FONTOS


 








Gondot jelent a sportfelszerelések beszerzése
Ál-doppingellenőrök

Aján Tamás, a MOB főtitkára és Molnár Zoltán ügyvezető igazgató hétfőn délelőtt a Népstadion Iharos-termében időszerű kérdésekről tájékoztatta a szakszövetségek vezető képviselőit.

Elsőként figyelmeztetés hangzott el: néhány szélhámosnak nevezhető személy nemzetközi ellenőrnek bemutatkozva doppingellenőrzésre kötelezett jó néhány sportembert az utóbbi hetekben, kihasználva, hogy a WADA, a Nemzetközi Doppingellenőrző Iroda és több nemzetközi sportszövetség ellenőrei valóban világszerte és így hazánkban is serényen, jogszerűen tevékenykednek. A doppingellenőrzés jogszerű hivatalos lefolytatásáról rövidesen írásos tájékoztató készül, de addig is a váratlan ellenőrzések során Bakanek György, az ISM szakértője tanácsokkal rendelkezésre áll.

Több más, fontos információ is elhangzott, amit bizonyára a távolmaradt atlétáknak és kerékpárosoknak sem ártott volna hallani. Részletesen ismertették a MOB elnökségének határozatát a 650 milliós állami támogatás felosztásáról. A rendelkezéseknek megfelelően kizárólag az olimpiai felkészüléshez kapcsolódó feladatok ellátására irányoztak elő különböző összegeket. Orbán Sándor, a Népstadion és Intézményeinek főigazgatója a központi edzőtáborok és létesítmények használatának rendjéről adott tájékoztatást. Az edzőtáborok és létesítmények üzemeltetését bérlőkkel kívánják megoldani, de ettől a színvonal emelkedését és a szolgáltatások javítását várják, és a sport mindenképpen előnyt élvez majd. Régi gondként merült fel a sportfelszerelések beszerzése. Jelenleg sem a MOB, sem a Sportfólió Kht., sem a szakszövetségek költségvetésében nincs fedezet a sportfelszerelések beszerzésére. Ezen a téren az ISM-től várnak segítséget. Berkes István, az OSEI főigazgatója bejelentette, hogy januártól újabb sportágak keretorvosaival kötöttek szerződést, és általában javul az együttműködés a Sportkórház és a versenysport között.

A sportolói és edzői ösztöndíjakra az ISM ez évben 400, a MOB 90 millió forintot irányzott elő. A sportolók 20 és 250 ezer, az edzők 40 és 200 ezer forint közötti havi összeget kaphatnak a szakszövetségek javaslatai alapján, amelyet a Wesselényi-ösztöndíj kuratóriuma a MOB jóváhagyásával szentesít. A sportolók egyébként havonta 24, az edzők 13.9 millió forintot kapnak összesen. Az ösztöndíjban részesülő edzők számára ez évtől kötelező a továbbképzésen való részvétel. Elkészültek a sportolói szerződések is, amelyeket az olimpiai kerettagoknak március 4-ig kell aláírniuk.

Vad Dezső, Nemzeti Sport 2002.01.29.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002