FONTOS


 








Olimpiai hírek
Megnyitották az olimpiai falut

SALT LAKE CITY. Kedden ünnepélyes keretek között megnyitották az olimpiai falut Salt Lake City-ben, a február 8-án kezdődő téli játékok helyszínén. A létesítménykomplexum mintegy 80 ország több mint 3500 képviselőjének kényelmes elhelyezését biztosítja. A ceremóniát követően máris több sportoló elfoglalta szobáit. A magyar delegáció vasárnap repül a tengerentúlra.

Nem indulhat a kuvaiti síző

KUVAIT. Minden igyekezete ellenére sem vehet részt a jövő pénteken kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián a kuvaiti Basar el-Huneidi. A 39 éves óriásműlesiklás-specialista (!) a télen a FIS-sorozat - ez a harmadosztályt jelenti a Világkupa és az Európa-kupa mögött - valamennyi versenyén részt vett, mégsem gyűjtött elegendő pontot az ötkarikás szerepléshez. "Az olimpiai mozgalom a barátságról és az egymástól távol élő emberek kapcsolatáról szól. A szigorú feltételek miatt azonban a kis országok kimaradnak ebből az élményből" - mondta szomorúan az évente 5 hónapot Ausztriában tartózkodó el-Huneidi. A közel-keleti versenyző akkor kapott kedvet a hazájában szokatlan sportághoz, amikor meghallotta, hogy 1960-ban Squaw Valleyben egy libanoni síelő is szerencsét próbált.

Az amerikaiak örülnek az olimpiának

SALT LAKE CITY. Az amerikai AP hírügynökség közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államokban a megkérdezettek 60 százalékát érdekli a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia, és a többség nem tart terrortámadástól. A http://www.mob.hu című internetes honlapon olvasható listából ugyanakkor az is kiderül, hogy Alaszka és Hawaii kivételével az ország valamennyi államában gyűjtött adatok alapján a felmérésben résztvevők öt százaléka nagyon valószínűnek tart egy merényletet. Az amerikaiak egyébként örülnek az olimpiának, amit az is mutat, hogy sokkal többen látják azt előnyösnek (60-29 százalék arányban, 11 százalék nem tudta eldönteni), mint hátrányosnak. Hogy a nagy esemény megfelelő színvonalú lebonyolításához nélkülözhetetlenek a támogatók, azt a megkérdezettek 68 százaléka vallja. A mostani lesz minden idők legdrágább téli olimpiája, a kétmilliárd dolláros költségvetés ötödét az adófizetők állják. Az ezzel kapcsolatos kérdésre, amely szerint szabad-e közpénzt költeni egy ilyen rendezvényre, 63 százalék adott nemleges választ.

Jacques Rogge, megérkezett Salt Lake City-be

SALT LAKE CITY. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge bő egy héttel a játékok kezdete előtt megérkezett Salt Lake City-be. "Úgy látom, az előkészületek a tervek szerint haladnak, biztos vagyok benne, hogy kitűnő versenyeknek leszünk majd tanúi" - nyilatkozott a belga sportdiplomata. A NOB elsőszámú vezetője - mint azt korábban már jelezte - nem egy szállodában, hanem a sportolóknak is otthont adó olimpiai faluban lakik majd, ahová a február 8-i megnyitó előtt egy nappal költözik be. "Versenyzőként már volt alkalmam kipróbálni a falu hangulatát, és kijelenhetem: csodálatos" - mondta Rogge, aki vitorlázóként részt vett a mexikóvárosi (1968), a müncheni (1972) és a montreali (1976) ötkarikás játékokon. "Itt a világ számos nemzete, nyelve, vallása, kultúrája találkozik, és ez fantasztikus atmoszférát teremt." Rogge júliusi megválasztása óta először rendeznek NOB-ülést, amelyre vasárnaptól kerül sor Salt Lake City-ben.

Nemzeti Sport 2002.01.31.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002