FONTOS


 








Dopping. San Franciscóban új szakaszába fordult a THG-per
Négyen már vádlottak

----------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.02.14
----------------------------------------------------------------------

Az Egyesült Államokban előszeretettel dobálóznak a túlzó jelzőkkel, ezúttal azonban nem estek túlzásba az amerikaiak, amikor a valaha volt talán legnagyobbnak titulálták azt a doppingpert, amelynek keretében megtörténtek az első vádemelések.


Dwain Chambers (jobbra) volt az elsô atléta, aki lebukott a THG nevű doppingszerrel
Egy San Franciscó-i bíróságon egyelőre négy személy ellen emeltek vádat szteroidok osztogatása, illetve azokkal való kereskedelem, valamint pénzmosás miatt. A mostani bejelentés értelmében Victor Conténak, a szereket előállító Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO) alapító elnökének, helyettesének, Fames J. Valentének, Greg F. Anderson baseball- és Remi Korchemny atlétaedzőnek kell felelnie a tetteiért.

A középpontban természetesen a többek között napjaink divatos doppingszerét, a tetrahydrogesztrinont (THG) előállító BALCO áll. Contét, illetve a cégét másfél éven keresztül tartották megfigyelés alatt. Beépített ügynökök még az elektronikus leveleit is ellenőrizték, így nem volt nehéz rájönni, a tulajdonos szisztematikus doppingolásra buzdította néhány vevőjét, és el is látta őket a szükséges szerekkel. A fent említett vádlottak 2001 decembere és 2003 szeptembere között legkevesebb 22 alkalommal üzleteltek a tiltott szerekkel, hat esetben például azonnal a sportolók kapták meg az anyagot. Az érintettek ráadásul nem is a saját nevük alatt ténykedtek, hamis e-mail-címeket használtak, illetve a szerek hatóanyagára utaló fedőnevekkel látták el a gyógyszereket tartalmazó dobozokat.

A John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter által közzétett 42 pontos vádiratban az is szerepel, hogy az anabolikus szteroidokat, növekedési hormonokat, a vér összetételét befolyásoló szert (EPO) és egyéb tiltott anyagokat baseballozóknak, amerikai futballistáknak és atlétáknak adták tovább, de sportoló egyelőre nem szerepel a vádlottak padján. "Az illegális szerek használata nem csupán a sportolók tisztességét kérdőjelezi meg, hanem az általuk űzött sportok tisztaságát is. A szteroidok a sport, a sportolók, illetve az őket példaképül választó fiatalok számára is károsak" – fogalmazott Ashcroft.

S hogy kik az érintett sportolók? THG-használat miatt olyan atlétákat, mint Regina Jacobs, Kevin Toth, John McEwen és Dwain Chambers már eltiltottak, a párizsi vb-n a két sprintszámban taroló Kelli White is lebukott, a kihallgatáson Marion Jonesnak és Tim Montgomerynek is meg kellett jelennie. Persze ez nem azt jelenti, hogy más sportágak kimaradnának, elég csak arra utalni, hogy az Oakland Raiders NFL-csapatának négy játékosát is eltiltották, a baseballsztár Barry Bondsnak pedig az egyik vádlott, Greg F. Anderson az edzője.
DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING