniük.

A felújítás után a mellékhelyiségek osztálybesorolást kapnak, és csak a legjobban felszerelt toalettekben kell majd fizetni, ellentétben a mostani gyakorlattal.

Peking riválisa az olimpiai rendezésért Párizs, Toronto, Isztambul és Oszaka. A NOB jövő júliusban Moszkvában dönt a helyszínről. A kínai főváros az idei nyári játékokra is pályázott, azonban Sydney 1993-ban két szavazattal megelőzte.

[origo], 2000.12.04.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004