FONTOS


 








Mit jelentene ez Magyarországnak?
Fókuszban az akkreditálás

2001. augusztus 21-e jelentős nap volt a magyar sport történetében. A híradások mind kiemelték, hogy a kormány történetében első alkalommal foglalkozott hivatalos ülésén döntő többségben sportügyekkel: összesen tizenegy sportos kérdés szerepelt a napirenden. Az ülésen történtekről "sportos" helyszínen, a Népstadion küzdőterének szélén tartott sajtótájékoztatón számoltak be. Ekkor hangzott el többek között, hogy a tűz martalékává lett Budapest Sportcsarnok helyén a korábbi elképzeléseket is felülmúló, még pompásabb létesítmény épül; hogy folytatódik a két éve kezdett nagyszabású sportfejlesztési terv, emellett különösen az utánpótlásnevelést kívánják erősíteni és támogatni, hogy a magyar sport a következő olimpiai játékokon is megőrizze helyét a nemzetközi élmezőnyben. Ennek értelmében a kormány 3.6 milliárd forinttal emeli ez évben a sport támogatására szánt eredeti összeget. Régi elképzelés valóra váltása, a Sportkórház doppingellenőrző laboratóriumának nemzetközi akkreditálása érdekében 800 milliót irányoznak elő. Elhangzott még, hogy az egészségügyi miniszterrel egyetértésben a Sportkórház teljes rekonstrukcióját egy ütemben, 2001 és 2004 között végzik el, és a munkálatok már ez év végén megkezdődnek.

Összeállításunkban a sok elképzelés közül eggyel, a nemzetközi akkreditációjú doppinglaboratórium létrehozásával foglalkozunk. Azt vizsgáljuk: milyen feltételek szükségesek a nemzetközi akkreditáció megszerzéséhez, illetve mit jelentene Magyarország számára egy ilyen laboratórium.

***

Nem csak a sport laboratóriuma lenne

Dr. Kamuti Jenő, a MOB elnökségi tagja, a MOB orvosi bizottságának elnöke, a NOB orvosi bizottságának tagja, a doppingellenes mozgalom egyik élharcosa szinte ugyanazokkal a szavakkal kezdte mondandóját, mint Aján Tamás -- ez jelzi, hogy nem újkeletű ötletről van szó.

-- Több évtizede próbáljuk elérni az éppen aktuális állami és a sportvezetésnél egy nemzetközileg elismert doppinglaboratórium létrehozását. Ez eddig elsősorban az anyagi feltételek hiánya miatt nem jöhetett létre, mivel a személyi feltételek, a kitűnő szakemberek korábban is megvoltak. Úgy vélem, olimpiai játékok kandidánsaként elengedhetetlenné válik egy ilyen laboratórium megalapítása. Tudomásul kell vennünk, hogy sajnos, a doppingolás azóta sem maradt abba, ezért is hozták létre a WADA-t. Napjainkban is sokan használnak tiltott szereket, ezért továbbra is szükség van a szigorú vizsgálatokra. De nemcsak az ellenőrzésre kell hangsúlyt fektetni, ugyanekkora, vagy talán még nagyobb jelentősége van a felvilágosításnak és a megelőzésnek. Minden potenciális "áldozatot" tájékoztatnunk kell a várható veszélyekről, hogy tudják: mivel járhat a tiltott szerek használata. Szerintem azonban akár lesz olimpia Budapesten a közeljövőben, akár nem, akkor is létre kell hozni a labort, mert nemcsak a sportban, hanem a mindennapi életben is lehetne használni.

-- Hogyan és mire?

-- Véleményem szerint a labor a drogellenes küzdelemnek is része lehet. Nemcsak a sportolókat lehetne vizsgálni, hanem a drogosokat is ki lehetne szűrni. Mert sajnos az is tény, hogy a mindennapi életet ugyanúgy veszélyezteti a kábítószerezés, mint a sportot a doppingolás. Mindkettő ellen harcolni kell, mégpedig szigorú ellenőrzésekkel. Ehhez pedig a laboratóriumban nagyon komoly vizsgálatokat kell végezni. Ezek mellett üzleti alapokon is működhetne a laboratórium, többek között az élelmezéstudománynak és a gyógyászatnak, gyógyszervizsgálatoknak is bázisa lehetne.

-- Ha elkészül a magyar labor, képes lesz ilyen vizsgálatokra?

-- A MOB orvosi bizottságának az a célja, hogy ez a labor a XXI. század laboratóriuma legyen. Vagyis képes legyen a még meg nem oldott doppingproblémák kezelésére, mint például a vérdopping és a génvizsgálatok. Már nem elég, hogy olyan legyen, azt "tudja", mint a jelenleg működők. Modern gépparkra és felkészült kollégákra van szükség. Nagyon nagy a felelősségünk, hogy a legjobb ötleteket szedjük össze és a legjobb szakembereket keressük meg. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre a folyamat elején tartunk. Csak az állami támogatás ígérete van meg hozzá.

-- És elég lesz a megígért nyolcszáz millió?

-- Elégnek kell lennie... De elképzelhető, hogy további beruházásokra lesz szükség. Ám mint mondtam, a befektetés idővel megtérülhet, ha valóban kiszélesítjük, üzleti alapokra helyezzük a tevékenységi kört.

-- Említette, hogy a folyamat elején tartunk. Milyen procedúra, milyen feltételek teljesítése szükséges a nemzetközi akkreditálás eléréséhez?

-- Tény, nem megy egyik napról a másikra az akkreditálás, többoldalas kiadvány tartalmazza a kritériumokat. A lényeg: a NOB orvosi bizottságához levelet kell írni, hogy szeretnénk megkapni az akkreditációt. Ezt követően egy ideig megfigyelik a labort és bizonyos számú vizsgálatokat el kell benne végezni.

-- Elindult már a folyamat?

-- Amíg nincs kész a labor, valójában nem lehet elindítani. Egyelőre ott tartunk, hogy megkerestünk két neves laborvezetőt, a kölnit és barcelonait, hogy segítsenek a terv elkészítésében. Várhatóan egy hónapon belül tanácskozhatunk velük.

-- Végezetül a talán legfőbb kérdés: hol működne a labor?

-- A jelenlegi állás szerint a Sportkórház területén, ahol vagy egy új létesítmény épülne, vagy egy mostani épületrészt alakítanánk át.

***

NOB-akkreditálást kapott doppinglaboratóriumok

Athén, Bangkok, Barcelona, Bloemfontein (Dél-afrikai Köztársaság), Gent, Helsinki, Huddinge (Svédország), Köln, Kreischa (Németország), Lausanne, Lisszabon, London, Los Angeles, Madrid, Montreal, Moszkva, Oslo, Párizs, Peking, Penang (Malajzia), Prága, Róma, Szöul, Sydney, Tokió

***

Megvalósulhat egy negyedszázados álom

-- Magyar laboratórium nemzetközi akkreditálása pontosan huszonöt évvel ezelőtt, a dunavarsányi edzőtáborban került napirendre -- kezdte beszélgetésünket Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke, a MOB főtitkára, a NOB tagja, aki részt vesz a két éve felállított WADA (Nemzetközi Doppingellenes Iroda) munkájában is. -- Csanádi Árpád, a NOB orvosi bizottságának alelnöke akkor mondta el, hogy a stimuláns nyugtatószerek után az egészséget veszélyeztető anabolikus szteroidok is felkerülnek a tiltott doppingszerek listájára, ami gondot jelent majd. A doppingellenes küzdelemben döntő fontosságú lenne, ha az akkoriban létesített magyar laboratórium nemzetközi elismertséget kapna.

-- Miért kellett negyedszázadot várni a megvalósításra?

-- Egy-egy laboratórium nemzetközi akkreditálásához egyrészt pénzre, másrészt megfelelő felkészültségre, szellemi kapacitásra van szükség. Megfelelő anyagiak sem a MOB-nak, sem az állami sportvezetésnek nem álltak rendelkezésére. A nyolcvanas évek elején az osztrák olimpiai bizottsággal próbálkoztunk szövetkezni, de az sem jött létre. Rendkívüli költségekről van szó, hiszen a múlt héten Tuniszban megrendezett huszonötödik Mediterrán Játékok során felavatott nemzetközi laboratórium hárommillió dollárba került. Az egyébként is drága berendezésekből ugyanis két-két darabra van szükség. A szellemi alkotóerővel viszont szerencsére dicsekedhetünk. Doktor Hollósi Miklósné, a jelenlegi labor vezetője ugyanis nemzetközileg elismert szaktekintély, aki évről évre megfelelő továbbképzéseken vesz részt, és nagyon jó szakembergárdát toborzott maga köré.

-- Milyen előnyökkel jár a magyar sport számára egy akkreditált laboratórium?

-- Elsősorban azzal, hogy az itt elvégzett vizsgálatok eredményei nemzetközileg is hitelesek. Jogilag sem kifogásolhatók, így a dopping elleni küzdelmünket nagymértékben segítheti, erősítheti. Az évente előirányzott hatszáz-hétszáz vizsgálatot itthon végeztethetjük el, azaz nem kell a külföldnek fizetnünk. További előnye, hogy az örvendetesen növekvő számú hazai hivatalos világversenyek vizsgálati anyagait sem kell külföldre vinnünk, ahol nemcsak a vizsgálat drága, hanem a szállítás sem olcsó. Az új laboratórium a környező országok igényeit is kielégítheti, hiszen Európában Svájctól és Németországtól keletre csak Prágában, és újabban Moszkvában van akkreditált laboratórium -- az orosz főváros intézetének felfüggesztését nemrég vonták vissza --, így Budapest Kelet-Közép-Európa doppingellenes küzdelmének központja lehet. A laboratórium a sport mellett a gyógyszer- és élelmiszeripart is szolgálhatja. A különféle készítmények és áruk összetételét vizsgálhatja, ellenőrizheti, az Európai Unió előírásainak megfelelően. Így bár a költség óriásinak látszik, működése hamarosan rentábilis lehet.

-- Mikor nyílhat meg a labor?

-- A teljes elismertség akár másfél évet is igénybe vehet, de remélem, hogy már márciustól működik az új labor, amivel a magyar sport és az én huszonöt éves álmom válik valóra.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.09.21.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING