FONTOS


 








Sztárok futnak a lánggal

EGYESÜLT ÁLLAMOK. Kaliforniában talán a legnagyobb az egy főre jutó pop-, illetve filmcsillagok aránya, nem véletlen, hogy az olimpiai lánggal is csupa ismert arc futott a nyugati parton. Hogy csak néhány nevet említsünk, a jelenleg talán legnagyobb népszerűségnek örvendő fiúcsapat, az N'Sync együttes tagja, Lance Bass épp úgy megtiszteltetésnek vette a felkérést, mint az ifjú hollywoodi színészgeneráció üdvöskéje - Az asszony illatában Al Pacino partnereként szereplő -, Chris O'Donnell , vagy a Julia Roberts brilliáns alakításának köszönhetően világhírűvé vált Erin Brockovich.

Nem indul a vb ezüstérmes

KANADA. Nyaksérülés miatt kénytelen kihagyni a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpiát Pierre-Alexandre Rousseau, a síakrobatika világbajnoki ezüstérmese. A kanadai sportolónak legalább egy hónapig pihennie kell.

Maier nyaralni megy

FLACHAU. Hermann Maier, az osztrákok világklasszis síelője, aki szerdán jelentette be, hogy nem indul a téli olimpián, egy csütörtökön megjelent interjúban azt mondta: a döntést ő maga hozta meg, azt az ésszerűség diadalának tekinti, a téli olimpia idején pedig valahol egy napsütéses helyen nyaral majd, és tavaszig nem kísérletezik többet a havas lejtőkön. A News című hetilapnak adott interjúban részletesen foglalkozott döntése hátterével. Úgy látszott, hogy az augusztus 24-én elszenvedett súlyos motorbalesete után minden rendben van, orvosai úgy vélték: állapota alapján indulhat az olimpián. Karácsony előtt többször síelt, egyszer azonban mindkét lábában súlyos fájdalmat érzett, s ez az érzés újra visszatért, ahányszor csak próbálkozott. A síelés - fogalmazott Maier - nagyon megerőltető volt, nem szerzett neki örömet, így Salt Lake Cityben nem tudta volna azt produkálni, amit vár magától. Ezért ő, és csakis ő egyedül döntötte el, hogy hívei várakozása ellenére mégsem vesz részt a játékokon. Örül a döntésnek, ami, mint mondta, nem jelent csalódást számára, hiszen már van két olimpiai aranyérme. Hangsúlyozta azonban, hogy szó sincs visszavonulásról: bár, csak remélni lehet, hogy lábai teljesen rendbe jönnek, ha rajta múlik, a következő idényben újra felcsatolja majd léceit, mert riválisai korát tekintve még bőven van ideje. Maier most szándékai szerint "elbújik" a nyilvánosság elől, és egy kicsit élvezni akarja az életet, Afrikába vagy "valahova délre" akar utazni. Az interjúban elnézést kért mindazoktól, akik nemcsak mellette álltak, de azt is remélték, hogy az olimpián újra tarolni fog.

Elhalasztott utazás

BUDAPEST. A grenoble-i rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság után a tervek szerint hét végén Calgaryba utazott volna a magyar olimpiai keret, hogy a Salt Lake City-i olimpiára kéthetes ideális edzőtáborozással készüljön fel. Ám, mint Telegdi Attila edző elmondta, szállásfoglalási gondok miatt csak egy héttel később, azaz 26-án utazik a magyar csapat a tengeren túlra, amikor a hosszú pályások - vagyis a péntektől a hamari sprint vb-n induló Egyed Krisztina és Baló Zsolt - is csatlakoznak hozzájuk. Így aztán ezen a hét végén a Városligeti M?jégpályán zajló nemzetközi rövid pályás viadalon mind az öt olimpiai résztvevő - Knoch Balázs, Szántó Kornél, Szabó Krisztián, Nagy Mariann és Lajtos Szandra - jégre lép majd.

Hazánkba látogat a NOB elnöke

BUDAPEST. Jacques Rogge, a NOB új elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság meghívását elfogadva március 16-án, szombaton látogat Budapestre. A NOB-elnök találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, és - ez lesz az első ilyen jelleg? esemény az életében a tavaly július 16-iki megválasztása óta - díszdoktorrá avatják a Semmelweis Egyetemen.

Björndalen is kihagyja a megnyitót

NORVÉGIA. Nem vesz részt a Salt Lake City-i téli olimpia február 8-i megnyitóján Ole Einar Björndalen. Az 1998-as naganói játékokon aranyérmes norvég sílövő terrortámadástól tart, ezért jelentette be, hogy kihagyja a ceremóniát. Egy nappal korábban a világ- és Európa-bajnok német gyorskorcsolyázónő, Anni Friesinger mondta le hasonló okból a nyitó-, illetve záróünnepségen való felvonulást.

E.T. meglátogatja a játékokat

SALT LAKE CITY. Az Olimpiai M?vészeti Fesztivál (január 25-március 17.) keretében bemutatják az idén 20 éves évfordulóját ünneplő Steven Spielberg klasszikust, az E.T. a földönkívüli című filmet. Az eredetileg 1982-ben készült alkotást - amely világszerte március 22-én kerül a mozikba, a Salt Lake City-i Abravanel Hallban viszont február 20-án 18 órától lehet majd megtekinteni - eddig még nem látott részletekkel, új vizuális effektusokkal és digitális hanggal "turbózták föl" az alkotók. A fesztivál szervezőinek egyébként azért pont az E.T.-re esett a választásuk, mert a filmnek, akárcsak az olimpiának, a barátság és a szeretet a legfőbb üzenete.

Emlékérmék az olimpiára

SALT LAKE CITY. Arany és ezüst emlékérmét adnak ki a február 8-án kezdődő téli olimpiára. Az ötdolláros aranyérmék a philadelphiai, míg az egydolláros ezüstök a New York-i pénzverdében készülnek, az előbbiekből 80 000, az utóbbiakból pedig 400 000 darabot bocsájtanak ki.

Zarándy még reménykedik

MAGYARORSZÁG. Elképzelhető, hogy Zarándy András személyében mégis lesz magyar hódeszkás a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i olimpián. A játékokon 35-en indulhatnak és a lesiklás-specialista versenyző jelenleg 37. a ranglistán. Vagyis, ha az előtte lévők közül legalább ketten lemondják a részvételt, vagy megsérülnek, Zarándy is utazhat az Egyesült Államokba. A nevezési határidő egyébként január 28.

Az ENSZ-főtitkára is megjelenik a nyitóünnepségen

SALT LAKE CITY. A sportforum.hu című internetes újság értesülése szerint Kofi Annan ENSZ-főtitkár is jelen lesz a Salt Lake City-i téli olimpia február 8-i megnyitóján. A Béke Nobel-díjas politikus jelenlétével is szeretné kifejezni, hogy az ötkarikás játékokon a terror és a félelem helyett a sporté lesz a főszerep. A főtitkár részvétele újabb feladatot ad a biztonságért felelősök számára, mert az olimpia nyitóeseménye kínálkozó célpont lehet a terroristák számára.

Nabokov ügyét csütörtökön tárgyalják

MÜNCHEN. A müncheni Sportdöntőbíróság (CAS) január 24-én tárgyalja Jevgenyij Nabokov ügyét: a jégkorongos azt szeretné elérni, hogy az orosz válogatottban pályára léphessen a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i olimpián. A nemzetközi szövetség (IIHF) szabályai tiltják, hogy egy játékos felnőtt pályafutása során két ország színeiben is szerepeljen. Nabokov viszont a Szovjetunió felbomlását követően, 19 évesen már játszott a kazah együttesben. Az észak-amerikai profiligában (NHL) érdekelt San Jose Sharks kit?nősége, akit az előző idényben a legjobb újoncnak választottak és szerepelt az All-Star gálán is, másfél éve orosz állampolgár.

Nemzeti Sport 2002.01.18.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002