FONTOS


 








A budapesti doppinglaboratórium közép-kelet-európai központ lehet
Az akkreditálás feltételei és előnyei

2001. augusztus 21-e jelentős nap volt a magyar sport történetében. A híradások mind kiemelték, hogy a kormány történetében első alkalommal foglalkozott hivatalos ülésén döntő többségben sportügyekkel: összesen tizenegy sportos kérdés szerepelt a napirenden. Az ülésen történtekről "sportos" helyszínen, a Népstadion küzdőterének szélén tartott sajtótájékoztatón számoltak be. Ekkor hangzott el többek között, hogy a tűz martalékává lett Budapest Sportcsarnok helyén a korábbi elképzeléseket is felülmúló, még pompásabb létesítmény épül; hogy folytatódik a két éve kezdett nagyszabású sportfejlesztési terv, emellett különösen az utánpótlásnevelést kívánják erősíteni és támogatni, hogy a magyar sport a következő olimpiai játékokon is megőrizze helyét a nemzetközi élmezőnyben. Ennek értelmében a kormány 3.6 milliárd forinttal emeli ez évben a sport támogatására szánt eredeti összeget. Régi elképzelés valóra váltása, a Sportkórház doppingellenőrző laboratóriumának nemzetközi akkreditálása érdekében 800 milliót irányoznak elő. Elhangzott még, hogy az egészségügyi miniszterrel egyetértésben a Sportkórház teljes rekonstrukcióját egy ütemben, 2001 és 2004 között végzik el, és a munkálatok már ez év végén megkezdődnek.

Összeállításunkban a sok elképzelés közül eggyel, a nemzetközi akkreditációjú doppinglaboratórium létrehozásával foglalkozunk. Azt vizsgáljuk: milyen feltételek szükségesek a nemzetközi akkreditáció megszerzéséhez, illetve mit jelentene Magyarország számára egy ilyen laboratórium.

Nem csak a sport laboratóriuma lenne

Dr. Kamuti Jenő, a MOB elnökségi tagja, a MOB orvosi bizottságának elnöke, a NOB orvosi bizottságának tagja, a doppingellenes mozgalom egyik élharcosa szinte ugyanazokkal a szavakkal kezdte mondandóját, mint Aján Tamás - ez jelzi, hogy nem újkeletű ötletről van szó.

- Több évtizede próbáljuk elérni az éppen aktuális állami és a sportvezetésnél egy nemzetközileg elismert doppinglaboratórium létrehozását. Ez eddig elsősorban az anyagi feltételek hiánya miatt nem jöhetett létre, mivel a személyi feltételek, a kitűnő szakemberek korábban is megvoltak. Úgy vélem, olimpiai játékok kandidánsaként elengedhetetlenné válik egy ilyen laboratórium megalapítása. Tudomásul kell vennünk, hogy sajnos, a doppingolás azóta sem maradt abba, ezért is hozták létre a WADA-t. Napjainkban is sokan használnak tiltott szereket, ezért továbbra is szükség van a szigorú vizsgálatokra. De nemcsak az ellenőrzésre kell hangsúlyt fektetni, ugyanekkora, vagy talán még nagyobb jelentősége van a felvilágosításnak és a megelőzésnek. Minden potenciális "áldozatot" tájékoztatnunk kell a várható veszélyekről, hogy tudják: mivel járhat a tiltott szerek használata. Szerintem azonban akár lesz olimpia Budapesten a közeljövőben, akár nem, akkor is létre kell hozni a labort, mert nemcsak a sportban, hanem a mindennapi életben is lehetne használni.

- Hogyan és mire?

- Véleményem szerint a labor a drogellenes küzdelemnek is része lehet. Nemcsak a sportolókat lehetne vizsgálni, hanem a drogosokat is ki lehetne szűrni. Mert sajnos az is tény, hogy a mindennapi életet ugyanúgy veszélyezteti a kábítószerezés, mint a sportot a doppingolás. Mindkettő ellen harcolni kell, mégpedig szigorú ellenőrzésekkel. Ehhez pedig a laboratóriumban nagyon komoly vizsgálatokat kell végezni. Ezek mellett üzleti alapokon is működhetne a laboratórium, többek között az élelmezéstudománynak és a gyógyászatnak, gyógyszervizsgálatoknak is bázisa lehetne.

- Ha elkészül a magyar labor, képes lesz ilyen vizsgálatokra?

- A MOB orvosi bizottságának az a célja, hogy ez a labor a XXI. század laboratóriuma legyen. Vagyis képes legyen a még meg nem oldott doppingproblémák kezelésére, mint például a vérdopping és a génvizsgálatok. Már nem elég, hogy olyan legyen, azt "tudja", mint a jelenleg működők. Modern gépparkra és felkészült kollégákra van szükség. Nagyon nagy a felelősségünk, hogy a legjobb ötleteket szedjük össze és a legjobb szakembereket keressük meg. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre a folyamat elején tartunk. Csak az állami támogatás ígérete van meg hozzá.

- És elég lesz a megígért nyolcszáz millió?

- Elégnek kell lennie... De elképzelhető, hogy további beruházásokra lesz szükség. Ám mint mondtam, a befektetés idővel megtérülhet, ha valóban kiszélesítjük, üzleti alapokra helyezzük a tevékenységi kört.

- Említette, hogy a folyamat elején tartunk. Milyen procedúra, milyen feltételek teljesítése szükséges a nemzetközi akkreditálás eléréséhez?

- Tény, nem megy egyik napról a másikra az akkreditálás, többoldalas kiadvány tartalmazza a kritériumokat. A lényeg: a NOB orvosi bizottságához levelet kell írni, hogy szeretnénk megkapni az akkreditációt. Ezt követően egy ideig megfigyelik a labort és bizonyos számú vizsgálatokat el kell benne végezni.

- Elindult már a folyamat?

- Amíg nincs kész a labor, valójában nem lehet elindítani. Egyelőre ott tartunk, hogy megkerestünk két neves laborvezetőt, a kölnit és barcelonait, hogy segítsenek a terv elkészítésében. Várhatóan egy hónapon belül tanácskozhatunk velük.

- Végezetül a talán legfőbb kérdés: hol működne a labor?

- A jelenlegi állás szerint a Sportkórház területén, ahol vagy egy új létesítmény épülne, vagy egy mostani épületrészt alakítanánk át.

Megvalósulhat egy negyedszázados álom

Vad Dezső

- Magyar laboratórium nemzetközi akkreditálása pontosan huszonöt évvel ezelőtt, a dunavarsányi edzőtáborban került napirendre - kezdte beszélgetésünket Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke, a MOB főtitkára, a NOB tagja, aki részt vesz a két éve felállított WADA (Nemzetközi Doppingellenes Iroda) munkájában is. - Csanádi Árpád, a NOB orvosi bizottságának alelnöke akkor mondta el, hogy a stimuláns nyugtatószerek után az egészséget veszélyeztető anabolikus szteroidok is felkerülnek a tiltott doppingszerek listájára, ami gondot jelent majd. A doppingellenes küzdelemben döntő fontosságú lenne, ha az akkoriban létesített magyar laboratórium nemzetközi elismertséget kapna.

- Miért kellett negyedszázadot várni a megvalósításra?

- Egy-egy laboratórium nemzetközi akkreditálásához egyrészt pénzre, másrészt megfelelő felkészültségre, szellemi kapacitásra van szükség. Megfelelő anyagiak sem a MOB-nak, sem az állami sportvezetésnek nem álltak rendelkezésére. A nyolcvanas évek elején az osztrák olimpiai bizottsággal próbálkoztunk szövetkezni, de az sem jött létre. Rendkívüli költségekről van szó, hiszen a múlt héten Tuniszban megrendezett huszonötödik Mediterrán Játékok során felavatott nemzetközi laboratórium hárommillió dollárba került. Az egyébként is drága berendezésekből ugyanis két-két darabra van szükség. A szellemi alkotóerővel viszont szerencsére dicsekedhetünk. Doktor Hollósi Miklósné, a jelenlegi labor vezetője ugyanis nemzetközileg elismert szaktekintély, aki évről évre megfelelő továbbképzéseken vesz részt, és nagyon jó szakembergárdát toborzott maga köré.

- Milyen előnyökkel jár a magyar sport számára egy akkreditált laboratórium?

- Elsősorban azzal, hogy az itt elvégzett vizsgálatok eredményei nemzetközileg is hitelesek. Jogilag sem kifogásolhatók, így a dopping elleni küzdelmünket nagymértékben segítheti, erősítheti. Az évente előirányzott hatszáz-hétszáz vizsgálatot itthon végeztethetjük el, azaz nem kell a külföldnek fizetnünk. További előnye, hogy az örvendetesen növekvő számú hazai hivatalos világversenyek vizsgálati anyagait sem kell külföldre vinnünk, ahol nemcsak a vizsgálat drága, hanem a szállítás sem olcsó. Az új laboratórium a környező országok igényeit is kielégítheti, hiszen Európában Svájctól és Németországtól keletre csak Prágában, és újabban Moszkvában van akkreditált laboratórium - az orosz főváros intézetének felfüggesztését nemrég vonták vissza -, így Budapest Kelet-Közép-Európa doppingellenes küzdelmének központja lehet. A laboratórium a sport mellett a gyógyszer- és élelmiszeripart is szolgálhatja. A különféle készítmények és áruk összetételét vizsgálhatja, ellenőrizheti, az Európai Unió előírásainak megfelelően. Így bár a költség óriásinak látszik, működése hamarosan rentábilis lehet.

- Mikor nyílhat meg a labor?

- A teljes elismertség akár másfél évet is igénybe vehet, de remélem, hogy már márciustól működik az új labor, amivel a magyar sport és az én huszonöt éves álmom válik valóra.

NOB-akkreditálást kapott doppinglaboratóriumok

Athén, Bangkok, Barcelona, Bloemfontein (Dél-afrikai Köztársaság), Gent, Helsinki, Huddinge (Svédország), Köln, Kreischa (Németország), Lausanne, Lisszabon, London, Los Angeles, Madrid, Montreal, Moszkva, Oslo, Párizs, Peking, Penang (Malajzia), Prága, Róma, Szöul, Sydney, Tokió

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.09.19.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING