FONTOS


 








12 év után ismét Európába került a Nyári Játékok rendezési joga, Barcelona pályázatát fogadta el a NOB. Bizton állíthatom, ez fantasztikus olimpiának indult és akként is végződött. A mi legnagyobb örömünkre. A 11 arany, 12 ezüst és 7 bronz Helsinki 16 bajnoki győzelme óta a második legsikeresebb olimpiánká tette a katalán játékokat.

eger Az olimpiai program számunkra az uszodában indul. Egerszegi Krisztina (jobbra)- akit egy egész ország 4 éve Egérnek vagy jobb esetben Krisztina királynőnek hív - a rajtkövön. 400 méter női vegyesúszás, óriási csata az utolsó métereken, s Kiss László tanítványa csap elsőként célba. Hm, micsoda izgalmakat éltünk át akkor a tévé előtt, de szerencsére sikerült. A második arany is az usziból került elő, Darnyi Tamás (balra) 400 vegyesen "halászta" ki a medencéből. A 100 méteres női háton kettős győzelemnek örülhettünk: 1. Egerszegi Krisztina, 2. Szabó Tünde.

darnyi A küzdősportok is megvillogtatták magukat Repka Attila, Farkas Péter birkózóink, és Kovács Antal cselgáncsozó személyében immár a hatodik aranyéremnél tartunk. De vissza az uszodába. 200 méteres férfi vegyesúszás, a dobogón két magyar mosolyog és hallgatja a magyar Himnuszt, névszerint Darnyi Tamás és Czene Attila. S Darnyi mosolyog, szinte jobban örül Czene Csibi bronzérmének, mint a saját győzelmének. Szép volt fiúk! Egér még egyszer villan, a 200 női hátúszásban is begyűjtötte a maga aranyát, immár a harmadikat röpke egy hét leforgása alatt. Így már mint négyszeres olimpiai bajnokot köszönthettük hazajövetelekor.

onody S újra egy pici lányon, Ónodi Henriettán (jobbra) a sor a lóugrás szerenkénti döntőjében, s 36 év után ismét magyar tornásznő áll a dobogó tetején. Tizedik bajnokságunkat egy nagy múlttal rendelkező sportág, a vívás szolgáltatja, Szabó Bence kardozónk az egyéni döntőben győz. Végül kajakoslányaink tettek pontot az i-re az 1000 méter döntőjében.

Megismételtük a szöuli 11 győzelmet. A nemzetek közti nem hivatalos rangsorban Magyarország az előkelő 8. helyen végzett, megelőzve több nagymúltu országot.

Az 1992-es olimpia hőse: Egerszegi Krisztina (1974.08.16. Budapest) "Egy ország kedvence, mindenki ismeri, szereti. Mindig mosolyog. Egér a beceneve" -ezek a fő paraméterei . Már egész kiskorában fantasztikus karriert jósoltak neki. S a jóslat bevált: 4szeres olimpiai, kétszeres világ (100 és 200m hát), 6szoros Európa és sokszoros magyar bajnok. Emellett többször megválasztották az Év sportolónőjének (1988-1992 között ötször zsinórban), a világ legjobb női uszója (1991, 1992). S természetesen világ- és Európa-csúcsok fűzödnek nevéhez. 1996 még az övé lehet!


     Te légy a bajnok!
BARCELONA.1992

  Mágikus kosárvarázs

 
MULTIMÉDIA

  Kovács Antal
  Farkas Péter
  Ónodi Henrietta
  Repka Attila
  Szabó Bence
  Barcelona
  Friends for life
  Barcelona (klip)

 
KÉPEK

  Barcelona díj
  Megnyújtják a lángot
  az érem két oldala
  Cobi, stadion
  Záróünnepség

 
LINKEK

  Schmitt Pál, MOB, ISM