FONTOS


 
A skót, aki a dobogóra szlalomozott

Az olimpia záró napján a férfiak műlesiklóversenyében Alain Baxter szerezte meg a bronzérmet. Mondjuk úgy, meglepetésre, hiszen a britek nem tartoznak a szakág élmezőnyébe.


Egy örömittas skót: Alain Baxter Nagy-Britannia első alpesi olimpiai érmével
Az eddigi legjobb alpesi olimpiai eredményüket még 1988-ban Calgaryban szállította Martin Bell, aki nyolcadik lett a lesiklásban, míg a Világkupában megszerzett egyetlen brit érem Konrad Bartelski nevéhez fűződik, ő 1981 decemberében az olaszországi Val Gardenában rendezett lesiklóviadalon lett második.

Merőben más persze a britekről általában beszélni, vagy Alain Baxter egyéni életútjába bepillantva értékelni a kiváló eredményt. Az 1973. december 26-án Edinburghben született skót versenyző szülei síiskolát vezettek a Skót-Felföldön, amúgy maguk is válogatott sízők voltak.

A gyermek ennek ellenére jégkorongozni kezdett, mi több, 1996-ban profiszerződést kapott a brit első osztályú skót Perth Panters együttesétől, de mivel nem lett a csapat állandó tagja, a havas hegyoldalakhoz kezdett vonzódni.

A sízéshez a második otthona is kötötte, a szülők ugyanis elváltak, és a mama az 1992-es olimpia egyik színhelyére, a franciaországi Courchevalba ment férjhez, a változatosság kedvéért egy síiskola tulajdonosához. A keresztnevét eredetileg úgy kell ejteni: "alan", de az új családban már a ma is használt, francia ejtése gyökeresedett meg. Hogy egy másik alpesi nagyhatalom is szerepet kapjon az olimpiai bronzérmes történetében, Baxter Ausztriában készül fel a versenyekre, mégpedig osztrák edző, Christian Schwaiger irányításával. A szülőhaza sem fukarkodik fiával, egy skót likőrgyár szponzorálja.

Egy másik Baxter, Noel a 21. helyen végzett az olimpiai szlalomban, ő a bronzérmes féltestvére, a papa második házasságából született, és persze más (sport)életutat járt be a maga 21 esztendeje alatt, de annyi bizonyosan közös bennük, hogy szinte egyidejűleg tanultak meg járni és síelni.

Az újdonsült olimpiai bronzérmes tehát váratlan, de nem véletlen sikert ért el. Az előző idényben a svédországi Világkupa-versenyén a negyedik lett, a szlalom pontversenyében pedig a 11. helyen végzett. Már a második szezonban verekszi be magát rendszeresen a műlesiklás Vk-versenyeinek az élcsoportjába, igaz, még csak dobogó közeli helyezésekig jutott el. A Deer Valley olimpiai pályáján menők egész sora bukott az első futamban, Baxter viszont végigment a nehéz pályán, és olyan időt ért el, hogy azzal nyolcadik lehetett. A másodikban aztán remekelt, és olyan, jelentős időelőnnyel előtte álló klasszisokat is meg tudott verni, mint a norvég Aamodt vagy az osztrák Raich.

Sz.I., Magyar Hírlap 2002.02.26.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002