FONTOS


 








Peking titkolózik, Sevilla újra nekifut

A 2008-as olimpiára kandidáló Pekingben a város vezetése biztonsági okokból titokként kezeli a NOB-szemlebizottság programját. A kínaiak egyik volt riválisa, Sevilla most Madriddal verseng a Spanyol Olimpiai Bizottság kegyeiért, már a 2012-es ötkarikás játékok jegyében.

Pekingben komoly biztonsági intézkedések előzték meg a 2008-as olimpia esetleges rendezésének előkészületeit ellenőrző NOB-szemlebizottság tagjainak keddi érkezését; a nap jó részében például lezárták a Tienanmen teret. A hatóságok ezzel kapcsolatban semmilyen hivatalos információt nem adtak, de feltételezhetően azt szerették volna elkerülni, hogy bármilyen tiltakozó megmozdulásra kerüljön sor. A szigorú intézkedéseknek köszönhetően semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

A bizottság tagjai több csoportban érkeztek a pekingi repülőtérre, ahol nagy pompával fogadták őket. Vezetőjüket, a holland Hein Verbruggent a város polgármestere, Liu Csi várta. "Reméljük, ez a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy a NOB valós képet kapjon Peking helyzetéről és lehetőségeiről, továbbá lakosai lelkesedéséről" - mondta Liu Csing-min alpolgármester, majd hozzátette: a sajtónak nem szabad zavarnia a delegáció munkáját, szombaton, a látogatás végén úgyis lesz tájékoztató. Addig egy kis létszámú munkacsoport nyújt az érdeklődő újságíróknak némi információt. A küldöttség pontos programját biztonsági okokból titokban tartják.

A szemlebizottság tagjainak érkezése előtt a kínai fővárosban szórópisztolyokkal több parkban zöldre festették a füvet. A pekingi illetékesek elismerték, hogy ez valóban megtörtént, de azzal védekeztek, hogy a megsárgult füvet telente rendszeresen "kicsinosítják". "A füvet zöldre festeni ugyanolyan badarság, mint minden más, amit a kormány tesz" - állította Liao Hszia-ji, a pekingi zöldek egyik vezetője. "Ősszel a fák is lekopaszodnak. Ezek szerint a lehullott leveleket műanyaggal kellene pótolni."

A Spanyol Olimpiai Bizottság (COE) dönt arról, hogy a 2012-es nyári játékok rendezésére Madrid vagy Sevilla pályázatát támogatja. A COE kedden Madrid vezetőit hallgatta meg. "Mi készen állunk az összehasonlításra, addig dolgozunk a rendezés előkészületein, amíg a COE nem dönt arról, hogy melyik város jelentkezését küldi tovább a NOB-nak" - mondta Jose Maria Alvarez, Madrid polgármestere.

Sevilla a 2008-as olimpia házigazdaságára is jelentkezett, de nem került be a rendezési jogért versengő öt város közé. A színhelyről július 13-án, a NOB moszkvai ülésén döntenek. A pályázók:
Peking, Oszaka, Párizs, Isztambul és Toronto.

[origo], 2001.02.20.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004