FONTOS


 








Peking nagyon akarja a 2008-as olimpiát

Holnaptól március végig tart a NOB szemlebizottságának helyszíni ellenőrzéssorozata: a világ vezető sportdiplomatái a 2008-as nyári játékok házigazdaságára kandidáló városokban gyűjtenek tapasztalatokat. A győztesről a július 13-i moszkvai NOB-ülésen döntenek. Az egyik várományos, Peking utcáit egymillióan takarították az ellenőrzés előtt.

A rendezésre eredetileg tíz város pályázott. A NOB végrehajtó bizottsága azonban - elsősorban takarékossági okok miatt - Bangkokot, Havannát, Kairót, Kuala Lumpurt és Sevillát nem találta eléggé felkészültnek. Így maradtak öten versenyben: Oszaka, Párizs, Toronto, Peking és Isztambul.

A 16 tagú szemlebizottságot Hein Verbruggen, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, a NOB holland tagja vezeti, és képviseltetik benne magukat különféle nemzetközi sportszövetségek, s nemzeti olimpiai bizottságok éppúgy, mint a sportolói, vagy a paralimpiai bizottság delegáltja. Ott lesz az ellenőrzést végzők között Szergej Bubka, a nemrég visszavonult rúdugrófenomén, akit tavaly Sydneyben választottak a NOB végrehajtó bizottságának tagjává.

A szakemberek Pekingben kezdik világkörüli körútjukat (február 20-24.), majd következik Oszaka (február 26.-március 1.), Toronto (március 8-11.), Isztambul (március 21-24.) és végül Párizs (március 26-29.). A bizottsági jelentésnek május 13-ig kell elkészülnie. Az értékelésnek - és készítőinek is - alaposan megnőtt a szerepe és felelőssége a korábbi hasonló esetekhez képest, mert először alkalmazzák a NOB-reformokat, amelyek értelmében a testület tagjai nem látogathatják meg a pályázó városokat, így lényegében csak közvetett, kollégáiktól származó információk alapján tájékozódhatnak. Az újítás oka: el kell kerülni a korábban előforduló korrupciónak még a lehetőségét is.

Az is újdonság, hogy a 2008-as színhely kiválasztására már a júliusi moszkvai NOB-ülés első napján sor kerül. Így próbálják elejét venni annak, hogy a versengő pályázók a helyszínen, a döntés előtti utolsó pillanatokban befolyásolják a szavazókat. A helyszínről abszolút többség dönt, tehát akár négyfordulós voksolásra is sor kerülhet. Az egyes menetek után mindig a legkevesebb szavazattal rendelkező város esik ki.

A pekingi látogatás alkalmából a múlt héten - két napon keresztül - egymillióan vettek részt az utcák és középületek takarításában. A dpa német hírügynökség szerint Pekingben ezekben a napokban
" rendkívüli előolimpiai állapot" uralkodik. A forgalmat korlátozták, a főútvonalak nagy részét lezárták, hogy a levegő is megfelelő tisztaságú legyen. A letisztított házfalakon "Fantasztikus játékok az új Pekingben" feliratú plakátok csinálnak a rendezési törekvéseknek megfelelő hírverést. A centrumban az utak mentén művirágok díszlenek, a tereken a kikopott füvet zöld növényfestékkel fújták le.

A kormány mindenben támogatja a pályázatot előkészítő bizottság munkáját és bízik abban, hogy 1993 után - amikor Peking minimális, kétszavazatos vereséget szenvedett a 2000-es olimpiáért vívott
"csatában" Sydneytől - ezúttal sikerül megszerezni a játékok rendezési jogát.

A pekingiek legnagyobb riválisuknak - saját ellenzékük mellett - Párizst tartják. Az ázsiai ország vezetői szerint azonban szinte minden mellettük szól: a francia főváros már kétszer volt házigazda (1900, 1924), Peking még egyszer sem. Ázsiában a 2008-as lehetne a harmadik olimpia (1964: Tokió, 1988: Szöul), Európa már tizenhatot rendezett. A 2004-es játékokra Athénban kerül sor, a NOB-on belül kevesen támogatják, hogy kétszer egymásután ugyanaz a kontinens legyen a színhely.

A többi pályázót a kínai politikai vezetők nem tekintik veszélyes ellenfélnek.

[origo], 2001.02.19.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004