FONTOS


 








Stréhli Ildikó egyelőre pihen
Elégedett a magyar bobos

Az első magyar női bobcsapat kapitánya egy hónapos pihenőre érkezett haza. A téli olimpia előtt kevesen hallottak a Magyarország-1 bobválogatottról. Nem csoda. Hiszen hosszú hónapok óta csapatunk fele itthon, másik fele a tengerentúlon edzett. Az ötlet a rákbeteg Stréhli Ildikótól származott. Neki kétszer már sikerült leküzdenie a halálos kórt, s mint mondja, harmadszor is sikerülni fog. Salt Lake Cityben valóra váltotta régóta dédelgetett álmát: hazánkat képviselte az olimpián.

Példa nélküli tenni akarással és elszántsággal küzdött kettes bobunk azért, hogy teljesülhessen az álom. Ildikó műtéteken, kemoterápián, sugárkezeléseken van túl, ám egyáltalán nem biztos, hogy a halálos kórt végleg leküzdötte. Egy hónapra jött haza, utána Amerikában féléves kontrollvizsgálat várja. Stréhli Ildikót szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Csolnokon értük utol, ahol családja körében piheni ki az olimpia fáradalmait.


Stréhli (jobbról) a Női sportért-díjat veheti át

- Szellemileg és fizikailag is fáradt vagyok, ám ennek ellenére nem hagyom ki a napi kocogást - mondja. - Hiányzik a mozgás, erősnek érzem magam. Az olimpiai 13. hellyel elégedettek vagyunk, bejutottunk a világ 15 legjobb csapata közé, s megelőztük a vb-negyedik helyezett egységet is. Azonban a csapat és a segítők nélkül ez nem sikerülhetett volna, nagyon köszönöm nekik a támogatást. Salt Lake City után a jövő felé nézünk, hiszen tudjuk, van még mit fejlődni. Szponzorokat keresünk, hiszen anélkül ugyanolyan nehéz lesz a felkészülés a következő világversenyekre, mint az olimpiára volt. Szeretnénk magyar támogatókat szerezni, hiszen mégiscsak Magyarországot képviseltük az olimpián.

Az olimpikon a héten veheti át a Női sportért vándordíjat. Stréhli Ildikó büszke, hogy képviselhette hazáját az olimpián. Mint mondja: az európai és amerikai világversenyeken is a legjobb teljesítményt szeretné nyújtani, ám jelenleg csak a pihenésre koncentrál.

Balaton Balázs, A színes Sport 2002.03.05.

Elmaradt a magyar sporttörténeti esemény
Hiábavaló sportágváltás

Barati Éva ígéretes atlétikai pályafutását adta fel a bobozásért. Kevesen tudják, hogy korábban a magyar női bobpáros tagja volt, amíg eddig tisztázatlan okok miatt a kormányos, Stréhli Ildikó meg nem vált tőle. Ha indulhatott volna Salt Lake Cityben, ő az első magyar női sportoló, aki nyári és téli olimpián képviseli hazánkat.

Barati, a kiváló magyar sprinter két éve, Stréhli Ildikó kérésére utazott Amerikába bobozni, együtt kezdték a felkészülést. Gyorsan jó eredményeket értek el, kvalifikálták magukat a téli olimpiára.

- Összegyűjtöttük az olim-piai induláshoz szükséges pontokat - mondja Barati. - Nagy dolog ez, hiszen szinte edzésre sem volt lehetőségünk, a versenyeken készültünk. Tavaly Stréhli Ildikó, a jó eredmények ellenére, másik tolóembert - a nyíregyházi Kürti Évát - hívott Magyarországról.


Stréhli: az eredmények döntöttek

Tavaly csak két versenyen indult Barati, a többi nyolcon Kürti. De az olimpiai indulás már adott volt.

- Barati atlétikai pályafutását feladta a bobért, noha a Honvéd sprintereként kiemelkedő eredményeket ért el - mondta Gál László, a Bp. Honvéd atlétikai szakosztályának igazgatója. - Az egyesület történetében ő nyerte a legtöbb bajnokságot, magyar bajnok futó volt. Amerikai bobos vőlegénye révén ott volt a játékokon, de csak nézőként.

Berczelly Réka, A színes Sport 2002.03.06.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002