FONTOS


 








Gyorsabb a sün a nyúlnál

Macska-egér küzdelemre hasonlít a tiltott szerek elleni harc, amelyben a sportolók többsége rendre egérutat nyer, mindig egy lépéssel előbbre jár az ellenőröknél. Ezért lehetett a tavalyi olimpia legnépszerűbb doppingja az EPO (eritropoietin), amely növeli a vörösvértestek számát, s vele a vér oxigénfelvevő képességét, így általa a sportoló kimagasló teljesítményre lehet képes.

A NOB ugyan azt ígérte, hogy már Sydneyben, az olimpián lesz EPO-teszt, ám nem sikerült megfelelő, biztonságos módszert kidolgozni a kimutatásra, ezért a remélt kontroll elmaradt. A szakemberek most azt tervezik, hogy a jövő évi téli olimpián (2002, Salt Lake City) már biztosan keresik majd az EPO-t is, de Hollósi Ildikó, a Sportkórház doppinglabor-vezetője szerint még három hónappal az ötkarikás játékok előtt sincs nemzetközileg elfogadott, hiteles vizsgálati módszer.

Persze, ha lesz is, a sportelit legjobbjait, meglehet, nem zavarja majd. A hírügynökségi jelentések szerint ugyanis már kapható az újabb csodaszer, a Nesp, amely húszszor erősebb, mint az EPO, és háromszor olyan hosszú ideig fejti ki a hatását. Olasz sajtóértesülések szerint a Nesp a feketepiacon Németországban június óta kapható, megvásárolható már Spanyolországban is, Olaszországban pedig várhatóan egy hónap múlva kerül forgalomba. Wilhelm Schänzer, a kölni egyetem biokémiai tanszékének vezetője elmondta, hogy a Nesp nevű gyógyszert az orvoslásban a vérszegénységben szenvedő betegeknek adják. Ha az orvosi felügyelet szigorú, káros mellékhatásai nem nagyobbak, mint az EPO-nál.

Az olasz szakemberek úgy tartják, hogy a Nesp a sportolók körében roppant népszerűségre tehet szert, főként természetesen azért, mert az ellenőrzések során nem lehet majd kimutatni. Schänzer professzor ugyanakkor éppen az ellenkezőjét állítja: a német szakember szerint az új szer az EPO-nál több aminosavat tartalmaz, az összetétele bonyolultabb, így könnyebben a nyomára lehet jutni.

Hogy a sportolók mennyire az ellenőrzés előtt járnak, jelzi, hogy a La Gazetta dello Sport című olasz lap szerint a kerékpárosok már a májusi Giro d’Italia viadalon használták az új csodaszert. A budapesti doppinglabor vezetője, Hollósi Ildikó ugyanakor még nem is hallott a Nespről (megígérte, hogy utánanéz... ), ami szintén azt jelzi, hogy tartós a gyógyszerezők előnye, alátámasztva a kölni labor egykori legendás vezetőjét, Manfred Donikét, akinek igazsága örök érvényű: "A doppingolt sün már rég a célban van, amikor a kontrollnyúl odaér."

Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2001.11.15.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING