FONTOS


 








19 új létesítményt építenek, tizenhármat felújítanak
NOB-dicséret Pekingnek

----------------------------------------------------------------------
forrás: Népszabadság 2001.04.30
----------------------------------------------------------------------

Pozitív képet alkotott magának a pekingi előkészületekről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs testülete, amely három napot töltött a 2008-as nyári olimpiának otthont adó kínai fővárosban.

„Lenyűgöző az előrelépés, ami ilyen rövid idő alatt történt" - jelentette ki Heinz Verbrüggen, a testület vezetője, aki szerint megnyugtató, hogy az építkezések már el is kezdődtek, a szálláskérdés megoldására pedig megfelelő tervek készültek. A szervezőbizottság (BOCOG) többek között arról számolt be, hogy a NOB takarékosságra törekvésének értelmében nem kerül sor két tízezer néző befogadására alkalmas csarnok létrehozására. Ezekben az eredeti elképzelések szerint röplabdameccsekre, illetve cselgáncs- és tekvondoversenyekre került volna sor. A BOCOG így is tizenkilenc (!) új létesítmény munkálatait felügyeli majd, további tizenhárom ugyanis már áll, így azokat csak felújítani kell. A költségvetés 23 milliárd dolláros, ebben az összegben azonban már a város korszerűsítését is szolgáló infrastrukturális fejlesztések tételei is szerepelnek.

Verbrüggen látogatása során egyértelműen cáfolta azt a híresztelést, miszerint Jacques Rogge, a NOB elnöke kilátásba helyezte volna a játékok rendezési jogának elvételét, ha nem történik előrelépés az emberi jogok tiszteletben tartása terén.

PEKING.2008

  Schmitt Pál, MOB, ISM

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  PEKING.2008