FONTOS


 








Albert herceggel vívnak különversenyt

Az utolsó, Lake Placidben rendezett kvalifikációs versenyen elért szenzációs eredménynek, a két első helynek köszönhető, hogy ismét lesz magyar férfi bobcsapat a téli olimpián. Salt Lake Cityben az együttes különmeccset vív majd Monacóval.

Ha érdekes körülmények között is, de a magyar olimpiai bobcsapat elérte, sőt túlteljesítette a kvalifikációhoz szükséges 60 pontot. Pedig nem jól kezdődött, mert a fiúk november végén a németországi Wintebergben egy kölcsönkapott bobban fejjel lefelé érkeztek célba. A lényeg, hogy leérkeztek, mert a szabályok szerint mindegy, hogyan, de mind a négy versenyzőnek benne kell lennie a bobban.

Decemberben Calgaryban már jobban ment a csapatnak, és kétszer 16 ponttal már félúton járt a kvalifikációhoz. Ám akkor következett Lake Placid, a világ legnehezebb pályája, ahol még soha nem jártak a mieink, és csak egy öreg, 13 éves bobot sikerült kölcsönkapniuk. Mindenki más vadonatúj bobbal indult, és úgy nézett ki, hogy két sikeres részvétel, Lillehammer és Nagano után ezúttal tévén fogja nézni a magyar csapat az olimpiát.

Mégis valami különleges történt: az az együttes, amely még soha nem volt az első három között sem, most két versenyt nyert zsinórban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy esélyes a dobogóra Salt Lake Cityben, az első 15-18 hely a tradicionális "bobországok" között fog eldőlni. Svájcban több mint száz éve űzik ezt a sportot, és a németek, osztrákok, olaszok is évtizedek óta minden versenyen részt vesznek, vadonatúj bobokkal, komoly háttérrel.

A magyar csapatnak két álma van. Az egyik, hogy mint az eddigi két olimpián, legyőzzön néhány országot. A másik pedig a Magyarország-Monaco különmeccs. Eddig mi vezetünk 2:0-ra, ugyanis Lillehammerben és Naganóban is legyőztük Albert herceget és csapatát. Pedig ő adott kölcsöncsavarhúzót a magyar csapatnak 1993-ban, amikor annak még az sem volt. És ezen túlmenően is sokat segített, s barátság alakult ki a két együttes között. Most mindkét csapat igen komolyan veszi ezt a kis maszek versenyt. Már csak azért is, mert a herceg búcsúzik. Elmúlt negyvenéves, és úgy döntött, hogy befejezi a versenyzést.

Egyébként a magyar nők is ott lesznek az olimpián, miután óriási küzdelmet követően bejutottak a 15-ös mezőnybe, amely az idén először indulhat kettes bobban. Mint ismeretes, Stréhli Ildikó rákos túlélő, és az általa vezetett bobon is mindig rajta van a kis rózsaszínű masni, amely a rák elleni harc nemzetközi szimbóluma.

A fiúk néhány napig Cortinában edzettek, innen irány Calgary, majd Salt Lake City. Egy biztos: rajtuk kívül egyetlen csapat sem edzett úgy, hogy egy öreg Suzukit tologatott egy parkolóban, és ért vele Salt Lake Citybe.

Frankl András, Magyar Hírlap 2002.01.29.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002