FONTOS


 








A tízezer mérföldes utazás kezdete a vándor első lépése lett
Stréhli Ildikó álma beteljesült



Stréhli Ildikó a rákbetegségből felépülve olimpiai csapattag lett
Amint azt korábban már megírtuk, a magyar női bobválogatott - Stréhli Ildikó kormányos, és Kürti Éva fékező - kiharcolta az olimpiai szereplés jogát a Világkupa-sorozaton nyújtott teljesítményével, így a Salt Lake City-i téli olimpián Magyarország színeiben is lesz induló az ötkarikás játékokon először bemutatkozó sportág színeiben. Az út azonban hihetetlenül hosszú volt, s nem tavaly ilyenkor kezdődött, hanem sokkal korábban. Stréhli Ildikó ugyanis világ- életében sportolt - atlétizált, ejtőernyőzött, síelt - az azonban eszébe sem jutott, hogy egyszer bobozni fog. Ehhez kellett egy alattomos kór. Ildikót - nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államokban megismerkedett élete párjával - ledöntötte lábáról a gyilkos betegség, a mellrák. 1995 végén a sugárkezelések hatására a haja kihullott, és annyira legyengült, hogy százméternyi séta is komoly erőfeszítésébe került. Élete legnehezebb időszakában határozta el, hogy talpra áll, és ehhez örök szerelmét, a sportot hívja segítségül. Mivel az Egyesült Államokban, egész pontosan Park Cityben telepedtek le férjével, méghozzá a helyi bobpálya közvetlen szomszédságában, kézenfekvő volt a választás: megpróbálkozik a bobversenyzéssel. Számára minden reményt ez jelentett. Nem véletlen, hogy a járm?vének oldalán a "Sled full of hope" felirat olvasható.

A hatalmas utat azonban csak nagyon apró lépésekkel kezdhette meg. 1998-ban már volt olyan egészségi állapotban, hogy versenyeken induljon egy Amerikában élő magyar síoktatólánnyal. 1999-ben dőlt el, hogy idén már olimpiai sportág lesz a női bob. Azt követően Barati Évával, a legjobb magyar sprinternővel a háta mögött próbálkozott, hogy aztán megtalálja a súlylökésben, és diszkoszvetésben országos bajnok Kürti Évát. Hihetetlen anyagi áldozatokat hozott a csapat a felkészülés, a versenyzés érdekében. Mert ez az a sport, amelyben egyedül nem megy. Kellett hozzá a férje beleegyezése, és anyagi áldozatvállalása, valamint a két Éva akaratereje, támogatása. És még az a sok apró segítség, amit az amerikai bobválogatottól, pályamunkásoktól, a munkahelyi főnökeitől, és rengeteg hétköznapi embertől kapott. De mindenekfölött a hit, amellyel Stréhli Ildikó valóban képes volt az előtte tornyosuló akadályhegyeket elhordani. Szilárdan hitt abban, hogy képes annyira megerősödni, hogy felvegye a küzdelmet a világ legjobbjaival szemben, a kétségkívül meglévő technikai hátrányok ellenére. Mert amíg a nagy esélyes Sandra Prokoffnak egy futókat (korcsolyákat) gyártó német cég egyénre szabottan tervezett fémötvözetet, addig a magyar lány az amerikaiktól levetett kacatokkal kellett versenyezzen. Olyan futókkal, amelyek elég gyorsan rozsdásodtak - de legalább voltak.

Azóta már van négy futója, és egy saját bobja, ehhez azonban minden anyagi áldozatot vállalnia kellett. Azt mondja, megérte. És reméli, hogy az olimpián jól szerepelnek majd. Ha a 15 indulóból a legjobb tíz közé tudnának kerülni, az maga lenne a csoda.

Persze abban biztosak lehetünk, hogy akárhányadik helyen is végez majd a február 19-én, helyi idő szerint fél ötkor kezdődő viadalon a magyar kettős, Stréhli Ildikó és Kürti Éva a legtöbbet, a legjobbat adta ki magából.

MB, Nemzeti Sport 2002.01.23.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002