FONTOS


 








Fokozott harc az EPO ellen

A WADA fokozott harcot hirdet az EPO ellen - mondta a legutóbbi lausanne-i ülés után Aján Tamás, a doppingellenes ügynökség magyar tagja, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke.

A tanácskozásra Harry Syvasalminak, a WADA finn főtitkárának kezdeményezésére került sor öt sportág - az atlétika, a kerékpár, valamint a sí, a biatlon és a korcsolya - képviselőinek részvételével.

- A téli sportágakat két okból is fokozottan érinti az intézkedés. Egyrészt a közelmúltban, a finnországi északisí-világbajnokságon előfordult doppingesetek miatt, másrészt a közelgő Salt Lake City-i olimpia okán. A jövőben a korábbinál több, rajtaütésszerű ellenőrzésre számíthatnak az adott sportágak képviselői. A tesztek vizelet- és vérvizsgálatot tartalmaznak - fogalmazott Aján.

Az ellenőrzéseket - a nemzetközi szövetségek illetékesei mellett - a WADA szakemberei is elvégezhetik, ráadásul akár ugyanazon a napon. A doppingellenes ügynökségnek nem kell egyeztetnie. Mivel a nemzetközi sportszervezetek korábban megállapodtak a WADA-val, egyetlen ország sem számíthat előzetes értesítésre.

Sporthírek 2001.04.17.

Hét pozitív eset három hónap alatt

Az Egyesült Államokban az első negyedévben öt amerikai és két külföldi sportoló akadt fenn az ellenőrzéseken - jelentette be az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA). Az érintettek nevét és sportágát nem hozták nyilvánosságra. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága két éve hozta létre saját doppingellenes szervezetét, mivel sok kritika érte, hogy nem harcol a tiltott teljesítményfokozók ellen.

A USADA az év első három hónapjában 1112 vizsgálatot tartott 30 sportágban. Négyszer stimuláló szer, egyszer pedig szteroid nyomaira bukkantak. Nyolc esetben a versenyző igazolni tudta, hogy orvosi utasításra szed asztma elleni készítményt.

Sporthírek 2001.04.19.

DOPPING

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  DOPPING