FONTOS


 








Párizs hárommilliárd dollárból rendezne olimpiát

A francia főváros hárommilliárd dolláros költségvetéssel készül a 2008-as olimpia esetleges megrendezésére. A szervezők csekély nyereséggel számolnak, terveik szerint a Sydneyben értékesített jegyeknél egymillióval többet adnának el.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Párizsban tartózkodó szemlebizottsága Henri Alexandre-tól, a pályázatot készítő testület pénzügyi igazgatójától kapott részletes beszámolót a francia kormány által garantált, csekély nyereséggel számoló költségvetés részleteiről. Ami a kiadásokat illeti, két tételt emelt ki az igazgató: komoly összeget kell áldozni a francia főváros nagyon szennyezett levegőjének megtisztítására (20 millió dollár) és a médiaközpontnak kiszemelt észak-párizsi, jelenleg ipari raktárnak használt terület átépítésére (134 millió dollár).

Alexandre vázolta a bevételi oldalra vonatkozó elképzeléseket is: e szerint a költségek 42 százalékát a televíziós jogdíjakból biztosítanák, harmadát fedeznék a szponzori bevételek, negyedét pedig a jegyeladások. A szemlebizottság örvendetesnek tartotta, hogy a pályázat a Sydneyben értékesített jegyeknél egymillióval több eladást tervez, viszont a belépőjegyek átlagosan csak húsz dollárba kerülnének.

A NOB-küldöttség az elmúlt két napban már végignézte az olimpiai versenyhelyszíneket, és a legfontosabb kérdéseket (közlekedés, biztonság, médiaügyek, paralimpia) tisztázta a pályázatot készítő bizottsággal. Döntés július 13-án Moszkvában, az öt jelölt: Peking, Toronto, Oszaka, Isztambul és Párizs.

[origo], 2001.03.28.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004