FONTOS


 








Befejezte munkáját az olimpiai szemlebizottság

Párizsi látogatása végeztével befejezte munkáját a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottsága. A kínai külügyminisztérium a hidegháború újabb fejezetének tekinti az amerikaiak döntését, miszerint nem támogatják Peking pályázatát a 2008-as játékok megrendezésére. Athén, a következő olimpia házigazdája több létesítménnyel is késésben van.


A pályázatot népszerűsítő akció
keretében katonák és diákok ezrei
mászták meg a kínai nagy falat
Az utolsó napon már csak kevés kérdést kellett tisztázni a francia fővárosban, amelyek közül a legfontosabb a biztonsági tervek ismertetése volt. Philipp Massoni, Párizs rendőrprefektusa elmondta, hogy húszezren ügyelnek majd a biztonságra, elsősorban a versenyhelyszínek, a repülőterek és a pályaudvarok rendjére koncentrálva. Ezenkívül 8200 hivatásos és 8000 önkéntes rendfenntartó részvételét is tervezik a franciák, akik szerint az öt jelentkező város közül egyértelműen Párizs tekinthető a legbiztonságosabbnak.

A szemlebizottságnak május 13-ig kell elkészítenie jelentését a tapasztaltakról, a NOB-tagok július
13-án Moszkvában döntik el, ki rendezi a 2008-as ötkarikás játékokat.

A kínai külügyminisztérium a hidegháború újabb fejezetének tekinti az amerikai képviselőház illetékes bizottságának szerdai szavazását, mellyel a honatyák úgy döntöttek, hogy nem támogatják Kína igényét a 2008-as olimpiai játékok megrendezésére.

"Az amerikaiak egy részénél még nem ért véget a hidegháború, és minden megnyilvánulásukat a politika vezérli. Még olyan egyértelmű sporttémában is, mint amilyen egy olimpia megrendezésének kérdése" - mondta Szun Jü-hszi minisztériumi szóvivő, aki egyben kifejezte a kínai vezetők azon reményét, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai nem tűrnek beleszólást saját ügyeikbe.

A nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottság ülésén 27-en voksoltak amellett, hogy az Egyesült Államok ne támogassa Pekinget. Mindössze nyolcan voltak azon a véleményen, hogy az ország politikai berendezkedése alapján nem lehet hátrányos megkülönböztetést alkalmazni a pályázó városok között. "A szavazás egyértelműen bizonyította, hogy az amerikai képviselők meg akarják védeni az olimpia eszméjét, és egységesen szembeszállnak Pekingnek az emberi jogokat sárba tipró politikájával" - mondta Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának magyar származású, rangidős demokrata tagja.

Az amerikai képviselők már a 2000-es olimpia helyszínének kijelölése előtt is úgy foglaltak állást, hogy nem támogatják Peking akkori pályázatát. A NOB voksolásán, 1993-ban végül Sydney csak két szavazattal kapott többet, mint a kínai főváros.

A görög kormány bejelentése szerint még ezen a héten kiírják azt a két pályázatot, amely a 2004-es olimpia teniszstadionjának, illetve a cselgáncsnak és a birkózásnak otthont adó sportcsarnoknak a felépítésére vonatkozik. Athén több létesítményt illetően késésben van: csak februárban írták ki a súlyemelés, valamint az asztalitenisz és a ritmikus gimnasztika csarnokának tervezési tenderét (mindkettő határideje április elején jár le). A teniszstadionnak és küzdősportok otthonának építése már biztos, hogy csak az év második felében kezdődhet meg.

A NOB koordinációs bizottsága többször nehezményezte az athéniaknál az egyes versenyhelyszínekkel kapcsolatos késéseket, nem is annyira az ötkarikás játékok, mint inkább az előolimpiai versenyek szempontjából. A még csak pályáztatás alatt vagy előtt álló létesítmények ugyanis legkorábban 2003 negyedik negyedében lesznek készen, így nem próbálhatók ki - mint megszokott - az olimpiát pontosan egy évvel megelőző versenyeken.

[origo], 2001.03.29.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004