FONTOS


 








Többet ér a tapasztalat a hírnévnél

A múlt év végén elfogadott új sporttörvény az eddiginél sokrétűbb feladatokat hárít a Magyar Olimpiai Bizottságra. Ez több, adminisztratív jellegű változtatás mellett elsősorban talán abban nyilvánul meg, hogy a MOB jelentősen megnövekedett költségvetésből, több mint egymilliárd forintból gazdálkodik 2001-ben. Az új feladatok ellátásához a szervezet azért is vág neki új vezetőséggel, mert Török Ottó, az eddigi igazgató nyugdíjba vonul. Utódjaként Schmitt Pál, a MOB elnöke Molnár Zoltánt, a Népstadion és Intézményei eddigi igazgatóját jelölte.

Döntése, amit éppen egy hete jelentett be, sokakat meglepett, hiszen az év elején még úgy nyilatkozott, hogy egy olyan korábbi olimpiai bajnokot szeretne megnyerni Török Ottó utódjának, aki felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással is rendelkezik. Utóbb az is ismertté vált, hogy három szöuli bajnokkal - a kajakos Gyulay Zsolttal, az öttusázó Mizsér Attilával és a vívó Nébald Györggyel - vette fel a kapcsolatot. Választása, sokak számára derült égből villámcsapásként, mégis Molnár Zoltánra esett. Akinek hozzáértését ugyan senki nem vonja kétségbe, ám akiről a legjobb indulattal sem lehet elmondani, hogy olimpiai bajnok lenne.

Egy új MOB-igazgató jelölése önmagában még nem bír szenzációs hírértékkel, ám mivel három népszerű sportolóról van szó, mégis érdekes. Különösen azután, hogy az érintettek sem tudják, hol "hibáztak", úgy érzik, mielőtt a tárgyalásig eljutottak volna, magától elsikkadt a dolog. "Előzetesen kétszer-háromszor beszéltem Schmitt Pállal" - mondta érdeklődésünkre Mizsér Attila. "Ő hívott fel akkor is, amikor kiderült, nem én leszek a befutó. De nem vagyok elkeseredve, tudom, hogy így működik a dolog. A pénzről annyit, hogy minden relatív, nyilván mindegyikünk mérlegre tette, miért, mekkora versenyképes fizetésért hagyná ott mostani tuti helyét. Én jelenleg a Hypovereinsbank vezető üzletkötője vagyok, hét éve dolgozom itt, "beleerősödtem", nagyszerű kihívásnak tartom. De a MOB-igazgatóság is jó kihívás, érdekes feladat lett volna."

Nébald György a következőket mondta jelölése hátteréről és annak meghiúsulásáról: "Szerintem nem tőlem kellene megkérdezni, min múlott, hogy nem rám esett a választás. Egyébként felkérésről nem volt szó, eddig nem is jutottunk el. Annyi történt mindössze, hogy Schmitt Pál és Aján Tamás megkérdezte, ha adott esetben felkérnének a MOB-igazgatói poszt betöltésére, és rám esne a választás, akkor szívesen vállalnám-e. Adott esetben szívesen vállaltam volna... Nyilvánvaló, hogy kellett volna még pár szót beszélnünk a részleteket illetően, de erre igazából már nem került sor. Néhány tájékozódó jellegű beszélgetés után teljesen képlékeny állapotban maradt az ügy, nem pontosítottuk a feltételrendszert sem. Korcsolyás-hasonlattal élve: az első kűrt lefutottuk, és a másodikra már nem került sor. Ennyi a történet. Azt természetesen tudtam, hiszen az újságok is megírták, a televízióban is elhangzott, hogy az első körben Gyulay Zsolttal és a "Rizsával" (Mizsér Attila - a szerk.) mi hárman vagyunk a jelöltek. S annyit még meg kell jegyeznem, azt nem az újságból tudtam meg, hogy végül másra esett a választás; Schmitt Pali felhívott, és ő közölte velem. Ezzel együtt, s amellett, hogy ügyvédként dolgozom, versenyzői pályafutásom lezárása után a sport közelében maradtam. A Magyar Vívószövetségben elnökségi tag vagyok, a nemzetközi szövetségben beválasztottak a fegyelmi bizottságba; s a továbbiakban is szeretnék a sport területén tevékenykedni."

Gyulay Zsolt a kezdeti tapogatózás után ugyancsak értetlenül áll a döntés előtt:

- Január 10-e környékén Schmitt Pál felhívott azzal a kérdéssel, hogy adott esetben lennék-e a MOB igazgatója. Nem titkolta, hogy mellettem hasonló célból Nébald Györgyöt és Mizsér Attilát is megkereste. Ugyanis mindenképpen egy olimpiai bajnok, felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással bíró embert keresett a posztra. Megörültem a lehetőségnek, ezért azt válaszoltam, elvállalnám. Abban maradtunk, hogy két héten belül újra megkeres, és akkor talán már konkrétumokról is beszélünk. Tehát szó sem volt sem az én részemről, sem Nébald Gyuri és Mizsér Attila részéről önjelölésről! Teltek, múltak a napok, mígnem Schmitt Pál február tizedike körül, tehát durván egy hónap múlva ismét felhívott. Akkor már azért, hogy ne a sajtóból tudjam meg, nem rám és nem is Nébaldra vagy Mizsérre, hanem Molnár Zoltánra esett a választás.

- Tartja magát az a vélemény, hogy a fizetésben nem tudtak megállapodni, túl sokat kértek.

- Első beszélgetésünk alkalmával Schmitt Pál elmondta, nincs lehetősége ajánlatot tenni, a poszt betöltésével ugyanis konkrét, megállapított fizetés jár. Amit elfogadhatónak tartottam. De hát konkrétumokig ez ügyben sem jutottunk el.

- Azaz egyszerűen elsikkadt a dolog. Ön szerint miért?

- Schmitt Pálnak elmondtam a véleményem, egyébként nem szeretném kommentálni a dolgot. Csak annyit mondanék, akik hosszú ideje pozícióban vannak, azok félnek attól, hogy mások is bekerülhetnek a sportvezetésbe. Olyanok, akik népszerűek, akiknek van határozott elképzelésük, és azt végre is akarják hajtani.

A tisztánlátás végett megkerestük Schmitt Pált is, aki a következőképpen indokolta Molnár Zoltán jelölését (akinek kinevezésről az elnök javaslatára március 10-én a MOB közgyűlése dönthet):

- Valóban nagyon szívesen láttam volna egy olimpiai bajnok társamat a MOB igazgatói székében - kezdte a MOB elnöke. - Olyan gondolatom is volt, hogy az illető később esetleg az elnöki pozícióban utódom is lehetne. Nébald György, Mizsér Attila és Gyulay Zsolt képességeit, emberi tulajdonságait nagyra tartom, ezért is vettem fel velük a kapcsolatot. Ám időközben be kellett látnom, hogy az új sporttörvény rengeteg terhet ró ránk, amelyeknek az idő szorításában egy tapasztalt, államigazgatási gyakorlattal rendelkező szakember segítségével könnyebben eleget tudunk tenni. Ezért javasoltam végül Molnár Zoltánt az igazgatói posztra.

- Az olimpiai bajnokok szavaiból mintha azt vettük volna ki, nem is az bántja őket, hogy nem rájuk esett a választás, hanem az, hogy igazából nem is tárgyaltak velük
.
- Az, hogy nem tárgyaltam velük folyamatosan, nem jelenti azt, hogy ne tájékozódtam volna felőlük. Mindhármójukat alkalmasnak is találnám, csak, mint említettem, az új sporttörvény miatt egy rutinosabb szakember jobban el tudja látni a feladatot.

- Egyes híresztelések szerint Deutsch Tamás sportminiszter kérésére, a vele folytatott konzultáció eredményeként tett le eredeti tervéről. Valóban így történt?

- Ennek semmi igazságtartalma sincs. A MOB független szervezet, a miniszter urat csupán tájékoztattam döntésemről. Ezt annál is inkább meg kellett tennem, hogy Molnár Zoltánnak jelenleg még ő a munkáltatója.

(Népszava), 2001.02.22.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004