FONTOS


 








Négy amerikai város versenyben a 2012-es olimpiáért

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) felére csökkentette a 2012-es nyári játékok megrendezésére pályázó amerikai városok számát: Cincinnatit, Dallast, Los Angelest és Tampát kigolyózta, New York, San Francisco, Houston és Washington viszont továbbra is versenyben maradt. A végső döntést - hogy melyik város pályázik az USA részéről - jövő ilyenkor hozzák meg.

Szakértők szerint kevés az esélye az Egyesült Államoknak arra, hogy 2012-ben ismét olimpiai rendezést kapjon - 1980 óta már négy amerikai város volt ötlarikás játékok házigazdája: Lake Placid (1980, téli), Los Angeles (1984, nyári), Atlanta (1986, nyári), Salt Lake City (2002, téli). A Salt Lake City-i olimpia odaítélése körüli vesztegetési botrány sem használt az ügynek, bár Sandra Baldwin, az USOC elnöke szerint ez már nem lesz tényező a szavazásnál, az viszont igen, hogy az Egyesült Államok rendezte eddig a legtöbb olimpiát.

Ugyanakkor a szeptember 11-i terrortámadás - főleg érzelmi oldalról - megnövelte az amerikai esélyeket: világszerte azt beszélik, New York megérdemelné a Játékokat. Róma odáig ment, hogy felajánlotta: visszalép New York javára.

Charles Moore, az 1952-es helsinki olimpia gátfutó bajnoka, az USOC egyik illetékese azonban azt mondja: nem emocionális megfontolásból maradt versenyben New York és Washington. "Nagyon meg kell fontolnunk a végső döntést, mert olyan várost szabad csak jelölnünk, amely méltó ellenfele lehet a komoly pályázóknak, így például Rómának, Párizsnak, Berlinnek vagy Torontónak."

Moore még véletlenül sem említette Budapestet...

Ch. Gáll András, SZTÁRSport 2001.10.27.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004