FONTOS


 








Bob. A férfiak már harmadik alkalommal indulhatnak az olimpián
A legjobb húszba kerülés a cél


A magyar téli sportok, talán túlzás nélkül állítható, hogy legmostohább körülményei között készülő versenyzői a férfi bobosok, akik úgy kezdték meg az olimpiai felkészülésüket, hogy 1998-ban, a naganói téli olimpia után a MOB vezetői kijelentették, hogy magyar bobsportnak nincs jövője idehaza. Indoklásul annyit mondtak, hogy a bobosoknak nincs saját független szövetségük (a korcsolyázók alszövetségeként funkcionálnak), nincs saját nemzeti bajnokságuk, és egyetlen bobpálya sincs Magyarországon. Ezekkel a megállapításokkal nehéz vitatkozni, hiszen tények. Ezek a tételek azonban a világ számos országában megállják a helyüket, mégis létezik, mi több virágzik a sportág. Jamaicát talán említenünk sem kell, de ott van még a Virgin-szigetek vagy Tajvan példája. Ennek ellenére, vagy ezekkel a súlyosbító körülményekkel együtt is a négyes a 24. helyen ért célba Japánban, ami négyhelynyi előrelépést jelentett a lillehammeri kettes szerepléséhez képest. Márpedig 1994-ben egyedül a műkorcsolyázó Czakó Krisztina végzett előkelőbb helyen a Frankl Nichols, Gyulai Miklós párnál.

A négyes szerencséjére azonban időközben feltűnt a színen Stréhli Ildikó, akinek az erőfeszítéseit látva a MOB vezetői megváltoztatták korábbi döntésüket, és azt mondták, hogy az elért eredmények ismeretében a hazai olimpiai bizotság elnöke, főtitkára és csapatvezetője dönt arról, nevezi-e a kvalifikációt szerzett egységeket, vagy sem. Időközben a renitens Frankl is változtatott hozzáállásán, Schmitt Pál, Aján Tamás és Molnár Zoltán pedig úgy határozott, hogy a férfiak is utazhatnak, hiszen ebben a szezonban a szükséges 60 pont helyett 82-t szereztek, mi több az Amerika-kupa 2001-es kiírásában két futamgyőzelemmel megszerezték az összetett elsőséget is a magyarok. Történelmi tett volt, annyi szent, hiszen magyar bobcsapat ezelőtt soha, semmilyen versenyt nem nyert még. És a Lake Placid-i diadalnak az értékét még az sem csökkenti, hogy nem a világ legjobbjai ellen érték el a mieink. Pedig a szezon egy csúnya bukással kezdődött, a winterbergi jégcsatornában a mieink hátáról ugyancsak leégett a bőr. Utána azonban már az amerikai versenyek következtek, előbb egy tisztes helytállás Calgaryban, majd a szenzációs győzelmek Lake Placidben. Pedig a csapat kétségkívül legerősebb embere, a 115 kilós Zsombor Zsolt nem ülhetett bele a kölcsönbobba. Ugyanis a 630 kilós maximális súlyhatáron jócskán túlestek volna, így az addigi tartalék, Gyulai Márton került a csapatba a régi motorosok, Pallai Péter és Pintér Bertalan mellé. Mert azt tudni kell, hogy saját bobja nincs a mieinknek, és mikor milyen sporteszközt tudnak bérelni, attól is függ a helyezésük.

Még szerencse, hogy a Szerencsejáték Rt. a bobosok segítségére sietett, és állta a fiúk egyhetes edzőtáborozását Calgaryban. Azonban amíg a többi csapat az edzések során a formáját élesíti, a pilóta az egyre jobb, ideálisabb ívet keresi a jégcsatornában, addig sokszor Frankl Nicholas még csak barátkozik a járgánnyal. Ennek ellenére bizakodnak. Egyfelől bíznak az eddig elvégzett munkában - a sok hétvégi autótolásban például - és abban, hogy már tudják, melyik bob lesz az övék az olimpián. A kanadai Pierre Luederstól bérelnek egy jó minőségű járművet. Abban már ültek, tudják, mire számíthatnak. A gond csupán az, hogy a kanadai Cortina d'Ampezzóban hatalmasat bukott, és csúnyán összetörte a sajátját. Ezek után kérdéses, megkapják-e a mieink a tartalékot.

Bármi lesz is az olimpián, a magyar bobsport komolyabb szerepet kíván betölteni a hazai sportéletben. Gyulai Márton, a legifjabb versenyző már tanulja a vezetés fortélyait, önálló szövetség alapításán töri a fejét, és nagyra törő terveit bátyja, a jelenleg szövetségi kapitányként tevékenykedő Miklós is pártolja. Nem elképzelhetetlen, hogy a testvérpár a jövőben párosban indul majd. És lehet, hogy egyszer lesz saját bobjuk, pályájuk, bajnokságuk is. Vagy ez már az álmok kategóriájába tartozik. Lehet, ám a női és férficsapat eddigi erőfeszítéseit látva egyet kell értenünk Stréhli Ildikó szavaival.

Ahol akarat van, ott út is van.

MB, Nemzeti Sport 2002.01.27.

Cikkek:
- Nincs még végleges csapat
- Tolók, sportolók
- Autót tol a Népstadionban a téli olimpiára készülő magyar bobcsapat

Frankl Nicholas
Született: London,1971.7.26.
Állampolgársága: brit-magyar
Lakóhely: West Hollywood (Egyesült Államok)
Magasság/testsúly: 183 cm/ 84 kg
Versenyszáma: négyes bob (kormányos)
Edző: Nick Phipps, Gyulai Miklós
Egyesület: Paprika Bob Club
Legjobb eredményei: olimpiai 28. (1994, Lillehammer, kettes bob), olimpiai 24. (1998, Nagano, négyes bob), vb-20. (1996, Calgary), Amerika-kupa 1. (2001)

Gyulai Márton
Született: Bp, 1979.12.12.
Állampolgársága: magyar
Lakóhely: Budapest
Magasság/testsúly: 187 cm/ 85 kg
Edző: Nick Phipps, Gyulai Miklós
Egyesület: Paprika Bob Club
Versenyszáma: négyes bob (toló)
Legjobb eredményei: Amerika-kupa 1. (2001)

Pallai Péter
Született: London,1963.1.20.
Állampolgársága: brit-magyar
Lakóhely: London (Nagy-Britannia)
Magasság/testsúly: 179 cm/ 90 kg
Edző: Nick Phipps, Gyulai Miklós
Egyesület: Paprika Bob Club
Versenyszáma: négyes bob (toló)
Legjobb eredményei: olimpiai 24. (Nagano, négyes bob), vb-20. (1996, Calgary), Amerika-kupa 1. (2001)

Pintér Bertalan
Született: Bp, 1973.03.23.
Állampolgársága: magyar
Lakóhely: Budapest
Magasság/testsúly: 185 cm/ 86 kg
Edző: Nick Phipps, Gyulai Miklós
Egyesület: Paprika Bob Club
Versenyszáma: négyes bob (toló)
Legjobb eredményei: olimpiai 24. (Nagano, négyes bob), vb-20. (1996, Calgary), Amerika-kupa 1. (2001)

Zsombor Zsolt
Született: Bp, 1971.01.04.
Állampolgársága: magyar
Lakóhely: Fót
Magasság/testsúly: 193 cm/ 115 kg
Edző: Nick Phipps, Gyulai Miklós
Egyesület: Paprika Bob Club
Versenyszáma: négyes bob (fékező)
Legjobb eredményei: olimpia: 24. (Nagano, négyes bob), vb-20. (1996, Calgary), Amerika-kupa 1. (2001)
SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002